Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir.
Yapılan araştırmalar, kaliteli bir zincir yağının. motosiklet zincirindeki ömrünün 300 km civarlarında.
Motor devrini kontrol eden triger zinciridir. Triger zinciri kırılırsa, motor durur veya hiç çalışmaz. Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Motosiklet zincirinin her 1000-1500 kilometrede bir temizlenmesi ve her 300 kilometrede bir yağlanması tavsiye edilir. Zincir bakımı için motosiklet zincirlerine özgü üretilen yağları tercih etmeye dikkat etmelisiniz. Yağlama yaparken zincirin iç kısımlarını da yağladığınızdan emin olun.
Motosiklet zincir bakımı adına asla mazot ya da bezin kullanılmamalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Şöyle: WD40 zincir temizlemek için gayet uygundur ve hiçbir şekilde o-ringlere zarar vermez.
Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Ayrıca, daha önce söylediklerimizi tekrarlamak için WD-40, motosiklet zincir yağı olarak kullanılmamalıdır. Motosiklete özel bir zincir yağı satın alın. Zincirinizi doğru şekilde yağlamak için, zincirin üst kısmına aldığınız yağı püskürtmelisiniz.
More videos on YouTube
4 çeşit Asperox var parfümsüz yağ sökücü olan zincirde kullanılabilir..
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
sukuterde dişli kutusu yani şanzıman yok diferansiyel var vede 80/90 numara hypoid yağ kullanılır , modele göre 20.000 km civarı değişim önerilir..
Motor yağının numarası ve sentetikliğe göre periyodik bakım aralığı yükselmektedir. Tam sentetik motor yağlarında genellikle 3000 km ile 4000 km arasında periyodik bakım yaptırılmaktadır. 2 zamanlı motor yağı, 2 zamanlı motosikletlerde ise periyodik bakım aralığı 1500 ile 2000 km arasında değişmektedir.
Ama ortalama ölçü olarak şu verilebilir: Motor boşta iken zincir durduğu noktadan yukarı veya aşağı 1.5 cm. civarında oynayacak gerginlikte olmalıdır.
Marka, özellikle bisiklet zincirlerinde kullanılmak üzere ayrıca bir ürün satar. Bisiklet zincir yağı WD 40 kullanarak kolayca temizlenebilir ve ürünün yağı ile yağlanabilir. Böylece uzun süre sorunsuz şekilde çalışır.
O-Ringsiz zincirler için WD40 daha uygundur. Ancak yağlamadan çok temizleme ve su tutmayı azaltma için kullanılır.
zincir temizliği çoğu kişi için sıradan yada kulak arkası edilen bir konu. tavsiyem şu şekilde olacakdır; -zincirinizi önce ucuzundan bir zincir temizleyici ile iyice yağını sökün.zaten tek tüp sprey bitecekdir,bitirinde yağ birikintisi bırakmadan. Şayet temizleyici spreyiniz yoksa wd40 ile yağını tamamen çözün.
Zinciri yağladıktan sonra donup gerekli yerlere yapışması için 1-2 saat (mevsime göre) beklemeliyiz. Eğer yağlamadan sonra hemen hareket edersek zincirdeki yağ etrafa sıçrayacaktır.
Zincir eskidikce bollaşır ve değişme zamanı geldiğinde 5-6 mm kadar oynar. Bu zincir dişlinin değişmesi gerektiğinin belirtisidir. Bir de zincirin pozisyonuna göre gerginlik ciddi değişiyorsa bu da değiştirmen gerektiğinin göstergesidir.
Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
İnce makine yağı kullanabilirsiniz ama sık yağlamanız gerekir. Otomatik yağlama sistemi kullanıyorsanız uygun olabilir. 90-140 numara aralığında dişli yağı doğru seçim olabilir. Ekonomik ve verimlidir, zincir için idealdir.
Triger zincirinin yağlanmaya ihtiyacı yoktur. Belirli bir bakım programı yapılmaz. Ancak triger zinciri, aracınızda kullandığınız motor yağı ile yağlanır. Bu nedenle zamanında yapılmayan periyodik bakımlar ve motordaki motor yağı seviyesinin azlığı triger zincirinin ömrünü azaltır.
Üreticinizin pala ve zincir yağı önerisi mevcut değilse, zincirinizi yaz aylarında yağlamak için SAE 30 motor yağını ve kış aylarında SAE 10 kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri