Ziraat Bankası, Anonim Şirket hâline getirildi.
tamamı T.C. Hazinesi tarafından ödenmiş 675.000.000 -TL sermayesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 15.10.2014 tarih ve 29146 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10.10.2014 tarih ve 6046 sayılı izniyle kurulmuştur.
Unvan: Madde 2- Banka'nın unvanı “Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi”dir. Kısa adı “Ziraatbank”, “Ziraat Bankası”dır.
Kısaca VakıfBank
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Böylece 1863 yılında çiftçilerin oluşturduğu kaynakla, Mithat Paşa öncülüğünde devlet eliyle ve devlet himayesinde kurulan ve adına "Memleket Sandıkları" denilen organizasyon; milli bankacılığın ilk örneği olarak tarihe geçmiştir.
Bankacılıkla ilgili kanunlar çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hizmet veren tüm bankalar, devlet güvencesindedir. Söz konusu bankalar devlet bankası, özel banka ya da yabancı banka olması fark etmeksizin devlet tarafından güvence altına alınır.
Bunlar; 34 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 8 katılım bankası şeklindedir.
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım müşterileri, bu bankaların tüm ATM'lerini işlem limitleri dahilinde hiçbir ücret ödemeden kullanabilecek.
Ziraat Bankası 67,1 milyar liralık özkaynakla zirvedeki yerini korurken, bu bankası 86,9 milyar lira ile İş Bankası, 78,9 milyar lira ile Garanti BBVA, 76 milyar lira ile Akbank ve 63,5 milyar lira ile Yapı Kredi takip etti. 2021 yılında İş Bankası elde ettiği 13,5 milyar liralık kârla listenin ilk sırasında yer aldı.
Araştırmaya göre, Türkiye'nin en değerli banka markası 1 milyar 649 milyon dolarla Akbank oldu. Bu bankayı 1 milyar 584 milyon dolarlık marka değer ile Garanti Bankası ve 1 milyar 432 milyon dolarla Ziraat Bankası izledi. Akbank listede 126'ncı, Garanti Bankası 129'uncu ve Ziraat Bankası 140'ıncı sırada yer aldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tamamı devlete ait olmayan ve kamu ile özel kişilerin pay sahibi olduğu 9 merkez bankasından birisidir.
Bugün Ziraat Bankası 4603 sayılı Kanuna ve anasözleşme hükümlerine tabi, sermayesinin tamamı Devlete ait, işçi statüsünde personel istihdam eden kamu bankasıdır.
Banka'nın vazgeçilmez değerlerini destekleyen ileri bir kurumsal yönetişim modeli uygulayan Garanti BBVA'nın hakim ortağı, hisselerinin %49.85'ine sahip olan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A. (BBVA)'dır.
Yapı Kredi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi destekleyen güçlü bir ortaklık yapısına sahiptir. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir. %38,83 oranındaki pay ise halka açıktır.
İş Bankası aynı zamanda özel bankalar arasında en yüksek aktif büyüklüğe sahip banka unvanını da koruyor.
AKBANK Haberleri
İSTANBUL (AA) - Akbank, Global Finance tarafından düzenlenen World's Best Bank Awards 2022 kapsamında 12. kez Türkiye'nin en iyi bankası seçildi.
Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır.
Anket sonuçlarına göre Ziraat Bankası diğer bankalara kıyasla açık ara birinci olarak karşımıza çıktı. Ziraat Bankası'nı en güvendiklerini banka olarak belirtenlerin oranı %36.
Bankalar, anonim şirket statüsündedirler. Bu Kanunda yer alan hükümler dışında 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile genel hükümlere tabidirler.
Bilinmesi gereken diğer önemli konu ise Ziraat Bankası çalışanları Devlet memuru değildir, 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler ve işçi statüsünde çalışırlar.
Banka'nın ATM pazar payı 2013 yıl sonu itibarıyla %12,7'dir. İçindekiler Page 4 2 Ziraat Bankası Sürdürülebilirlik Raporu 2013 20 Kasım 1863 tarihinde Mithat Paşa tarafından Pirot kasabasında bugünkü Ziraat Bankası'nın temelini oluşturan Memleket Sandıkları kuruldu.
T.C. Ziraat Bankası'nın temeli, Memleket Sandıklarına kadar uzanmaktadır. 20 Kasım 1863 tarihinde Mithat Paşa tarafından Pirot kasabasında Memleket Sandıkları kurulmuştur. Memleket Sandıkları, 1883 yılında Menafi Sandıkları olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri