Kronik bronşitte ise en sık neden sigara dumandır. Aktif içicilik kadar pasif içicilik de kronik bronşite neden olur. Bunun yanı sıra hava kirliliği, kimyasal maddeler, duman, mesleksel maruziyetler de hem akut hem kronik bronşite sebep olabilir.
Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
Rutubetli ortamlarda uyumak, solunum yollarını etkileyebilir ve nefes alma zorluğuna neden olabilir. Yüksek nem seviyeleri, astım veya alerjisi olan kişilerde solunum yolu tahrişine yol açabilir ve semptomların kötüleşmesine neden olabilir.
Solunum yolu rahatsızlıkları: Rutubetli ortamlarda yaşayan insanlar solunum yolu rahatsızlıklarına daha yatkın olabilir. Sık sık nefes darlığı, öksürük, hapşırma, alerjik reaksiyonlar gibi belirtiler hissedebilirsiniz. Bu belirtilerden herhangi birini veya birkaçını fark ederseniz, evinizde rutubet sorunu olabilir.
Bununla birlikte, rutubetli bir iç mekan nedeniyle bu tür bir koşulun ortaya çıkması oldukça ender görülür. Diğer taraftan, sıcak ve rutubetli ortamlarda ev tozu akarları ortaya çıkabilir ve alerjik reaksiyonlara (astım semptomları, egzama ve rinit gibi) yol açabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Yıl boyu maruz kalınan ev tozu akarı, küf mantarları veya kedi, köpek gibi hayvan döküntüleri gibi ev içi alerji yapıcı maddeler bronşlarda alerjik bir reaksiyona neden olur.
Rutubetli bir evde oturmak sağlığımız için oldukça zarar verici bir durumdur . Rutubet yaş ortalaması faketmeksizin her yaşta insan ve hatta hayvana zarar vermektedir . Rutubet doğrudan solunum yollarımızı etkildeği için ciğerlerimiz ve bağışıklığımız risk altındadır .
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Nem ve küf alerjisi küf sebebi ile ortaya çıkar ve hastalığa sebep olur. Bu alerji, burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma gibi insanların yaşam kalitesini etkileyen ve hatta bazı kişilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, sinüs enfeksiyonları ve baş ağrıları gibi hastalıklara yol açar.
Belirtileri hapşırma, burun akıntısı, göz yaşarması ve kaşınma gibi sorun olur. Bazılarında daha ağır sonuçlar çıkabilir. Bazı kişilerde öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi daha birçok sorunlara yol açabilir. Küf kokusu asla hafife alınmamalıdır.
Odamızdaki nemin giderilmesi için odamızı düzenli olarak havalandırmak en basit ve etkili yöntemdir . Odada çamaşır kurutulmamalı , çamaşır kurutmak zorunlu ise kurutmadan hemen sonra oda havalandırılmalıdır .
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Astım, nefes darlığı, öksürük ve ateş gibi çeşitli hastalıklar; nemli havayı solumaya bağlı olarak gelişebiliyor. Neme bağlı olarak gelişen küf mantarların sporları ise akciğerde iltihaplanmaya varacak kadar büyük bir etki gösterebilir. Aspergillus denilen mantar, akciğerde zatürre ve pnömaniye davetiye çıkarır.
Rutubet ve yoğun nem de nefes darlığı sorununa yol açabilen faktörler arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında nem oranının artması, nefes alıp verme sürecini zorlaştırabilir. Evinde rutubet sorunu olan kişiler de akciğerlerine yapışan mikro boyutlu su zerreleri sebebiyle nefes darlığı yaşayabilir.
Rutubetli ortamlar, küf ve mantar oluşumuna zemin hazırlar. Bu durum, bebeklerin solunum yollarını etkileyebilir ve alerji, astım gibi solunum problemlerine yol açabilir. Rutubetli alanlarda bakteri ve mikroorganizmalar daha kolay üreyebilir.
Nem, genellikle uygun şekilde yalıtılmamış evlerde meydana gelir. Evdeki odaların eşit olmayan şekilde ısıtılması da rutubete neden olur. Kombili bir evde sadece oturma odası ve yatak odası radyatörlerini kullanırsanız evin geri kalanında rutubet yaşayabilirsiniz.
Rutubetin görüldüğü alanlar genellikle karanlık ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerler. Rutubet özellikle bodrum, zemin katlar ve banyoda sıklıkla görülürken, farklı alanlarda da nem oluşumundan kaynaklı rutubet ile karşılaşmak mümkün oluyor.
Odaları rutubetli, duvarları nemli ve küflü konutlar ve işyerleri insanı hasta eder ve binaları çürütür. Yani 13 milyon 824 bin hasta konutta yaşayan insanların sağlıkları risk altındadır. İç mekanlarda yoğuşma, "suyun gaz fazından sıvı faza geçmesi" ile meydana gelir.
Evde bitki veya akvaryum varsa bunlar da evi nemlendirir. Kedi kumu çok iyi bir çözümdür. Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Evinizi düzenli olarak havalandırmak nem seviyesini azaltmaya yardımcı olacaktır. Özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda havalandırma fanlarının kullanılması faydalı olacaktır. Nem alma cihazları evinizin nem seviyesini kontrol etmenize yardımcı olur ve böylece küf ve mantar gibi şeylerin büyümesini engelleyebilir.
Rutubeti silerken nazik hareketlerle silin, fırçalama gibi durumlarda küf mantarlarının sporları çevreye saçılabilir. Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin.
Nemli havanın kuru ve sıcak havadan daha az zararlı olduğu düşünülse de gerekli önlem alınmadığında nemli havaların hasta etme ihtimali daha çoktur. Kronik rahatsızlığı olanlar için nem alma cihazı uzmanlar tarafından öneriliyor.
Akut bronşit tedavisinin temelini semptomatik ilaçlar oluşturmaktadır. Bu amaçla çoğunlukla analjezik-antipiretik ajanlar, beta agonist ilaçlar ve antitüssif ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın etyolojisi göz önünde bulundurulduğunda, olguların %90'dan fazlasında antibiyotik kullanımı gerekmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri