Zengin yakıt karışımı hatası aracın hava ile yakıt oranının normal seviyede daha çok olduğu anlamına gelir. Zengin yakıt karışımı hatası P0172 olarak adlandırılmaktadır. Her sağlıklı aracın ilerlemesi söz konusu olduğundan belirli hava ve yakıt karışım seviyeleri bulunur.
Zengin yakıt karışımı arızasının temel sebebi, yanma odasına fazla yakıt gelmesidir. Fazla yakıt gelmesinin bazı sebepleri ise; Yakıt sisteminde oluşmuş bir arıza fazla yakıt gitmesine sebep olabilir. Oksijen sensöründe oluşan bir arıza ECU'yu yanlış yönlendirdiği için böyle bir soruna neden olabilir.
Zengin karışım yanma odası içerisine giren hava yakıt karışımının, yakıt açısından zengin ya da oksijen açısından fakir olması durumudur. Bu durumda yüksek miktarda ki yakıtı tutuşturmak için yeterli oksijen bulunmadığı için silindir içerisinde verimli yanma gerçekleşemez.
Fakir-Zengin Karışım Nedir? Tablo 1'de gösterilen ideal yanma oranlarının üstündeki, yani ideal orana kıyasla daha az yakıt bulunan karışımlar, fakir karışım, altındaki daha fazla yakıt bulunan karışımlar ise zengin karışım olarak adlandırılır.
Motorunuzun zengin çalışmasının en yaygın nedenleri hatalı bir MAF sensörü, O2 sensörü veya MAP sensörüdür. Ayrıca arızalı bir soğutma suyu sıcaklık sensörü, IAT sensörü veya arızalı bir yakıt basıncı regülatöründen de kaynaklanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Fakir karışım, düşük oranda yakıt içeren karışımdır. Aracın yakıt ile havayı karıştıramaması veya gaza basıldığında gaz kelebeğinin içeriye olması gerekenden fazla hava almasından kaynaklanabilir.
Herhangi bir sensörün bozukluğu veya zengin-fakir karışım durumu yağ yakmaya sebep olmaz.
LPG'li araçlar
LPG, benzine ve dizele göre daha ucuz olan bir yakıt türüdür.
LPG (Liquified Petroleum Gas)
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Türkiye'de en fazla tüketilen yakıt cinsi dizel oldu. Sene sonu rakamları 2 yılda bir açıklanan EPDK raporuna göre 2021 yılı Kasım ayında Türkiye'de 2 milyar 657 bin 320 ton yakıt kullanıldı.
Ancak özellikle soğuk havalarda aracın benzinden LPG'ye geçmesi 5 km'yi bulabiliyor. Ayrıca LPG'nin araç çekişinde güçlüklere yol açtığı da bilinen bir gerçek. 100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir.
Artıları ve Eksileriyle Benzinli Araçlar
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Honda P0172 arıza kodu zengin yakıt karışımı hatası “Sistem Zengin Karışım Bankası 1” hatası anlamına gelir. Bu kod, aracın yakıt enjeksiyon sistemi ndeki sorunları belirten bir arıza kodudur.
Fakir yakıt karışımı arızasının temel sebebi, yanma odasına daha az yakıt gelmesidir. Daha az yakıt gelmesinin bazı sebepleri ise; Yakıt sisteminde oluşmuş bir arıza az yakıt gitmesine sebep olabilir. Oksijen sensöründe oluşan bir arıza ECU'yu yanlış yönlendirdiği için böyle bir soruna neden olabilir.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Türkiye İstatik Kurumu'nun (TUİK) 2020 Ağustos ayı istatiklerine göre yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde kayıtlı 12.853.573 araç bulunuyor. Yakıt türü sıralamasında zirve dizel araçların oluyor. İstatistiklere göre ülkemizde 4.920.739 dizel araç kullanılıyor.
Ortalama değerler göz önünde bulundurularak aracın yakıt türüne göre 100 kilometrede kaç litre yakıt yaktığı aşağıda verilmiştir. 100 kilometre yolda kaç litre motorin yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre mazot yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir.
-1 litre benzinle 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. Bu hesaba göre 1 litre benzinle, LPG'ye oranla 3.34 kilometre daha fazla yol almak mümkün olabilmektedir. (Hesaplamalarda, benzin için 6.8 lt/100 km, LPG otogaz için 8.8 lt/100 km tüketim kabul edilmiştir.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Motor ısınmadan hareket edersen, devamlı yüksek vites düşük devirde kullanırsan, bakımlarını aksatırsan, motoru son devirlerde çok zorlarsan motorun ömrünü fazlasıyla yersin.
Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.
Dizel motor: Dizel motorlar benzinli motorlar gibi buji ile ateşleme yerine yakıt ve hava karışımını yakmak için sıkıştırma yöntemini kullanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri