Ziraat mühendisleri, genellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışırlar. Başlangıç seviyesinde bir ziraat mühendisinin brüt aylık maaşı genellikle 15.000 TL ile 21.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir ziraat mühendisinin maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir.
eleman.net verilerine göre, Ziraat Mühendisi 2023 yılında ortalama 21.800 TL maaş alıyor.
2023 yılı itibari ile 31 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ziraat Yüksek Mühendisi maaşları 24390 TL'dir. En düşük Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 19510 TL iken, en yüksek Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 60000 TL'dir.
Ziraat Mühendisliği, tarım ekipmanlarının ve makinelerinin tasarımı, yapımı ve iyileştirilmesi ile ilgili mühendislik alanıdır.Barajlar, su depoları, depolar ve diğer yapılar gibi tarımsal altyapı tasarlar ve inşa ederler. Ayrıca büyük çiftliklerde kirlilik kontrolü için mühendislik çözümlerine de yardımcı olabilirler.
Ziraat mühendisliği, diğer mühendislik dalları ve sektörlerle yakın ilişki içinde olmayı gerektirir. Genel olarak günde ortalama 8 saat çalışan ziraat mühendisleri, iş durumuna göre daha uzun saatler çalışabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ziraat Mühendisliği Programları (4 Yıllık)
Bu disiplinin temel amacı, tarımsal uygulamaların etkinliğini ve sürdürülebilirliğini arttırmaktır. Ziraat Mühendisliği, tarım ekipmanlarının ve makinelerinin tasarımı, yapımı ve iyileştirilmesi ile ilgili mühendislik alanıdır.
Ziraat Teknisyeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 5 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ziraat Teknisyeni maaşları 13750 TL'dir. En düşük Ziraat Teknisyeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Ziraat Teknisyeni maaşı 17000 TL'dir.
Ziraat mühendisi olmak için kişinin mezun olduğu lise önemli değildir, lise mezunu olmak yeterlidir. Önemli olan üniversitede gerekli bölümü okumaktır.
Ziraat mühendisi olmak için öncelikle liseyi bitirin ve ardından bir ziraat mühendisliği bölümünün birinci sınıf öğrencisi olun. Ziraat mühendisliği bölümleri, genellikle üniversitelerin mühendislik fakültelerinde bulunur ve çoğu ülkede ziraat mühendisi olmak için lisans derecesi gerekir.
Ziraat mühendisleri Tarım Kredi Kooperatiflerinde, ticaret ve sanayi odalarında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda, tarım borsalarında, şeker fabrikalarında, Ziraat Bankası'nda ve tarım ilaçları üreten firmalarda çalışabilirler.
Ziraat yüksek mühendisi olmak için fizik, kimya, matematik gibi temel derslerin yanında yüksek lisans seviyesinde, botanik, zooloji, meteoroloji, toprak bilgisi, ekoloji, bitki fizyolojisi, mühendislik mekaniği, tarım ekonomisi, genetik, hayvan yetiştirme ilkeleri, bitki koruma, gübreleme gibi eğitimleri almak gerekir.
Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.700 TL civarındadır.
Ziraat mühendisleri, genellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışırlar. Başlangıç seviyesinde bir ziraat mühendisinin brüt aylık maaşı genellikle 15.000 TL ile 21.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir ziraat mühendisinin maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir.
Özel firmalarda işe yeni başlayan mühendisin maaşı ortalama 9 bin TL bandındadır. Bu oran 50 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. En Düşük Mühendis Maaşı Ne Kadar? Özel firmada çalışan bir mühendisin en düşük alacağı maaş 2023 yılında 9 bin TL civarındadır.
Ziraat Mühendisliği sıralama ve Ziraat Mühendisliği puanları ile ilgili tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Ziraat Mühendisliği Programları Bölümü 2023 taban puanları en düşük 259,67018, en yüksek 261,05496'dır. Ziraat Mühendisliği Programları Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 382.599, en yüksek 377.053'tür.
Madde 8 – Ziraat mühendisleri, bitkisel veya hayvansal üretim yapan, tarım işletmelerinin, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle bunların uygulama ve kontrol işlerini yapmaya yetkilidirler.
Lisans eğitimi, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Peyzaj Mimarlığı, Su Ürünleri Mühendisliği, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları ve Teknojileri Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Zootekni olmak üzere onbir ayrı programda verilmektedir.
Ziraat mühendisleri bankalarda
Tarım sektörü için geliştirdiği kredilerle üreticilere finansman desteği sağlayan bankalar da tarım departmanlarında öncelikli olarak ziraat mühendislerini istihdam ediyor.
Ziraat mühendisi olan çalışma hayatında yer bulmak isteyen kişilerin öncelikle üniversitede Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekir. Ayrıca bitki koruma önlisans programına kayıtlı olanlar Dikey Geçiş Sınavı'na girerek ziraat mühendisliği bölümüne geçiş yapma imkanına sahip olurlar.
İyi bir Ziraat Yüksek Mühendisi olmak için önce üniversitede ziraat alanında lisans eğitimi almak gerekmektedir. Lisans eğitiminin ardından Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği gibi bölümlerde yüksek lisans eğitimi yapılmalıdır.
Bitki koruma bölümünün 4 yıllık lisans programını tamamlayarak mezun olan kişiler kariyerlerine; ziraat mühendisi, bitki koruma uzmanı, tarım eğitim personeli ya da zirai mücadele personeli olarak devam ederler.
eleman.net verilerine göre, Orman Mühendisi 2023 yılında ortalama 25.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Orman Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 20.460 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.628 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri