Roma Dönemi'ne M.S. 3. yüzyılda Severuslar Dönemi'nde (MS 198-235) asıl askeri yerleşim inşa edilen kale, 639 yılına İslam ordularının fethine kadar kesintisiz kullanıldı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edildi.
Mithras tapınağı adını almış olduğu Mithra dinine aittir. Hint-Pers kökenli bir tanrı olan Mithra, güneş tanrısıdır ve bu din bir güneşe tapma kültüdür. Mithra, ana olarak güneş tanrısı olsa da ışık, savaş, adalet ve inancın da tanrısıdır.
Mithras dini Romanın egemen olduğu bütün topraklarda özellikle askerler, tüccarlar ve aristokratlar arasında oldukça yaygındır. Öğretisi dünyanın yaratılışı üzerinedir ve evreni kontrol eden tanrı olarak da bilinir. Dinsel törenleri gizlidir ve dışarıya tamamen kapalıdır.
Tarihî Asur dönemine (MÖ 882-611) kadar giden kale, Persler döneminde de (MÖ 550-331) Kral Yolu üzerinde bulunan yerleşim alanlarının yol güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Zerzevan Kalesi Önemi
Zerzevan Kalesini önemli kılan en kıymetli özelliği, günümüze kadar çok iyi korunmuş olmasıdır. Anadolu'da hala ayakta kalan Roma İmparatorluğuna ait bir garnizonun oluşu, Anadolu'nun zenginliğine yeni bir renk katması ve kültürel mirasa çeşitlilik katması bakımından oldukça önemlidir.
Mithra, Zerdüşt'ün ortaya çıkışından asırlarca önce İran'daki halklar tarafından kutsanan ve tapılan tanrılar arasında yer almıştı. Zerdüşt öncesi İran'ında, Mithra, Hindistan'da olduğu gibi ışık ve doğruluk tanrısıydı.
Mitra (Mitras ya da Mica [Mikail], Zentçe: Miθpa, Antik Farsçada Mica), Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık. Sözleşmelere uyulmasını denetlemenin yanında her şeyi gören; gerçeğin, sığırların, hasadın ve suyun koruyucusu olduğuna inanılır.
(din, Mitraizm) Antik Yunan ve Antik Roma dünyasının Eleusis ve İsis sırları olarak bilinen ve diğer gizli kültlerde olduğu gibi sadece bu tarikata kabul edilenlere söylenen sırlar etrafında gelişmiş bir mistik Roma kültü.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait yer altı tapınağının yakınında 1800 yıllık ameliyat aletleri bulundu.
Temo isimli köylü, Zerzevan Kalesi'nde evini sıvamak için toprak kazarken bir kova buldu. Toprak altında kararmış kovayı bir süre hayvanlarına su vermek için kullanan Temo, köye gelen çerçiye bir çift çarık karşılığında takas etti. Roma'dan kalma kovanın İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne nasıl gittiği ise bilinmiyor.
Hristiyanlığın rakip gördüğü Mithras dinine ait bilinen son tapınak 2014 yılında başlatılan ve hali hazırda devam eden Zerzevan Kalesi kazılarında 2017 yılında tesadüfen keşfedildi. Kazılar Dicle Üniversitesi, Arkeoloji Bölüm Başkanlığı tarafından, Doç. Dr. Aytaç COŞKUN Başkanlığında devam ettirilmektedir.
Pers Dönemi'nde de (M.Ö. 550-331) Kral Yolu üzerinde bulunan yerleşim alanının yol güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Mevcut çalışmalara göre, kalenin M.S. 3 yy.'da kullanıldığı söylenebilir.
Zerzevan Kalesi, Çınar ilçesi Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde yer alıyor. Roma'nın sınır garnizonu olan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nin tarihi Asur Dönemi'ne (MÖ 882-611) kadar varıyor.
Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır.
Zerdüştlük felsefesinde su, hava, toprak, ateş kutsal sayılır ve ateşe, aydınlığa veya Güneş'e bakılarak ibadet edilir. Işığın ve aydınlıkların, Tanrı Ahura Mazda'nın fiziksel temsili olduğuna inanılır. Bununla ilişkili olarak ateş, iyi ve kötüyü birbirinden ayıran Tanrısal bir güce sahiptir.
Kürt halkı günümüzde büyük oranda Müslüman ve Ehl-i Sünnet'in Şafii mezhebine mensuptur. İran'ın Kirmanşah, Hemedan ve Bicar gibi şehirlerinde az sayıda Şii olanlar da bulunmaktadır.
Zerdüşt'ün kurucusu olduğu kadim İran'ın dinî geleneğidir. Kadîm İran coğrafyasında düaliteye dayanan tanrı düşüncesini kökten değiştirme adına Zerdüşt'ün kurduğu Mecûsîlik, İslâm öncesi Pers/İran medeniyetinin temel yapıtaşlarındandır.
Mitra genel olarak güneş, sevgi ve merhamet demektir. Mehr (güneş) Mihribani (merhamet) sözcükleri Mitradan türemiş olabilirler. Mihribani sözcüğü Kürd kültüründe aynı anlama gelir.
Mitra,Farsça ve Hintçe anlamları olan kelime olarak kaynaklarda yer alıyor. Türkiye'de ender rastlanan isimlerden olan Mitra, efsane, arkadaş ve prenses gibi anlamlara geliyor. Bebek sahibi olmayı bekleyen çiftlerin dikkatini çeken Mitra Zerdüştlük dininde ahit, yemin, anlaşmadan sorumlu ilahi varlık olarak biliniyor.
MS 2 ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğunda özellikle askerler arasında oldukça yaygınlaşan, MS 4. yüzyılda Hıristiyanlığın yayılmasıyla önemini kaybeden Mitras dinine aittir. Anadolu'daki iki Mitras tapınağından birisi olan (diğeri Antep'te) bu tapınak, 2017 yılında Zerzevan Kales'nde tesadüfen keşfedilmiştir.
Haber Merkezi – Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edildi.
Diyarbakır Kalesi, Dışkale ve İçkale olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir.
İlk defa Urartular tarafından inşa edildiği tahmin edilen kalenin Saltuklular, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından onarıldığı, eklemeler yapılarak birkaç defa inşa edildiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri