basamaklar halinde düzenlenmiş olan öğrenme malzemelerinde, geriye doğru yapılan öğrenme.
ZİNCİRLEME: Biçimlendirme zor ve karmaşık konuların basitten karmaşığa doğru alt basamaklara indirilmesiyle ve pekiştirme ile yapılır. Zincirleme ise yapı olarak aşamalardan oluşan davranışların kazandırılmasında kullanılır.
Nikolay Nikolaevich Semyonov(3 Nisan 1896 - 25 Eylül 1986), Rus fizikçi, kimyager. Kimyasal tepkimelerin nasıl oluştuğunu açıklayan çalışmalarıyla ve özellikle zincirleme kimyasal tepkimeler buluşuyla 1956 yılında Nobel Kimya Ödülünü almıştır.
Öğrenme bilgiyi parçalara ayırma, algılama, tekrardan organize etme, gerekli yerlerde zihinden geri çağırma, ihtiyaç duyulan yerlerde ise kullanma sürecidir. Bu durumda öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için tekrar etmek gerekir. Böylece davranışlar kalıcı hale gelir. Öğrenme sürecinde çevre de aktif rol oynar.
Öğrenme Psikolojisi iki ana kavramdan oluşmaktadır. Bunlar davranış ve öğrenme olarak iki ana grupta incelenmektedir. Davranışlar, bireyin farklı süreçlerde geliştirdiği istemsel, doğuştan gelen ya da istemsiz olarak gelişebilmektedir. Öğrenme ise, formal eğitim desteğiyle geliştirilebilen süreçtir.
İlgili 29 soru bulundu
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Dolaylı Öğrenme Kapasitesi : Bireyin, başkalarının davranışlarını doğrudan veya davranışlarının sonuçlarını öğrenme becerisidir.
Motor öğrenme, bireylerin koordineli hareketleri gerçekleştirmek için gerekli becerileri edindikleri ve geliştirdikleri süreçtir. Bu tür bir öğrenme, yürümek, yazı yazmak veya bisiklete binmek gibi günlük görevlerde ustalaşmak için gereklidir.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Söndürme sürecinde davranışın sıklığı hemen azalmaz; hatta sönmenin başlamasıyla birlikte davranışın sıklığında kısa süreliğine de olsa bir artış görülür (sönme patlaması). Örneğin; bir çocuk, ailesinin hatalı tutumu sonrasında tüm istediklerini ağlayarak yaptırmayı alışkanlık haline getirmiştir.
Edimsel koşullanma (İng: "Operant Conditioning"), olumlu veya olumsuz sonuçların bir kişinin davranışlarında meydana getirdiği değişikliklere odaklanan bir öğrenme sürecidir. Bir davranışı güçlendirmek veya azaltmak için "pekiştirme" veya "cezalandırma"ya odaklanır.
Sönme patlaması sönme uygulamasının başlamasından sonra hedef davranışın yoğunluğunun, sıklığının veya şiddetinin geçici olarak artmasıdır. Öğretmenler sönmeyi kullanmaya başlamadan önce patlama aşamasında uygun olmayan davranışı görmezden gelip gelemeyeceklerine karar vermelidir.
Modellerden öğrenme: Sosyal öğrenme kuramının en önemli öğesi modeldir. İnsanların bir davranışı öğrenebilmeleri için, o davranışın başkaları (model) tarafından nasıl yapıldığını görmeleri gerekmektedir. Model ile gözlemleyen arasındaki bazı temel özellikler : Yaş- İnsanlar kendi yaşlarına yakın modeller seçerler.
Klasik koşullanma kısacası, davranışçı bir öğrenme teorisidir. Doğal olarak ortaya çıkan bir uyarıcı ve bir çevresel uyaran tekrar tekrar eşleştirildiği zaman, çevresel uyaranın sonunda doğal uyarana benzeyen bir tepki ortaya çıkaracağını düşünür.
Tam olarak tanımını yapmak gerekirse “bir kişinin tükettiği ve tükettikten sonra fizyolojik olarak rahatsız olduğu yiyecekten kaçınması. Garcia etkisi sadece beslenme ile ilgili kullanılan bir terim değildir bu durumun direkt beslenme ile olan ilişkisi taste aversion yani olumsuz tat koşullanmasıdır.
Gagne'nin öğrenme ürünleri öğretim etkinlikleri modeline uygun bir eğitimin sonunda kazanılan davranışlardır. Bu ürünler: zihinsel beceriler, sözel beceriler, psikomotor beceriler, tutumlar ve bilişsel stratejilerdir. Bu kazanılan davranışlar sayesinde öğrenci kendi problemlerini çözebilecek becerilere sahip olur.
Tolman; öğrenmenin, organizmanın çevresi hakkındaki bilgi ve bilişleri ve bunlarla kendi arasında nasıl bir ilişki kurduğu ile ilgili olarak gerçekleştiğini söylemiştir. Tolman'ın bu kuramı, Thorndike ve Hull'ın öğrenmenin sıkı bir uyaran - tepki eşleşmesiyle gerçekleştiğini öne sürdükleri kuramlarının karşısındadır.
İçgörüsel öğrenme olgusu eğitim alanına taşınmış ve kavrama yoluyla problem çözmeyi öğretmek gerektiğine inanılmıştır. Üretici ve statik düşünme arasındaki fark.. Kavrayarak öğrenen öğrenciler, ezberlemek yerine ilkeleri anlarlar. Bağlantıları ve ilkeleri kavrayan öğrenci her türlü örnek problemi çözebilir.
İçgörüsel / Kavrayarak / Sezgisel Öğrenme. Birden bire aniden gerçekleşen öğrenmedir. Belli bir akıl süzgecinden geçirilerek davranış performansa dönüşür. Performans hatasız dır.
Kinestetik/Devinimsel Öğrenme Stili
Kinestetik/devinimsel öğrenen bireyler daha çok dokunarak ve dokunduklarını hissederek öğrenmeyi tercih ederler. Bu nedenle öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarda öğrencilerin dokunabilecekleri somut araçları kullanmaları öğrenmeyi daha da verimli hale getirir.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Albert Bandura, kuramını geliştirme sürecinin ilk aşamasında 'Sosyal Öğrenme Kuramı'nı (1977) oluşturmuştur. Sosyal Öğrenme Kuramı'nın temel ilkesi: 'İnsanların başkalarının davranışlarını gözleyerek ve bunlardan bir sonuç çıkararak öğrenebilecekleri'dir.
Bir öğrenme alanı olarak nitelendirebileceğimiz bilişsel öğrenme, özellikle eğitim psikolojisi alanında, zihinsel etkinlikler yoluyla sahip olduğumuz ve edindiğimiz öğrenmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri