2. ZERDEÇAL NEREDE YETİŞİR? Tropik iklim ürünlerinden biri olan zerdeçal, ne yazık ki farklı iklim koşullarına ayak uyduramadığı için Türkiye'de yetiştirilemiyor. Anavatanı Doğu Hindistan olan bu bitki, söz konusu bölgenin sofralarından asla eksik olmuyor.
Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır. Türkiye'de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir. Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir.
Türkiye'de nerede zerdeçal yetiştirilir? Tropik iklim bitkisi olan zerdeçal, ülkemizde Antalya ilinde yetiştirilmeye uygun.
Hint safranı olarak da bilinir. Diğer isimleri zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Tropik iklim bitkisi olduğundan, ülkemizde sıcak yörelerde kışın içeri alınarak yetiştirilebilir.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Hatta dünyadaki yetiştiriciliğin %35'ini Hindistan tek başına karşılıyor. Yarı tropik iklim kuşağında yer alan ülkemiz de zencefil yetiştiriciliği yapılabilen alanlar arasında.
Zerdeçal (Curcuma longa); zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Ana vatanı Güney Asya'dır. Diğer isimleri; zerdeçöp, safran kökü, sarıkök, zerdeçav, hint safranıdır.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Hindistan, zerdeçalın en fazla yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkeler arasında yer alıyor. Zerdeçal bitkisinin tarımın yapıldığı başlıca ülkeler: Burma, Tayland, Endonezya, Afrika, Çin, Tayvan olsa da zerdeçalın doğuşu, Güney Asya'da gerçekleşmiştir.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Zerdeçalın kökü sarı veya turuncu renklidir. Kök, yumuşak veya buruşmuş olmamalıdır. Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir.
Kahverengi bir kabuğu olan zerdeçalın kabuğunun altında koyu turuncu, etli kısmı vardır. Safranı andıran bir renge sahip olan zerdeçalı yemeklerinize lezzet katmak için baharat olarak kullanabilirsiniz. Verita Taze Zerdeçal yılın 12 ayı boyunca Tayland ve Peru'dan ülkemize getirilmektedir.
Hint safranı ismi ile de bilinen ve Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahip olan zerdeçal baharatı, vücut sağlığı açısından da oldukça önemli bir yerdedir. Zencefilgiller familyasından olan bu baharat firmamız bünyesinde tane zerdeçal ve toz zerdeçal olmak üzere iki farklı şekilde satılır.
Zerdeçal baharat formunda ya da taze olarak yemeklerde kullanılabilir. Günlük alım dozu (toz – rende) ortalama 1 tatlı kaşığı olmalıdır. Taze zerdeçal kökü ince ince kesilerek veya rendelenerek yemeklere eklenebilir.
Özellikle bal ve zencefil boğazı yumuşatırken, yutkunmada güçlük çeken ve boğaz ağrısı şikayeti olan hastalara da iyi geliyor. 3- Öksürüğü keser: Kuru ve inatçı öksürüğü kesen zencefil, tarçın, zerdeçal, limon ve bal karışımı, en doğal balgam sökücülerden biridir.
Zerdeçallı sütün nacizane faydalarınından biraz bahsedelim. °Uyku düzensizliği, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, hazımsızlık, baş ağrısı, ishal, meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, karaciğer kanseri ve depresyona iyi geldiği biliniyor. Bunun gibi daha birçok faydası vardır.
Zerdeçal yoğurt göre genel olarak sabahları aç karnına tüketilebilir. Aynı zamanda öğle araları öğün olarak değerlendirmek mümkün. Yine aynı zamanda akşam yemeği olarak da doğrudan kullanılabilir.
1) Demir Eksikliğine Neden Olur
Günlük hayatta bir beslenme düzeniniz yoksa tükettiğiniz bazı gıdalar vücudun demir oranında emilime neden olabilir. Tıpkı zerdeçal gibi! Aşırı miktarda tüketilen zerdeçal zamanla vücudun demir oranında hızlı bir düşüşe neden olmaktadır.
Farklı form ve içerik tipi ile karşımıza çıkan kurkumin - zerdeçal takviyelerinin üretiminde, sayısı hiç de azımsanmayacak oranda marka öne çıkıyor. Solgar ve Pure Encapsulations gibi markalar yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi zerdeçal-kurkumin takviyeleri sunan markalar arasında sayılabilir.
%13 indirimle Zerdeçal öğütülmüş 5 KG 617 TL'ye, %20 indirimle Zerdeçal Öğütülmüş 250g 75 TL'ye, %45 indirimle Zerdeçal Toz 60 TL'ye, %22 indirimle Hayfene Tarçın Toz Ve Zerdeçal Toz 2'li Baharat Seti 134 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Zerdeçal nelere iyi gelir? Zerdeçal doğal bir antienflamatuar ve antioksidan kaynağıdır. Böylelikle, tiroid hastalıkları, diyabet(şeker hastalığı), sindirim problemleri, kalp sağlığı, alzheimer, obezite, depresyon, Chrons Hastalığı, bağırsak sendromu, kötü kolesterol yüksekliğine iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri