Türk Halk Müziği, sözlü edebiyat geleneğinin bir uzantısıdır. Aşık edebiyatı olarak da bilinen bu müzik türünün ilk örnekleri Anadolu'da görülmüştür. Karacaoğlan, Harabi ve Dertli gibi halk edebiyatı ozanlarının bestelenmiş şiirleri, halk müziğinin ilk örnekleri arasında yer alır.
Bir toplumun bestekarını bilmeden yaşattığı geleneksel müziğe halk müziği denir. Hugo Riemann'a göre halk müziği: Nağmesi ve güftesinin kimin tarafından yapıldığı belli değildir. Geniş halk kitleleri tarafından benimsenen bir niteliğe sahiptir.
Türk Halk Müziği sözlü ve sözsüz ezgilerinin en önemli özelliği anonim olması ve yörelerine ait çalma tavrı ile icra edilmesidir.
Türk Halk Müziğinde Kullanılan Yaylı Çalgılar
THM'de kullanılan başlıca yaylı çalgılar; Kemane, Kemençe ve Kemandır. Ancak bu çalgıların kökeni (kemanı kısmen hariç tutabiliriz zira mevcut biçimi Batı kaynaklıdır) Orta Asya'da kullanılan ve yine bu yola Anadolu'da nadir de olsa görebildiğimiz Iklığ'a dayanmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Türk Halk Müziği ise “Türk milletinin esasını oluşturan büyük halk kitlesinin, tarih boyunca ve her medeniyet dairesinde kendi kendine yarattığı, içinde eski müzik geleneklerini devam ettirdiği, anonim bir karakter taşıyan halk sanat türü”dür.
Türk Halk Müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır ve anonimdir. Türk Sanat Müziği ise makamlı bir Türk müzik türüdür.
KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir. İkinci sırada "Türkçe pop", ardından "Türk sanat müziği" gelmektedir.
Türk halk müziği çalgıları, geçmişten günümüze Türk halk müziğinde kullanılan enstrümanlardır. Bu çalgılar telli, nefesli ve vurmalı olmak üzere üç ana başlıkta incelenmektedir.
Türk halk müziğinin en önemli temsilcileri arasında Âşık Veysel, Neşet Ertaş, Ruhi Su ve Aşık Mahzuni Şerif gibi isimler yer almaktadır. Bu sanatçılar, türküler aracılığıyla Anadolu'nun sesini ve ruhunu milyonlara ulaştırmışlardır.
Yöresel dil ve üslup özelliklerini yansıtırken sanat kaygısı, yapmacık bir değiş, böbürlenme, kabalık, sertlik,ikiyüzlülük yoktur. Gösterişten arınmış, alçak gönüllü, yalın, gerçekçi içtenlikli, yürekten gelen bir değiş bulunur. Neredeyse yeryüzündeki her millete ait bir halk müziği bulunur.
Türkiye'nin çeşitli yörelerinde genelde bağlama ile icra edilen müzik türüne, Türk Halk Müziği denir. Anadolu, Karadeniz, Balkan yörelerinin kendine özgü türküleri ve dansları vardır.
Anadolu topraklarında fonografla ilk halk müziği kaydı 1901 yılında Felix von Luchan tarafından Ayıntapta yapılmıştır. Bu türden bazı ses kayıtlarının İstanbul'da da yine o dönemlerde yapıldığını biliyoruz. Ancak planlı ve devlet destekli ilk çalışma, Maarif Vekaleti'nin 1925 yılında başlattığı derleme çalışmasıdır.
Türk Halk Müziği, halkın duygu ve düşüncelerinin müzik yolu ile ifade etmesinde önemli bir rol oynar. Sözlü ve sözsüz (anonim) müzik olmak üzere çeşitleri vardır, anonim veya belirli bir yazanı bulunabilmektedir. Toplumu bir araya getiren kültürel bir değer olarak geleneksel kültürün bir parçasıdır.
Bağlama, ülkemizde en yaygın olarak çalınan ve yapılan bir çalgıdır.
"Eİİ Türk Halk Müziği Topluluğu", çeşitli Türk Halk Müziği (THM) çalgılarının ve vokallerin bulunduğu, Türk Halk Müziği sözlü eserleri ve saz eserlerine ait repertuvarın çalışılacağı ve sahneleneceği, katılımcılardan ve eğitmenlerden oluşan bir topluluktur.
İlk klasik dönem, ikinci klasik dönem, yeni klasik dönem gibi dönemlerden günümüze gelir.
Bu aileye giren çalgılara ülkemizin çeşitli yörelerinde bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tambura, cura, onikitelli, çöğür, bozuk, ırızva, kopuz vb. adlar verilmektedir.
Halk genelinin nerelerde müzik dinlediği incelendiğinde müziğin en yoğun dinlendiği saatlerle de paralel yanıtlarla karşılaşılıyor. En fazla müzik dinlenen yer yüzde 70'le ev olurken, yüzde 59 trafikte, yüzde 43 yürürken, yüzde 40 çalışırken şeklinde.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Zehra Bilir | Profesyonel nitelikte assolist olarak sahneye çıkan ilk halk müziği sanatçısı olan #ZehraBilir, birçok türkü derlemesi yaparak Türk halk kültürüne büyük...
Türk Halk Müziği, tarihsel olarak, ağırlıklı olarak sözlü bir gelenek olarak ortaya çıkmıştır. Geçmişte Türkler arasında ağızdan ağıza yayılan bu müzik türü, zamanla kaydedilmeye ve yazıya dökülmeye başlanmıştır. 20. yüzyılda, saz sanatçılarının etkisiyle bu müzik türü profesyonel bir boyut kazanmıştır.
Kırık Hava: Belirgin bir ritim ve usul kalıbıyla örülü sözlü ve sözsüz ezgilere verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri