Diş Kaplaması Neden Düşer? Diş kaplamalarının düşmesinin birkaç olası nedeni vardır. Bu nedenler arasında; kaplamanın yaşlanması, dişteki çürüme veya çatlaklar, diş eti hastalıkları, dişlerin aşırı sıkılması veya travma yer almaktadır. Kaplamalar genellikle dayanıklıdır.
Doğal dişe özel yapışkanlar aracılığıyla sabitlenen zirkonyum kaplamalar, yerinden oynamaz veya dişten düşmez.
Kaplama dişin düşmesi durumunda eczaneden kaplamayı yapıştırmak için uygun bir ürün almak gerekmektedir. Kaplamayı yapıştırdıktan sonra yaklaşık birkaç saat yapıştırıcının kurumasını beklemek gerekir. Reçine içerikli yapıştırıcılar kullanmak kaplamanın tekrar düşmesine engel olacaktır.
Eğer kaplama altındaki dişte bir çürük tespit edilirse, bu durum acilen tedavi edilmelidir. Öncelikle kaplama çıkarılır ve altındaki çürük temizlenir. Ardından, diş tekrar kaplanmadan önce tam anlamıyla sağlığına kavuşturulmalıdır. Çürük çok derinse ve dişin sinirine ulaşmışsa, kanal tedavisi de gerekebilir.
Zirkonyum Diş Çabuk Kırılır mı? Son derece dirençli ve dayanıklı bir madde olmasına karşın bazı etkenlere bağlı olarak tıpkı doğal dişler gibi zirkonyum diş kaplamaların da hasar görmesi riski vardır. Zirkonyum dişlerin zarar görmemesi için sert ve kabuklu yiyeceklerin dişle kırılmasından kaçınılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Zirkonyum dişin ömrü bitince işlemin tekrarlanması gerekir. Zirkonyum diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun ömürlü kullanım sağlar. Uzun yıllar boyunca dış etkenlerden dolayı kaplamın gücü zayıflayabilir bu durumda tekrar yapılması tavsiye edilir.
Zirkonyum kaplamalar düzenli olarak fırçalanmazsa ve temizlenmezse, kaplama altında çürüme veya kaplama çevresinde diş eti hastalığı oluşabilir.
Zirkon, doğada bulunan en güçlü maddelerden biridir, dolayısıyla iyi bakıldığı sürece 10 yıldan uzun süre rahatlıkla kullanılabilirler. Hatta çok iyi bakılırlarsa bu süreyi 15-20 yıla kadar çekmek de mümkündür. Zirkon kaplamalara uygulanacak bakım, doğal dişlere uygulanacak bakımdan farklı değildir.
Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Zirkonyum Diş Ne Zaman Oturur? Uygun dişlerin belirlenmesi ve röntgen görüntülerinin değerlendirilmesi gibi pek çok süreç dahil olmak üzere, iki hafta içinde zirkonyum kaplamalar tamamlanır.
Kaplama Diş Sökülüp Tekrar Takılır Mı? Kaplama diş, belli teknikleri kullanarak zarar görmeden çıkarılabilir. Üzerindeki yapıştırıcı kalıntılarının temizlenmesi sonrasında diş hekiminin de onay vermesi üzerine yeniden takılabilir. Bilindiği gibi farklı malzemelerde yapılan kronlar vardır.
Yeme alışkanlıkları: Fazla yapışkan ya da sert yiyecekler kaplamalara zarar verebilir, kronun gevşemesine ve yerinden oynamasına neden olabilir. Ağızda geçici kaplamalar varsa bu yiyeceklerden özellikle uzak durulması gerekir.
Özellikle diş kaplamalarında kullanılan medikal yapıştırıcılar porselen kaplama kron kaplama, zirkonyum kaplama ve implant tedavilerinde kullanılmaktadır.
Zirkonyum Disin Sallanması nedir? Diş sallanması, uzun süreli bir diş eti hastalığının sonucu olarak görülür. Zayıf oral hijyen ve yetersiz bakım sonucu diseti hastalığı oluşur. Zaman içerisinde enfeksiyon kemiğe yayılarak dişi saran destek dokunun kaybına neden olur.
Zirkonyum, E-Max ve metal destekli porselen kaplamalar kırılma, çatlama ve düşme durumlarına karşı 5 yıl boyunca garanti kapsamındadır.
Özel yapıştırıcı içeriği ile doğal dişe sabitlenen zirkonyum kaplama, dişten düşme, yerinden oynama gibi durumlara neden olmaz.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim? Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss (özel diş ipi) kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
Zirkonyum uygulaması, diş tedavisinde kullanılan oldukça avantajlı bir uygulamadır. Zirkonyum kaplama yaptıranlar bu işlem sonunda oldukça memnun kalmaktadırlar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır: Zirkonyum diş kaplama, tamamen metalsiz olarak üretilmiştir ve özellikle metal alerjisi olan kişiler için uygundur.
Zirkonyum diş yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler ve içecekler tüketilmekten kaçınılmalıdır. Aynı şekilde yapışkan ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Zirkonyum diş kaplama yapıldıktan sonra bazı hastalar adaptasyon konusunda sorun yaşayabilse de dişlere kısa sürede alışılabilmektedir.
Kaplama tedavisi esnasında acı hissi duyulmaması için hastaya anestezi uygulanır. İşlem görecek dişler uygun görülen miktarda küçültülür ve ölçü alınır. Törpülenerek küçültülen dişlerin yerine -aynı zamanda- geçici olarak diş yapıştırılır.
Zirkonyum dişler cilalı ve pürüzsüz yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.
Zirkonyum kron yapılan hastaları yeni dişleri yüksek oranda yarı saydamdır, doğal dişlerin görünüşünü ve verdiği hissi taklit ederler. Beyaz toz formunda bulunan zirkonyum kolayca şekillendirilip preslenerek doğal diş gibi görünmesi sağlanabilir.
Aklınızda ortalama bir zirkonyum diş fiyatı olsun istiyorsanız, en ucuz zirkonyum diş fiyatı 2023 yılı için 1500 TL olacaktır. Bunun üst sınırı için bir fiyat belirtmek çok doğru olmasa da 6000 TL – 7000 TL arasında olacağını söyleyebilirim.
Zirkonyum kaplama dişlerin temizliği ve bakımı için en temel kural düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıdır. Ağız sularının kullanımıyla dişlerin beyazlığı korunabilir. Bu amaçla günde iki kere gargara kullanımı idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri