Evlenme olayını, evlenme tarihini izleyen on günlük süre içinde nüfus müdürlüğüne göndermekle görevli kılınan evlendirme memurları, fiil başka bir suç oluştursa bile, nüfus memurunun teklifi üzerine o yerin ilçe nüfus müdürünün kararı ile 44,00 TL idari para cezası ile tecziye edilirler.
Bu düzenleme tamamlayıcı bir hukuk kuralıdır. Bu sebeple, eşler arasında bir evlilik sözleşmesi yapılmadığı takdirde “kural mal rejimi” olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanmaktadır. Dolayısıyla evlilik sözleşmesi yapılmaması halinde taraflar hak kaybına uğramamaktadır.
Evlilik Sözleşmesi Yapılmazsa Mal Paylaşımı Nasıl Olur? 01.01.2002 tarihinden sonra gerçekleşen evliliklerde eşler mal rejiminin tasfiyesine ilişkin bir sözleşme yapmaz ise edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacaktır. Tarafların evliliği içerisinde edinmiş olduğu mallar yarı yarıya paylaştırılacaktır.
Evlilik Sözleşmesinde Doğru Sayılan Yanlışlar
Mal rejimi seçimi haricinde herhangi bir madde belirlenemeyecek, şarta bağlı hale getirilemeyecektir. Sözleşme imzalamak zorunludur. Böyle bir zorunluluk yoktur. Yasal mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimidir.
Evlenmeden önce veya evlenme esnasında nikah memuru veya evlendirme dairesine yazılı bildirimde bulunulabilir. Ancak evlenme sonrasında mutlaka notere gidilmesi ve düzenleme ya da onaylama şeklinde mal rejimi sözleşmesi yapılması gerekmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra noterde düzenleme ya da onaylama şeklinde yapılabilir.
Taraflar istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler. Mal rejimi sözleşmesinin düzenlenmesinde süre şartı bulunmamaktadır, evlenmeden önce veya evlendikten sonra yapılabilir.
Evlilik sözleşmesi TMK m.204/1 uyarınca, ayırt etme gücüne sahip herkes tarafından yapılabilmektedir. Evlenecek olan kişinin küçük veya kısıtlı olması halinde, küçük veya kısıtlı, yasal temsilcisinin izni ve gerektiğinde yasal temsilcisinin imzasıyla mal rejimi sözleşmesini yapabilir.
Evlilik sözleşmesi, evli veya evlenecek çiftlerin evlilik aşamasında ve gelecekte evliliklerinin bitmesi durumuna karşılık sıklıkla imzaladıkları bir sözleşmedir. Esasen çiftlerin sahip oldukları malların paylaştırılması konusunda anlaşmaya varılmasına dayanır.
Hükümden de anlaşılacağı üzere eşlerin evlenmeden önce almış olduğu mallar ve bu mallardan evlilik birliği içerisinde dahi elde ettiği değerler kişisel mal niteliğinde olup tasfiye halinde bu mallar üzerinde karşı taraf hak sahibi olamayacaktır.
Kim kazanıp satın alırsa alsın, evlilik sonrasında alınan her ev, araba ve arsa gibi ruhsatlı ve tapulu taşınmazlar ortak kabul edilir. Eş ev hanımı olsa ve maddi kazanç getirecek bir çalışma hayatında bulunmasa bile boşanmada mallar ortak paylaştırılır. Yani ev hanımları da ev ve arabaların ortak sahibidir.
Evlilikte mal paylaşımı bakımından, kişisel mallar grubuna giren varlıklardan elde edilen gelir ile alınan ev kişisel mal sayılır. Örneğin evlilik sırasında satın alınan bir ev eşlerden birine miras kalan para ile veya düğünde takılan altınlar ile alınmış ise, kişisel maldır ve boşanmada paylaşıma tabi tutulmaz.
Kabaca evlilik birliği içerisinde edinilen mallar, edinilmiş mallardır ve bunlar üzerinde her iki eşin de ortak hak sahipliği vardır. Ayrıca eşler, kişisel malları üzerinde de tek başına hak sahibidir.
Evlilik sözleşmesi öncelikle yazılı olarak yapılmalıdır. Evlilik sözleşmesi hazırlanarak notere gidilir. Noter tarafından sözleşme onaylanır. Resmi nikah anında yapılan evlilik sözleşmesi nikah memuru tarafından onaylandığında ayrıca noter onayı gerekmeyecektir.
Mal ayrılığı sözleşmesi, halk tarafından evlilik sözleşmesi olarak bilinmektedir. Eşler arasında evli kalınan süreç içerisinde edinilen malların kime ait olacağı ve nasıl paylaşılacağını düzenleyen sözleşmeye mal ayrılığı sözleşmesi denilmektedir. Mal ayrılığı rejiminde eşlerin mal varlıkları sadece kendilerine aittir.
Evlenmeden önce satın alınan mallar, satın alan eşin kişisel malı olarak kabul edildiğinden mal paylaşımına dahil edilmez. Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen ev, araba, arsa vb. gibi mallar belli bir hesaplama tekniği ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.
Mal rejimi eşlerden birisinin ölümü, sözleşme ile farklı bir mal rejiminin seçilmesi veya boşanma/ayrılık davası açılması durumunda sona erer. Sözleşme olmaksızın kabul edilen “edinilmiş mallara katılma rejiminde”, mallar evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallar ve kişisel mallar olarak sınıflanmaktadır.
Evlilik Sözleşmesi Ne Zamana Kadar Geçerlidir? Evlilik sözleşmesi eşler tarafından ya da eşlerden birinin başvurusu üzerine mahkeme tarafından kaldırılıncaya, değiştirilinceye; evliliğin iptal ile; evliliğin boşanma ya da ölüm ile sona ermesine kadar geçerliliğini korur.
Madde 230- (1) Evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Çiftlerin evlilik sözleşmesini değiştirmeleri ve tamamen kaldırmaları da mümkündür. Sözleşme, şarta bağlı yapılamayacağı gibi yapılması zorunlu da değildir. Sözleşme ölüm halinde de geçerliliğini korumaya devam edecektir. Bu durumda ölümün gerçekleşmesi halinde tasfiye, sözleşmede kararlaştırıldığı gibi yapılacaktır.
Öncelikle kafaların karışmaması açısından şunu da belirtmek gerekir ki; Her iki dönem için de geçerli olan husus şudur:Evlenmeden önce alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa onun kişisel malı sayılır ve boşanmada mal paylaşımı hesabına dahil edilmez.
Bu sebeple devamlılık, İslâm hukukunda evlilik akdinin şartlarından birisi sayılmış, geçici evlilikler caiz görülmemiştir. Eşler arasında meydana gelen sorunların çözümü için tavsiye edilen çözümlerde de evliliğin devamı, ciddiyeti ve önemi doğrultusunda bir tutumun izlendiğini görmekteyiz.
TMK m. 225' e göre “Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer./ Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.”.
Mal ayrılığı rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Bu sözleşme, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilecektir. Bunun yanı sıra, taraflar istedikleri mal rejimini kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri