8) Seçici soyutlama (zihinsel filtreleme): Belli bir ortamın ya da bağlamın genelini yok farz ederek seçtiği bir detayı öne çıkartıp durumun daha belirgin yönlerini göz ardı etmek ve bütün olayı bu ayrıntıyla tanımlamak.
Zihinsel Filtreleme (Seçici Soyutlama); Bireylerin olaylar ile ilgili daha net , gözle görünür ve elde tutulur özellikleri görmezden gelerek bütün olayları yorumlamada sadece tek bir detaya odaklanması ve seçici bir körlük geliştirmesidir.
Örneğin; konuştuğunuz arkadaşınızın bir anda esnemeye başlamasıyla birlikte “onu sıktım, benden sıkıldı” diye düşünmek bilişsel çarpıtmaya örnektir.
zihinsel süzgeç (seçici soyutlama): resmin tümünü görmeye çalışmak yerine, gereksiz yere bir ayrıntı üzerinde odaklanmak. örnek: “değerlendirme formunda bir tane de ola olumsuz puan almam, işimi iyi yapmıyorum demektir.”
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
Bireyi sıkıntıya sokan otomatik düşünceler incelendiğinde, bu düşünme süreci sırasında belirgin bazı hataların olduğu gözlenebilir. Bu hatalar bilişsel terapide bilişsel çarpıtmalar olarak adlandırılırlar.
Bilişsel çarpıtmalar ise; kişilerin olaylar veya durumlar karşısında zihinlerinde genellikle otomatik biçimde gelişen ancak gerçekliği tam ve doğru biçimde yansıtmayan düşünce biçimleridir. Bilişsel çarpıtmalar genellikle olaylar ile durumları olumsuz biçimde ve yanlı olarak değerlendirmeye neden olur.
Psikolojik Katılık Nedir? Psikolojik katılık modeli ana hatlarıyla “bilişsel birleşme (düşüncelerimize ve yargılarımıza saplanmak), yaşantısal kaçınma, an ile bağlantının kaybolması, geçmişe ya da geleceğe takılma, kavramlaştırılmış benliğe bağlanma, değerlerden uzaklaşma, kaçınma ve dürtüsellik” boyutlarından oluşur.
Sorunlarla yani sorun gördüğümüz şeylerle karşılaştığımızda, duygusal zorlanmalar yaşadığımızda zihnimizde otomatik olarak beliren bazı uygun olmayan düşünceler vardır, biz bu uygun olmayan düşüncelere de çarpık otomatik düşünceler deriz.
Bilimsel Saptırma
Çarpıtma (falsification/fudging): Çarpıtma, araştırmada belli veri noktalarının, örneğin, istatistiksel verilerin doğru sonuç almayı engelleyebilecek biçimde değiştirilmesidir.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Filtreleme ya da filtrasyon, içinden yalnızca sıvının geçebileceği bir ortam ekleyerek katıları sıvılardan (sıvılar veya gazlar) ayıran çeşitli mekanik, fiziksel veya biyolojik işlemlerden herhangi biridir.
Filtre çeşitleri; hava filtreleri, özel imalatlı filtreler, hidrolik filtreler ve polyester toz filtreleri şeklinde özelliklere ayrılmıştır.
Çalışma sayfasındaki tüm filtreleri kaldırma
Filtreleri tamamen kaldırmak için Veri sekmesine gidin ve Filtre düğmesine tıklayın veya Alt+D+F+F klavye kısayolunu kullanın.
Deliryum, zihinsel yeteneklerde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Bilinçte bulanıklık, kendini bir şeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil, yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Zihinsel esneklik ise değişime ve belirsizliklere uyum sağlama, esnek düşünme ve çözüm odaklılık becerilerini içerir. İşte olumlu düşünce ve zihinsel esneklik konusunda bazı ipuçları: Olumlu Düşünceyi Geliştirme: Olumlu düşünce, zihninizi şekillendiren bir güçtür.
Bilinç, kişinin yaşantısında uyguladığı her türlü istemli ve planlı hareketleri kapsar. Yapılan eylemin tamamen farkında olmak bilincin işidir. Bilinçaltı ise akıl ve mantığı tanımayan, düşünülmeden ve istem dışı yapılan davranışların bütünüdür. Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır.
Bilişsel davranışçı terapi yaklaşımının bir kavramı olan “bilişsel çarpıtma”, bireyin düşünce sisteminde devamlılığı olan ve sistemli şekilde süren mantık hataları anlamına gelmektedir. “Ya, hep ya hiç” bilişsel çarpıtmasına sahip bir birey, yapacağı işlerin tamamen kusursuz veya tamamen başarısız olacağına inanır.
Bilişsel Yaklaşımı benimseyen bilişsel psikologlar duyum, algı, dikkat, karar verme ve dil olmak üzere zihinsel bilgi işleme süreçlerine ait bilişsel modeller üzerinde çalışır ve bilimsel yöntemler kullanarak insan davranışını belirleyen etmenleri açıklar.
Keyfi Çıkarsama: Bir durum karşısında yeterince kayda değer kanıt olmadan öznel bir çıkarım yapmaya denir. Örneğin, 'sadece çok çalışan öğrenci başarılı olur, ben zeki olsam da çalışmadığım sürece başarısızım.” demek.
Çifte standart, insanlar ve insan grupları arasında seçkinci davranmak, bir meselede birini herhangi bir ölçüt belirlemeden kayırmaktır. Erkekler için geçerli olan hak ve özgürlüklerin kadınlar için uygulanmaması veya ABD'de yüzyıllarca süregelen beyazın siyaha üstünlüğü bir çifte standart örneğidir.
İşlevsel olmayan demek hayatımızda bir işlevi ve faydası olmayan kullanışsız düşüncelerdir. Danışanlarımızdan duyduğumuz en işlevsel olmayan düşüncelerden ilki hiç iyileşemeyeceğim ve bu sorun sonsuza dek devam edecek bundan sonra mahvoldum düşüncesidir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişiler herşeyin en kötüsünü düşünürler.
Bilişsel davranışçı terapilerde terapist ve danışan birlikte danışanın sorunu hakkında ortak bir fikir edinerek sorunu birlikte anlamaya, mevcut sorunun danışanın düşünce, duygu ve davranışlarını ve gün içindeki işlevlerini nasıl etkilediğini belirlemeye çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri