Madde 8 - Ziraat mühendisleri, bitkisel veya hayvansal üretim yapan, tarım işletmelerinin, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle bunların uygulama ve kontrol işlerini yapmaya yetkilidirler.
BU İŞTE ÇALIŞANDA ARANAN NİTELİKLER: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen genel niteliklere sahip olmak. Yüksek öğrenim kurumlarının dört yıllık Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Tütün Teknolojisi Mühendisliği vb. bitirmiş olmak.
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan ve stajda başarılı olan mezunlar "Ziraat Mühendisliği-Tarla Bitkileri alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
'Ziraat, gıda ve su ürünleri mühendisleri kendi bürolarını açabilecek'
İlgili 44 soru bulundu
Sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yetki belgesi alan ziraat mühendisleri, tarımsal ilaç toptan ve perakende satışı yapabilecek. Artık ziraat teknisyenleri ve meslek yüksek okullarından mezun teknikerler, tarımsal ilaç satıcısı olamayacak.
Ziraat mühendisleri, genellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışırlar. Başlangıç seviyesinde bir ziraat mühendisinin brüt aylık maaşı genellikle 15.000 TL ile 21.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir ziraat mühendisinin maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir.
2023 yılı itibari ile 31 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ziraat Yüksek Mühendisi maaşları 24390 TL'dir. En düşük Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 19510 TL iken, en yüksek Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 60000 TL'dir.
Bahçe bitkileri programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir.
Zootekni bölümünü 4 yıllık lisans bölümüdür. Ziraat Fakültesine bağlı bir bölümdür. Bölümü başarı ile tamamlayan kişilere “Ziraat Mühendisi” unvanı verilir.
Arazi 100 dekarın altında ise de muhtardan kira sözleşmesi yaptırılmış olması gerekir. Onaylı kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi alınarak üzerine kaşe basılıp C belgesi doldurulur.
Madde 23 – Peyzaj mimarlığı alanında öğrenim görmüş ziraat mühendisleri, kentsel planlama, kırsal rekreasyon, tarihi ve doğal koruma alanları, turistik alan, yeşil alan ve park, kırsal yerleşim planları gibi projeler kapsamında yer alan peyzaj projelerinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolu işlerini yapmaya ...
İyi bir Ziraat Yüksek Mühendisi olmak için önce üniversitede ziraat alanında lisans eğitimi almak gerekmektedir. Lisans eğitiminin ardından Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği gibi bölümlerde yüksek lisans eğitimi yapılmalıdır.
Ziraat Mühendisleri (Tarım Teknolojisi): Meslek elemanları, tarım alet ve makineleri üreten kamu ve özel kuruluşlara ait fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışırken; ziraat mühendisleriyle, makine mühendisleriyle, makine teknisyenleriyle, çiftçilerle, meslektaşlarıyla ve işçilerle iletişim halindedirler.
İş Olanakları
Ayrıca 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun öngördüğü Toprak Etüd ve Haritalama, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Projelerinin hazırlanmasında yetkili olarak Toprak bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunu Ziraat Mühendisleri görev almaktadır.
Tarım Ekonomisi Bölümü Ziraat Fakültesi bünyesinde yer alan 4 yıllık Lisans eğitim veren bir bölümdür. Bölümümüz Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin 11 bölümünden birisidir ve mezunlarımız Ziraat Mühendisi ünvanı ile mezun olmaktadır.
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora diplomasına sahip olunduğunda akademik araştırmalarda da görev alınabilir. Tarla Bitkileri Bölümü mezunları, Kariyer.net üzerinden ziraat teknikeri iş ilanlarına ulaşabilir ve başvurabilir.
Bölümün toplam eğitim süresi dört yıldır ve öğrenciler Tarım Ekonomisti Ziraat Mühendisi ünvanı alarak mezun olmaktadırlar.
Kullanıcılar tarafından belirtilen en düşük maaşlar göz önüne alındığında, petrol ve doğal gaz mühendisliği tüm mühendislik dalları arasında yine en üst sırada yer alıyor. En yüksek maaşlar sıralamasında ise, uçak mühendisliğinin hemen arkasında 2. sırasında yer alıyor.
Ziraat yüksek mühendisi olmak için ilk aşama, dört yıllık Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun olmaktır. Bu bölümden mezun olan ziraat mühendisi adayları, ziraat yüksek mühendisi olmak için yüksek lisans yapmalıdır. Yüksek lisans mezuniyeti, ziraat yüksek mühendisi olmanın ikinci aşamasıdır.
Türkiye'nin bu seviyeyi yakalamasında ziraat mühendislerinin payı büyüktür. Ancak sayısı 40'ı bulan Ziraat Fakülteleri her yıl 4 bin 500-5 bin mezun vermektedir. Toplam ziraat mühendisi sayısının 120 bin olduğu kayıtlara geçmiştir.
Ziraat mühendisliği, diğer mühendislik dalları ve sektörlerle yakın ilişki içinde olmayı gerektirir. Genel olarak günde ortalama 8 saat çalışan ziraat mühendisleri, iş durumuna göre daha uzun saatler çalışabilir.
2023 yılı itibari ile 7 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Bitki Koruma Uzmanı maaşları 26630 TL'dir. En düşük Bitki Koruma Uzmanı maaşı 21300 TL iken, en yüksek Bitki Koruma Uzmanı maaşı 91670 TL'dir.
Profesör Doktor maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 95 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Profesör Doktor maaşları 53710 TL'dir. En düşük Profesör Doktor maaşı 42970 TL iken, en yüksek Profesör Doktor maaşı 105400 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri