Süs yoncası uyku çiçeği olarak bilinir geceleri yapraklarını kapatır gündüzleri açar. Bitki yapraklarında güçsüzleşme görülürse bu bitkinin kuruduğu anlamına gelmez uykuya girmiş demektir yapraklar budanır ve yeniden filizlenmesi beklenir.
Genel olarak uyku çiçeği güneşli ortamı sever. Ancak bitkini pek karanlıkta bırakmayıp fazla da güneşte tutmamanız gerekir. Uyku çiçeğinin toprağı kurudukça su ilave edilmelidir. Bu türü kış aylarındaki ayaz ve soğuktan korumak için iç mekanları tercih edebilirsiniz.
Bu mucizevi bitki sedatif (yatıştırıcı ve rahatlatıcı), hipnotik (uyku verici), anksiyolitik (anksiyete giderici), analjezik (ağrı kesici) ve antispazmodik (spazm giderici) etkileri ile biliniyor. Passiflora'nın Faydaları Nelerdir? Uykusuzluk şikayetlerinde, uykuları düzene girdirir. Kasılma ve kramplara iyi gelir.
Fazla sulama yapıldığı takdirde çiçeğiniz solacaktır. Uyku çiçeğinin toprağı kurudukça sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Uyku çiçeğinin faydaları şunlardır:
Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku çiçeği, GABA adı verilen bir nörotransmitterin salınımını artırarak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. GABA, beynin sakinleştirici bir etkisi olan bir kimyasaldır.
İlgili 40 soru bulundu
Uyku çiçeğinin bu ismi almasındaki asıl neden ise çiçeklerinin kapanıp boru şeklini almasından dolayıdır. Bu çiçek de ezan ve akşam çiçeği gibi akşamları uykuya dalar ve gün ışığında tekrardan çiçekleri açar.
"Uyku çiçeği oldukça zarif bir bitki olmakla birlikte uçuk pembe çiçekler açarlar. Doğrudan güneş almayıp, aydınlık yerleri seven bitki türü olup keyfi yerinde olduğunda kolay bir şekilde çoğalabilen bir çiçektir.
Kaudpul olarakta bilinen Gece Yarısı Çiçeği yılda sadece bir kez açan ve gün batmadan solan çok özel bir bitkidir. Bu narin özelliği sayesinde Kaudpul, "Gecelerin Kraliçesi" diye isimlendiriliyor. Keşişler ve budistler tarafından ruhani bir çiçek olarak bilinmektedir.
Uyku çiçeği, doğru su ve ışık dengesi olmadan kuruyabilir. Aşırı sulama, bitkinin köklerinin çürümesine ve dolayısıyla bitkinin kurumasına neden olabilir. Ayrıca, uyku çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları yanabilir ve kuruyabilir.
Uyku çiçeği tohumu ile çoğaltma
Uyku çiçeği tohumları, sonbahar veya ilkbaharda toprağa ekilir. Toprak, nemli tutulmalı ve sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır. Yaklaşık 2-3 hafta sonra, tohumlar çimlenir ve yeni bitkiler oluşur.
Bitkinizin sulanması için en uygun zaman erken sabah veya geç akşam saatleridir. Bu saatlerde su daha iyi emilir ve bitki yaprakları güneşe maruz kalmadan kurur.
Rahatlatıcı etkisi ile tanınan passiflora (çarkıfelek) bitkisi uykusuzluk, stres, adet görme ve menapoz dönemindeki ruhsal sıkıntı ve gerginlik gibi şikayetleri olan kişiler tarafından kullanılır.
Yatak odasındaki bir bitki, yapraklarındaki gözenekler aracılığıyla zararlı gazları emebilir ve her gün soluduğunuz havayı filtreleyip temizleyebilir. Yatak odası bitkilerinin sağlık açısından pek çok faydası olmasının yanı sıra, her türlü iç mekana hoş bir dekor dokunuşu ve mükemmel bir enerji katarlar.
Akşamsefası (Mirabilis jalapa), akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü. L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir.
Karbondioksit salgılayan başka bir canlı ile aynı odada olduğunuzda, nefes alırken yatakta daha fazla hareket edersiniz. Tüm bitkiler geceleri karbondioksit salmaz. Bazıları aslında gündüzleri karbondioksit ve geceleri oksijen açığa çıkararak tam tersini yapabilirler.
Botanik ismi Epiphyllum oxypetalum olan gecenin kraliçesi çiçeği, yılbaşı kaktüsü cinsinin bir alt cinsidir. Genel olarak sarkan yetişmeleri, çentikli, dikeni olmayan, uzun, yassı ve dar sürgünleriyle kolay bir şekilde tanınabilmektedirler. Bu sürgünler genel olarak yapraklar ile karıştırılmaktadır.
Gecenin kraliçesi çiçeği bir tropikal iklim çiçeğidir. Dolayısıyla ekimi olmaz. Tropikal iklimde diğer bitkiler arasında yetişir ve büyür. Ülkemizde de yetiştirilmesi nadir olan çiçekler arasında yer almaktadır.
Melisa çiçeğinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir: · Ballıbabagiller familyasına ait olan bir bitkidir. · Çok yıllıklıdır. · Saksıda ve ev ortamında büyümesi mümkündür.
Ülkemizde daha çok " Süs Yoncası", "Uyku Çiçeği" ve "Mor Yonca" olarak tanınır. Uzun ömürlü, küçük soğanımsı yumrulu bir bitkidir. Aslında yonca bitkisi ile bir akrabalığı yoktur sadece yaprak şekli benzerlik gösterir. İklimi uygun olan yerlerde bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilebilir.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
Birden farklı türü ile karşınıza çıkan petunya çiçeği mevsimlik yapısı ile bilinir. İri bir çiçek yapısına sahip olan gece çiçeği yumuşak yaprakları ile dikkatleri üzerine çeker. Hoş bir kokuya sahip olan gece göğünü tüylü bir şekilde görmeniz mümkündür.
Üretimi: Kökten ayırma yöntemi ile üretilir. Hastalık ve Zararlılar: Kırmızı örümcek ve unlu bitler zararları bitkiye zarar verebilir.
Yuka bitkisi kış aylarında olduğundan daha az suya ihtiyaç duyar. 10 güne bir sulama bitkiniz için yeterlidir. Yaz aylarında ise hafta 1 kez sulamasını yapabilirsiniz. Bitkinize vereceğiniz su oldukça önemlidir. Klorlu bir çeşme suyu kullanırsanız, bitkinin yaşama süresini azaltmış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri