Çarpık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde(ortodontik tedavi alternatifi olarak), Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan dişlerde zirkonyum tedavisi uygulanabilmektedir.
Zirkonyum kaplama, çarpık diş sorunu çok büyük değilse ve yalnızca dişler arasında boşluk bulunuyorsa yapılmayabilir. Böyle durumlarda bonding tedavisi sorunu ortadan kaldıracaktır. Fakat, ön dişlerin belirgin şekilde yamuk ve çarpık olması halinde zirkonyum kaplama uygulamak çok daha doğrudur.
Zirkonyum kaplamalar tek tek ya da çift şekilde çıkarılabilir. Yapılan kaplamalar dişlerin boşluğuna doldurulan malzemenin sökülmesi ile yapılır. Yapışkan malzeme sökülerek dişler çıkarılır.
Zirkonyum kaplama diş genellikle oldukça dayanıklıdır, ancak aşırı diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi dişlerin aşınmasına neden olan durumlarda diş kaplamalarının yenilenmesi gerekebilir.
Eğer kaplamanın altındaki diş çürürse, kaplamada çatlama veya kırılma gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.. Bu nedenle, diş hekimleri diş kaplama tedavi öncesi, ağız içi röntgenini detaylıca kontrol etmeli ve detaylı bir ağız içi muayene yapmalıdır. Dişlerde eğer çürük varsa öncelik diş çürüğünü tedavi etmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Zirkonyum dişin ömrü bitince işlemin tekrarlanması gerekir. Zirkonyum diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun ömürlü kullanım sağlar. Uzun yıllar boyunca dış etkenlerden dolayı kaplamın gücü zayıflayabilir bu durumda tekrar yapılması tavsiye edilir.
Zirkonyum kron yapılan hastaları yeni dişleri yüksek oranda yarı saydamdır, doğal dişlerin görünüşünü ve verdiği hissi taklit ederler. Beyaz toz formunda bulunan zirkonyum kolayca şekillendirilip preslenerek doğal diş gibi görünmesi sağlanabilir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Zirkonyum kaplama, diş hekimliğinde estetik ve dayanıklılık sağlamak amacıyla kullanılan bir çeşit porselen kaplamadır. Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
Zirkonyum dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler 5-10 yıl kullanırken, bazı kişiler ömür boyu kullanabilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına dikkat eden kişiler çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarını kullanabilir.
Yeterli uzunlukta diş ipi koparıldıktan sonra iki elin işaret parmağına birkaç tur dolanır. Başparmakla tutularak iki dişin arasındaki boşluktan kaydırılır ve diş eti sınırına kadar getirilir. Komşu iki dişin her iki yüzeyi nazikçe temizlenir. Diş ipi kullanılabilmesi için kaplamalar tek tek takılmış olmalıdır.
Ancak kaplama tekrar kullanılması düşünülüyorsa kron sökücü ile tekrarlayan hafif darbelerle sökülerek çıkarılması hedeflenir. Zirkonyum kaplamalar bu darbelere karşı biraz daha dayanıksızdır ve kırılabilir.
Zirkonyum dişlerin zarar görmemesi için sert ve kabuklu yiyeceklerin dişle kırılmasından kaçınılmalıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıkların zirkonyum dişlere zarar verme riski bulunduğu unutulmamalıdır.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Gülüş tasarımı hedeflense ve hastanın ağız içinde farklı sorun bulunmasa dahi 18 yaşın altındaki hastalara uygulama yapılmaz. Diş hekimliği tarafından zirkonyum kaplamalar, 18 yaşını doldurmuş bireylere yapılmaktadır. Reşit olmayan bireyin ebeveyn rızası olsa dahi diş hekimi bu tarz bir uygulamayı önermez.
Tedavi süresi yaklaşık üç dört seansta yani bir hafta gibi bir süre zarfında tamamlanmaktadır. Zirkonyum tedavisi gibi ilk önce inceltilir, ölçü alınır ve diş takılır.
Kaplamaların değiştirilmesi gerektiğinde, dişe zarar vermeden kolayca çıkartır yapıda olması zirkonyumun avantajlarından biridir. Zirkonyum kaplamaları yaptıranlar bu sebeplerle işlem sonrasında oldukça memnun kalmaktadırlar. Aynı zamanda zirkonyum kaplama yorumları da genellikle olumludur.
Estetik diş tedavileri SGK kapsamına dahil edildi
Daha önce SGK güvencesi dahilinde yer almayan zirkonyum kuronlar, yeni uygulama ile SGK kapsamına dahil edildi.
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir. Yapışkan ve sert gıdalardan da uzak durmanız gerekir.
Zirkonyum diş fiyatları 2023 yılı için ortalama 1500₺ ile 3500₺ arasında değişir. Kliniğimizden fiyat almak için 0553 333 5530 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Zirkonyum diş kaplama işlemi genellikle 2-3 seansta tamamlansa da hastanın dişlerinin duruma ve taleplerine bağlı olarak daha uzun sürebilir. Dişlerin istenilen duruma getirilmesi ve sonrasında kaplamanın tam uyumlu ve doğal bir şekilde yapılması bazı durumlarda 5-6 seans gerektirebilir.
Lamine kaplamalar çok estetik ve doğal gözükürler çok incedirler ve özel yapıştırma sistemleri ile dişe yapıştırılabilirler. Lamine kaplamalar ile diş eksikliği giderilemez tek tek yapılmak zorundadırlar. Lamine kaplamaların maliyeti zirkonyuma göre daha pahalıdır.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Zirkonyum kaplama aynı zamanda taç kron (kuron) olarak da bilinir. Genelde çürük dişlerin restorasyonu için kullanılır. Ancak estetik bir gülümsemeye ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilere de diş kaplaması yapılır. Ön ve arka dişlerde kullanılabilir.
Zirkonyum dişlerin tek tek takılması hem çok daha sağlıklıdır hem de estetik açıdan daha tatmin edicidir. Ayrıca her dişe kaplama yapılması gerekli olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri