Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Ayak kokusu giderici olarak en etkili doğal yöntemlerden birisi sirkedir. Sirkeli su kullanarak ayaktaki kötü kokuyu engellemek için haftada bir bu uygulamayı yapmak gerekir. Ayakları sirkeli suda 15 dakika kadar bekletmek yeterlidir. Uygulama sonrasında ayaklar sabunlu su ile yıkanarak durulanmalıdır.
Ayak kokusuyla başa çıkmak için düzenli olarak ayakları uygun sabunla yıkamak, pamuklu çoraplar giymek önemlidir. Ayrıca, ayakkabıların dışarıda havalandırılması kokuyu azaltabilir. Kişisel hijyen ve doğru bakım ile ayak kokusu kolayca kontrol altına alınabilir.
Kapalı bir ayakkabının içindeki tüm ısı mutlaka terlemeye neden olur. Ancak bazen sandaletler ya da bez spor ayakkabılar bile kokar. Bu duruma cevap genellikle her ayağın sahip olduğu ve özellikle aynı ayakkabılar düzenli olarak giyiliyorsa bakterileri teşvik eden 250.000 ter bezinden kaynaklanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Ayakkabı içi temizleme yönteminiz daha etkili olsun istiyorsanız ve kokan ayakkabı nasıl yıkanır merak ediyorsanız beyaz sirke, limon ve su karışımında beklettiğiniz ayakkabı içlerini sabunla ya da deterjanla iyice yıkayın. Böylece, ilk başta size keskin gelen sirke kokusunu da yok etmiş olacaksınız.
Ayakkabının içinde bütün bir gün geçiren ayağın terden dolayı ayakkabı içerisinde bakteri oluşumuna sebep olacağından ötürü bu durum ayakkabının içinde koku oluşmasına neden olur. Ayak mantarı gibi sorunların da ayakkabı içerisinde kokuya sebep olan bir diğer unsur.
Ayakların sık ve çok terlemesi, mantar hastalığına sebep olabilir. Normal terlemenin üzerinde olan, aşırı terleme durumuna “hiperhidrozis” denilmektedir. Hiperhidrozis bir hastalıktır. Hiperhidrozis'in türleri vücudun hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak şekillenmektedir.
3) Pudra. Bebek pudrası da karbonat gibi koku giderici özelliğe sahiptir. Yine geceden ayakkabılarınızın içine dökeceğiniz pudra sabaha kötü kokuların kaybolmasını sağlar.
Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu 'ayak kokusu', özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir. Öte yandan, 'Herkesin ayağı kokar.
Ayaklarda santimetre başına ortalama 600 ter bezi bulunur. Bu sayı koltuk altındakilerden çok daha fazladır. Bu bezlerin ürettiği tuz, glikoz, vitamin ve amino asit içeren salgılar bakteriler için ideal bir ortam oluşturur. İşte bu bölgelere yerleşen bakterilerin ürettiği yağ asitleri ayak kokusuna yol açar.
Ayak terlemesi ve ayak kokusunu gideriyor
Bunu önlemek için pudra kullanabilirsiniz. Bir miktar pudrayı çorabınızın içerisine dökerek, teri emmesini sağlayabilirsiniz. Ayakkabı içinde oluşan kötü kokuyu da engelleyen pudrayı ayakkabınıza dökerek kullanın.
1) Limon Suyu
Bu suyun içinde 20 dakika kadar ayaklarınızı bekletin. Limon ayaklarda oluşan bakterileri yok edip kokuyu ortadan kaldıracaktır. Antioksidan özelliği sayesinde ayaklarda oluşan hastalıkları da önleyerek sağlıklı ayaklara sahip olmanızı sağlayacaktır.
Ayak kremi kullanmak ya da ayaklara vazelin sürmek de ayak kokusunu büyük oranda önlemektedir. Eğer ayaklarınızda oluşmuş bir nasır varsa banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı nasır taşı ile ovun.
Genellikle yıkama ile ayaklardaki nem miktarı ve mikroorganizma sayısı geçici olarak azalır. Daha sonra tekrar hem koku hem terleme hem mikroplar eski seviyesine ulaşır. Eğer koku çok ise ılık su içerisine biraz kolonya ya da ispirto koyarak ayakları bir kaç dakika banyo yaptırmak ayaklardaki kötü kokuları alacaktır.
Ayak ve Ayakkabı Önleyici Tozu az miktarda dolabın değişik yerlerine serpiştirin, nun yoğun olduğu ayakkabıların içine uygulayın. Ayak ve Ayakkabı su Önleyici Toz Yan Etkileri: Rs Ayak ve Ayakkabı su Önleyici Giderici Toz Bilinen yan etkisi bulunmamaktadır. Ürün bitkisel üründür, kesinlikle ilaç değildir.
Beklentimin üzerinde bir performansı var. Zaten kokan ayakkabılarınızdaki kokuyu çıkarması için giymediğiniz süre zarfında düzenli ve ısrarlı bir kullanım istiyor ancak yeni ayakkabınızla birlikte kullanırsanız her gün giyilen ayakkabıda bile koku oluşumunun ciddi şekilde önüne geçiyor.
1) Karbonat: En bilinen yöntem karbonat ve su karışımıdır. Orta boy bir leğenin içine ayaklarınızı kaplayacak kadar ılık su ve 2 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Ayaklarınızı bu karışımın içinde yaklaşık 20 dakika bekletin. 1 hafta boyunca bu işlemi tekrarlarsanız kokunun azaldığını veya tamamen bittiğini görebilirsiniz.
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Spor ayakkabılar genellikle kapalı yapıya sahip ayakkabı çeşitleri arasındadır. Sık sık hava almayan spor ayakkabılarda aşırı kullanım, ter, bakteri gibi nedenlere dayalı olarak kötü kokular oluşabilir. Spor ayakkabılarda kötü koku oluşumunu engellemek için ayakkabılarınızı sık sık havalandırmanız önemlidir.
Ter veya su, kokmuyor, kokusuz olarak sınıflandırılıyor. Ancak nem, uzun süre bir yüzeyde kaldığında orada bakteri oluşuyor ve kötü koku ortaya çıkıyor. Yüzey bedenin, kıyafetin, spor ayakkabı veya botun olabiliyor. Yeni yıkanmış temiz bir tişörtü ıslak halde katlar ve dolaba koyarsan kötü koktuğunu görebilirsin.
Ayakkabılar kalitesiz olduğu zaman ayakların kokmasına ve gün içinde kötü kokulara sebep olmasına neden olmaktadır. Bundan kaynaklı olarak genellikle orjinal çocuk ayakkabıları tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri