Polen, evcil hayvan tüyü, toz ve sigara dumanı gibi çeşitli maddeler alerjik rinit durumlarını tetikleyebilecek en sık karşılaşılan faktörleri oluşturur. Çeşitli besinlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar da boğaz tahrişi nedenleri arasında yer alır.
Özellikle ekinezya, ıhlamur, nane çayı, yeşil çay ve papatya çayı boğaz yanmasına iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir. Benzer mekanizmayla, dondurma gibi soğuk gıdaların tüketilmesi, ödemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soğuk gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmemesi gerekir.
Küf, toz gibi alerjenlerin neden olduğu alerjilerde mevsimden bağımsız olarak boğaz ağrısı görülebilir. Kuru ve soğuk hava solunum sistemi organlarının nemli iç yüzeyinin zorlanıp tahriş olmasına neden olabilir. Mide asidi reflüsü yaşayanlar, asidin yemek borusuna geri kaçması nedeniyle boğazda ağrı yaşayabilir.
Yutkunurken boğaz yanması yaşanmasının nedenleri arasında reflü, yemek borusunun tahriş olması, alerjiler, soğuk algınlığı veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonları, yabancı cisimlerin yutulması, aşırı tüketilen baharatlı veya asidik yiyecekler, yemek sırasında yutulan sert yiyecek parçaları veya aşırı sıcak veya ...
Bu belirtiler boğaz tahrişine neden olan komplikasyona göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle; kuru öksürük, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda yanma veya yumru hissi, boğaz arkasına bir şeyin takıldığı hissi, boğazda toz hissi şeklinde şikayetlerle baş gösterir (11).
İlgili 23 soru bulundu
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler, tuzlu gargara, bal ve limon karışımı, tıbbi bitki çayları gibi doğal yöntemler kullanılabilir. Ayrıca nemli havanın sağlanması ve tahriş edici maddelerden kaçınılması da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Cilt tahrişi; tahriş nedenine, şiddetine ve uygulanan tedavi yöntemine göre kısa ya da uzun süre devam edebilir. Genellikle cildin kendine gelme süresi 14-28 günü bulabilir.
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Toza Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarız? Kişinin toza alerjisi varsa gözleri sulanır ve kaşınır. Bunun ile birlikte hapşırma, nefes darlığı, burun akıntısı meydana gelir. Ardından öksürük ile gelişim gösterir.
Alerjiler: Polen, toz akarları, evcil hayvanlar veya küf alerjileri boğazı kuru ve kaşıntılı hale getirerek farenjite sebep olabilir.
Yutkunurken boğaz ağrısı, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, farenjit, bademcik iltihabı, alerji, tahriş edici maddelere maruz kalma veya kuruluk gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, boğazdaki dokuların inflamasyonu nedeniyle yutma sırasında rahatsızlık hissi ile ilişkilidir.
Peki bu neden oluyor? Boğazınızda bir yumru oluşması hissi tipik olarak boğazınızdaki ve boyun bölgenizdeki kasların kasılmasından kaynaklanır. Bu kaslar, farenks kaslarını (ağzınızı yemek borunuza bağlayan tüp) ve gırtlağınızı çevreleyen kasları (ses kutusu) içerir.
Cilt tahrişi genellikle geçicidir ve doğru tedavi ile hızla iyileşebilir. Ancak bazen cilt tahrişi, daha ciddi bir cilt durumunun belirtisi olabilir. Bu nedenle, tahriş belirtileri uzun süre devam ederse veya şiddetlenirse bir dermatologa başvurmak önemlidir.
Yanık sırasında ve sonrasında vücutta ağrı, acı, yanık bölgesinde şişme ve kızarıklık oluşabilir. Yanığın derecesine göre deride iz kalabilir. Erken ve doğru müdahale ile tüm bu hasarlar en aza indirilebilir.
Sık sık el ve yüz yıkamak, aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda uzun süre bulunmak. Genetik olarak kuru ve hassas cilt yapısı. Kronik güneş hasarı. Ailesel genetik aktarım.
Hayır; dondurma farenjite iyi gelmez, hatta rahatsızlığı şiddetlendirme riski söz konusudur. Boğazı ağrıyan kişiye dondurma yemesini tavsiye etmek halk arasında yaygın bir davranıştır.
Özellikle su tüketimini artırmak, sıcak duş almak, ballı limonlu su içmek, zencefil, zerdeçal veya hatmi kökü gibi sıcak bitki çayları tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili emerek tükürük üretimini harekete geçirmek ve öksürük şurupları kullanmak kuru öksürüğe iyi gelir.
Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Zeytinyağı, badem yağı gibi doğal yağlarla hazırlayabileceğiniz maskeler tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Kaşıntıya neden olan reaksiyonlar söz konusuysa aynısefa yağ, kremi ya da çayı bölge üzerine uygulanarak kaşıntının azaltılmasına yardımcı olabilir.
İlaç tedavisinde mide asidini salgılanmasını azaltan, mide asidinin yukarı kaçmasını mekanik olarak engelleyen ve mide içeriğinin boşalmasını artıran ilaçlar kullanılır. Tedavi süresi 3-6 ay arasında değişmektedir.
Gece yatmadan önce pekmez içmek soğuk algınlığını semptomlarından olan öksürüğü ve boğaz ağrısını hafifletebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri