Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Zerdeçal, zencefil familyasından olan, içeriğinde kurkumin bileşiğini barındıran, sağlık açısından birçok fayda sunan, Hindistan yarımadası ve Güneydoğu Asya'ya özgü çok yıllık, rizomlu, otsu bir bitkidir.
Safran çok değerli bir besindir. Dünyadaki toplam baharat üretiminin %20'sini oluşturur. Baharat yemeklere lezzet, renk ve aroma verir. Yemek pişirirken ana özelliği olan ve paella, risotto, pilavlar ve çorbalar gibi popüler yemek tariflerinin çoğunda kullanılan yemeğine renk veren sarı-kırmızı bir ton ortaya çıkarır.
İlgili 24 soru bulundu
Safran çayının, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlar tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Astım hastalarının üzerinde alerjik etki yaratabildiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Safran baharatının keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi, bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır. Aynı zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir.
Safranın faydaları İbrahim Saraçoğlu ve pek çok uzman tarafından vurgulanmıştır. Dikkat çekilen bir konuda kişiye güç ve kuvvet vermesidir. Çünkü safranda bolca vitamin bulunur. Sahip olduğu vitaminler sayesinde ise kişinin daha dinamik olmasını sağlar.
Safran 2023 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 200 Bin Tl dir. 1 kg safran baharatı elde edebilmek için 80.000 ile 140.000 adet çiçek toplanması gerekmektedir.
Günde yarım bardak safran çayı tüketildiğinde karaciğeri temizleme etkisi bulunmaktadır. - İştah açıcı ve stres azaltıcı etkiye sahiptir. - Karaciğerdeki yağlanmayı tedavi eder.
Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney Asya temelli olup tüm dünyaya da buradan yayılmıştır. Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
Cildin pürüzsüz görünmesini ve canlanmasını sağlayan Hyaluronik asit, zerdeçalın içinde bulunan kollajenezi elastase ve hiyalüronidaz kolajen sayesinde parçalanmaya karşı korunuyor.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
100 gr ürünümüz trendyol mağazamızda yer almaktadır, inceleyebilirsiniz. Fiyatı 5500 TL.
Gerçek safran suyu yavaş yavaş renklendirir; suyun gerçek çiğdem stigmalarından altın rengini alması 20 hatta 60 dakika kadar sürebilir. Gerçek safran iplikleri suda bozulmadan kalır, kırmızı tonlarını korur ve suda eşit sarı bir renk oluşturur.
Bitki ve baharatlar arasında en pahalı ve değerli konuma sahip Safran, nadir olması ve kimyasal yapısıyla bu konumu son derece hak eden bir bitkidir. 1 gram safran elde etmek için yaklaşık 150 adet safran çiçeği kullanılır.
Eserde, şu iki formülün göz ağrısı ve burun cerahatine karşı kullanımı tavsiye edilmektedir:25 “Sekiz dirhem mamişa ve anzerut, iki dirhem za'feran, bir dirhem kesira ve yarım dirhem afyon yumuşak şekilde dövülüp elenir. Sonra yağmur suyuyla karıştırılır, kadın sütü veya yumurta ağıyla ezilip günde üç kez göze sürülür.
Safranın içerisinde niasin, riboflavin, piridoksin (B6 vitamini), C vitamini, potasyum, bakır, kalsiyum, demir, fosfor, çinko ve selenyum gibi hayati öneme sahip olan mineraller vardır.
Et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılır, bunun yanı sıra pilavlarda, sebze yemeklerinde ve unlu mamullerde renklendirici olarak da kullanılır. Sütlü tatlılarda da sıkça kullanılır.
Kâbe'nin kokusundan maksat; safran ve çeşitli esanslardan oluşan ve Kâbe'nin duvarına sürülen güzel kokudur. 238- Güzel kokusu olan ve kalkın da bu yüzden elde edilen gül ve bitkileri de ihramlı birinin koklaması haramdır. İster esas elde edilen bitkilerden olsun veya başka bitkilerden hüküm aynıdır.
Türkiye (21 Ekim 2001) ; Dünyanın en pahalı bitkisi safran; Ülkemizde sadece Safranbolu'da üretilen bitkinin, Türkiye'de kilosu 5-6 milyar, uluslararası pazarda ise 13 bin dolar.
Dünyada safranın 70 cinsine ait 1800 türü bulunmaktadır. Anadolu florasında ise, Crocus cinsine ait 40 tür saptanmıştır. Bu türlerin bir kısmı ilkbaharda, bir kısmı da sonbaharda çiçek açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri