Arama algoritmaları, bilgisayar bilimleri için önemli konulardan biridir. Arama algoritmaları adından da anlaşılacağı gibi, bir veri yapısı(data structure) üzerinde belirli bir verinin aranması için kullanılan algoritmalar bütünüdür. Bu veri yapısı bir liste, array ya da graph olabilir.
Temel olarak arama algoritmaları, herhangi bir veri yapısında bulunan bir öğeyi kontrol etmeyi, ona ulaşmayı amaçlamaktadırlar. Sıralama algoritmaları ise, isminden de anlaşılacağı üzere, verilen bir liste veya dizideki elemanları belirli bir sıraya göre düzenleyen algoritmalardır.
Sıralama algoritması, bilgisayar bilimlerinde ya da matematikte kullanılan, verilen bir listenin elemanlarını belirli bir sıraya sokan algoritmadır. En çok kullanılan sıralama türleri, sayı büyüklüğüne göre sıralama ve alfabetik sıralamadır.
Makine öğrenimi, öneriler, tahminler ve bilgi arama gibi görevler için sık kullanılan bir teknolojidir.
İlgili 34 soru bulundu
Algoritma, belirli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çözüm yolunun adım adım tasarlanmasıdır. Algoritmalar sadece bilgisayar bilimlerinde değil hayatın her alanında kullanılır. Örneğin bir yemek yaparken, o yemeğin tarifindeki adımlar aslında bir algoritmadır.
Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır.
Algoritmalar, bir problemi sonlu zamanda çözebilmek için geliştirilmiş, açık, yürütülebilir, sıralı, basit ve gerektikçe tekrarlanan adımlardan oluşan yöntemlerdir. Hazırlanan bir algoritma genel olarak 3 farklı şekilde gösterilebilir.
Algoritma Nedir? Algoritma belirli bir problemi çözmek için tasarlanan yoldur. Aslında farkında olmadan günlük hayatta sıkça algoritma mantığını kullanıyoruz. Örneğin; yemek yaparken, sırası ile eklediğimiz malzemeler, yemek tarifindeki adımlar algoritmanın günlük hayattaki kullanımına örnektir.
Her algoritma “başla” ile başlar “bitir” ile biter. Bilgisayar dilinde ifade etmek için sayısal ifadeler kullanılabilir.
Algoritmalarda 3 temel bileşen vardır. Bunlar algoritma, değişkenler ve akış diyagramıdır. Algoritmaların neden gerekli olduğu ile ilgili olarak birçok alanda bize hız kazandırması ve kolaylık sağlaması olarak nitelendirebiliriz.
Google algoritmaları bir arama dizinindeki sorgu için mümkün olan en iyi sonucu veya sonuçları kullanıcıya sunmak için kullanılan karmaşık bir sistemdir. Google sorgudaki mümkün olan en iyi sonucu çıkarmak için karmaşık bir yapıda ve birbirleriyle bağlantılı birçok algoritmayı beraber kullanır.
Hummingbird, Penguin, RankBrain, BERT ve Helpful Content Update… Bunlar çoğunlukla ismini duyduğumuz bazı Google algoritmaları. Hatta en etkilileri diyebiliriz. Bunların Google sistemine dahil olması ve sürekli güncellemesi, Google arama ayarlarını ve dolayısıyla da SEO çalışmalarını önemli ölçüde değiştirdi.
Sıralama Algoritmaları
Bunlar arasında en sık kullanılanları: Quick Sort, Bubble Sort, Merge Sort, Insertion Sort, Selection Sort, Heap Sort, Radix Sort ve Bucket Sort olarak sıralayabiliriz.
Yerel arama algoritmaları (YAA), en eski ve en kolay eniyileme yöntemlerinden birisidir. YAA, NP-zor sınıfında yer alan problemlere makul zamanda kaliteli çözümü bulmak için kullanılan genel bir yaklaşımdır. Bir başlangıç çözümü ile başlar ve yerel değişmeler ile bu çözümü iyileştirmeye çalışır.
Yazılımda algoritma, bir problemin çözümü için atılması gereken adımların sıralanması ve bu adımların belirli kurallar çerçevesinde uygulanması sürecine denir. Algoritma, yazılım geliştirme sürecinde temel bileşen olarak işlev görür ve farklı alanlarda kullanılabilir.
Kabul etmek gerekirse algoritma mantığını kurmak zor bir aşamadır. Bahsettiğimiz gibi çok ince düşünceyle her şeyi düşünmüş olmamız gerekiyor.
Kodlama mantığı, algoritma ve veri yapıları kullanarak bilgisayarlara talimat verme becerisi olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle, kodlama mantığı, bir problemin çözümü için uygun adımları sıralamak ve bu adımları doğru şekilde ifade edebilmektir.
Algoritma yeteneği geliştirme için matematiksel pratikler yaparak veya satranç gibi oyunlar oynayarak yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Programlama paradigmalarını öğrenmek ve programlanın sağlıklı, sürdürülebilir, çözüm odaklı, anlaşılabilir ve verimli olabilmesi açısından tüm değerler dizinin öğrenilmesi gerekebilir.
►Algoritma oluşturulurken girdiler, yani kullanılacak değerler belirlenmeli. ►Algoritmanın sonunda çıktı, yani bir değer, sonuç üretilmeli. ►Algoritmanın işlem sırası ve komutları açık olmalı, farklı sonuçlara yönlendirmemeli. ►Farklı olasılıklar ve sonuçlar için Algoritmalar sonlu adımlardan oluşmalı.
Algoritmaya, hedeflenen bir yazılım projesinde, daha projeye başlama öncesinde hazırlanan ve hedefe ulaşmada, projenin her adımını sorgulayıp işlevlerini yerine getiren komutlar bütünüdür de diyebiliriz.
Algoritmaların sağlaması gereken kriterleri
Çıktı: En azından bir değer üretilmeli, Açıklık: Her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli, Sonluluk: Her türlü olasılık için algoritma sonlu adımda bitmeli, Etkinlik: Her komut kişinin kalem ve kağıt ile yürütebileceği kadar basit olmalıdır.
Algoritma Nasıl Çalışır? Algoritmalar bilgisayar kodlarında yazılmaz. Programlama dilleri bir bilgisayar tarafından yürütülen algoritmaları ifade etmek için kullanılır. Algoritmalar bir dizi talimat içerdiği gibi başlangıç girdisi kullanır. ilk veri olarak kullanılan başlangıç girdisi karar vermek için kullanılır.
Bir sorunu çözmek ya da istenen amaca ulaşmak için takip edilen işlem yoluna algoritma adı verilir. Algoritmalar açıkça belirtilmiş bir başlangıç ve sona sahip olan işlemler kümesinden oluşur. Algoritma istenilen amaca ulaşmak için çözüm yolları ve belli bir sıralama ile mantıklı çözüme ulaşılmasını sağlar.
Algoritma Nedir? Belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Bir problemin çözümünün basit, net, sıralı biçimde belirtilmiş halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri