Virüs sivrisinek enfektesi haricinde hamile anne adayından fetüse, enfekte kanın sağlıklı insana nakledilmesi ile veya cinsel yolla bulaşabilmektedir. Doğum kontrol yöntemleri Zika gibi cinsel yolla bulaşabilen birçok hastalığı önlemek için önemlidir.
Zika Virüsü Tedavisi
Hastalığın henüz kesin olarak tedavisi ya da korumayı sağlayan bir aşısı ya da ilacı bulunamamıştır. Bu yüzden de koruyucu önlemlere mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.
Zika virüsü kuluçka süresi 3-14 gün arasında değişiyor. Zika ormanlarında 1947 yılında keşfedilen Zika virüsü, sivrisineklerin ısırması ve virüsün bulaştığı insanların birbirine bulaştırması yoluyla yayılıyor.
En sık görülen belirtiler; aniden başlayan ateş, döküntü, eklem ağrıları, gözlerde kızarıklıktır. Eklemlerde, özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmeler olabilir. Diğer belirtiler: kas ağrısı, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı ve kusma olabilir.
Öncelikle enfekte olma riskinin bulunduğu bölgelerde zika virüsünden korunmak amacıyla koruyucu giysi giymek çok önemlidir. Sivrisineklerin istila ettiği bölgelere girerken uzun kollu gömlek, uzun pantolon, çorap ve ayakkabı mutlaka giyilmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Daha önce Türkiye'de vakalar oldu ancak 2020 yılından beri Türkiye'de vaka yok. Kuşlardan kan emen Culex cinsi sivrisinekler insanlara da bulaştırabiliyorlar ama insanlar tekrar hastalığın yayılmasında rol oynamıyorlar.
Zika virüsü için onaylanmış bir aşı bulunmuyor. 2015 ve 2016 yıllarında Brezilya'da başlayan ve Amerika'daki diğer ülkelere yayılan bir virüs salgını sonrası Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası sağlık acil durumu ilan etti ve dünyadaki birçok ülke seyahat uyarıları yayınladı.
Flavivirus grubundan bir RNA Virüsü olan Zika virüsünün neden olduğu ve insanlara sivrisinek ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak Uganda'da 1947'de Zika Ormanı'nda bir Rhesus maymununda keşfedilmiştir. İnsanlarda ilk olarak 1954'de Nijerya'da bulunmuştur.
COVID-19'da gripten farklı olarak ishal, mide bulantısı, kusma, koku ve tat kaybı, konsantrasyon bozukluğu ve bilinç bulanıklığı daha belirgin bir şekilde görülebiliyor. Bu belirtiler görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna başvurup test yaptırılması ve gribe mi COVID-19'a mı yakalanıldığının netleştirilmesi önemli.
Covid-19 belirtileri genel olarak halsizlik, bitkinlik, kırgınlık hissi ile gribal enfeksiyona benzer. Ancak gripten şu özelliklerle ayrışır; şiddetli öksürük, yüksek ateş ve daha az burun-göz akıntısı, fazla nefes darlığı ve aşırı halsizlik. Kronik kalp hastalığı olan kişilerde ise daha farklı belirtiler görülebilir.
Yapılan araştırmalar sonucunda COVID-19 hastalığı hafif-orta şiddette geçiren bireylerde bulaştırıcılığın 10 güne kadar devam edebildiğini göstermiştir. Yine hastalığın semptom göstermeye başlamadan 48 saat öncesine kadar bulaştırıcı olabildiğine dair veriler mevcuttur.
SARS-CoV-2 ile enfekte olan kişilerin yüzde 97'sinden fazlası, temastan sonraki 11,5 gün içinde semptom göstermiştir. Araştırmalara göre, yeni enfekte olmuş bir kişide semptomların temastan sonra en sık 5 gün içinde ortaya çıktığını göstermektedir. Nadir durumlarda,semptomların ortaya çıkması 14 günü de aşabilir.
Dr. Serhan Sakarya, 'Arka arkaya 1-2 veya 3 kez hastalığı geçirmek, bağışıklığın yeteri kadar hastalık döneminde gelişmemesinden kaynaklanan bir kişisel faktördür. 'Ben hastalığı 8-9 kez geçirdim' diyenler oluyor. Bu biraz abartı. 8 kez geçirebilmek abartıdır.
Norovirüs belirtileri, virüsle enfekte olduktan sonra yaklaşık olarak 12-48 saat içinde ortaya çıkar ve çoğunlukla 1-3 gün boyunca devam eder. Görülen belirtiler, bazı kişilerde hafif seyrederken bazı kişilerde ise şiddetli olabilir.
Zika virüsü hastalığı olarak da bilinen Zika ateşi, Zika virüsü'nün yol açtığı bir hastalıktır. Belirtileri dang ateşi'ne benzer. Birçok vakada (60–80%) belirti görülmez. Belirti görüldüğünde ise bunlar genellikle ateş, kızarmış gözler, eklem ağrısı ve baş ağrısı makulopapüler döküntü şeklinde ortaya çıkar.
İlk kez 1947 yılında maymunlarda saptanan zika virüsü, insanda ilk olarak 1954 yılında Nijerya'da görülmüş. Çoğunlukla Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifikler'de görülen virüs ortalama yılda 1000 vaka olarak saptanıyordu. Ancak Mayıs 2015 sonrasında Brezilya'da görülüp ve son 6 ayda 3 bin-4 bin vaka saptanmıştır.
Eris varyantı (EG.5) Covid-19 nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantıdır. Bu varyant ilk olarak İngiltere'de tespit edilmiş ve daha sonra dünya genelinde yayılmıştır.
Hastaysanız ve tıbbi bakım ihtiyacınız varsa Sağlık Bakanlığı ALO 184 Korona Danışma hattını arayabilirsiniz. Durumunuzun acil olduğunu düşünüyorsanız ambulans çağırabilirsiniz. Maske takın. Eğer hastaysanız: Başkalarının yanındayken ve bir sağlık kurumuna girmeden önce bir yüz maskesi takmalısınız.
AV-TEST tarafından yapılan testler nihayetinde en başarılı antivirüs yazılımları Avast, Avira, Bitdefender, G DATA, Kaspersky ve Trend Micro olarak belirlendi. Dünya genelinde oldukça popüler olan bu yazılımlar; koruma, performans, kullanılabilir testlerinden tam puan almayı başardılar.
Tek zincirli bir tür RNA virüsü olan Batı Nil Virüsü, dünya çapında farklı zamanlarda pek çok ülkede ani salgılara yol açmıştır. Dış ortama dayanıklılığı bulunmayan virüsün insana bulaşması ancak sivrisinek ısırığı ile mümkündür. Ancak ender olarak, kan transfüzyonu ve organ nakli ile bulaştığı da görülmüştür.
Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır. Virüs ile yüklü damlacıkların çeşitli yüzey ve nesnelerin üzerine yerleşmesiyle de virüs yayılabilir. Kontamine olmuş yüzeye temas eden kişinin; ellerini ağzına, burnuna, gözüne götümesi ile virüs bulaşı olabilir.
Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.
Mers Virüsü Nasıl Bulaşır? Virüslerin insanlara, genellikle diğer canlı hayvanlardan geçtiği düşünülmektedir. MERS-CoV' un ise develerden bulaştığı değerlendirilmektedir. Enfekte bireyle aynı havayı solumak bakımını üstlenmek, yakınlık kurmak gibi yakın temas yoluyla geçmektedir.
Dang humması, dang virüslerinden biriyle enfekte olmuş sivrisineklerin ısırmasıyla yayılan bir hastalıktır. Belirtiler genellikle grip benzeri olmakla birlikte, hayatı tehdit eden bir durum olan ağır dang hummasına (dang hemorajik ateşi) kadar ulaşıp kötüleşebilir.
Hastalık kendini ateş, yoğun halsizlik, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı ve boğaz ağrısının ani bir şekilde başlaması ile belli eder. Bu belirtileri kusma, ishal, vücutta döküntüler, böbrek ve karaciğerde fonksiyon bozukluğu ve bazı durumlarda hem vücut içindeki hem de dışındaki kanamalar takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri