Zirkonyum diş provası dişteki rahatsızlıkların ve dişin kaplamaya uygun hale getirilmesinin ardından yapılır. Hazırlanan diş maketlerinin dişlerin yüzeyine ve üzerine uygunluğu kontrol edilerek prova işlemi gerçekleştirilir. Prova işlemi yapılacak dişin eksikliklerinin giderilmesi açısından önemlidir.
Diş kaplama uygulamadan önce doğru ve konforlu dişler için prova yapılır. Prova dişler bir süre kullandıktan sonra kaplama işlemi yapılır. Diş kaplamalarının uygulanabilmesi için dişin ön yüzeyindeki mine tabakasından yaklaşık yarım milimetre taşlanır. Bazı dişlerde sadece ön yüzden taşlama yeterli olmayabilir.
Zirkonyum diş yapımı ne kadar sürer? Zirkonyum dişlerin yapımının laboratuvar aşamaları 4-5 gün sürer hekimin yapacağı diş kesimi, ölçü, planlama, prova ve finalde yapıştırma işlemiyle birlikte toplam süre 1 hafta civarındadır. Zirkonyum dişlerin ömrü ne kadardır? Zirkonyum dişler aşınmaya karşı çok dirençlidir.
Zirkonyum kaplamanın kaliteli olduğunu anlamanın bir diğer yöntemi ise görüntüsüdür. Estetik açıdan güzel bir görüntüye sahipse dişin kalitesinden bahsetmek mümkündür. Aynı zamanda doğal bir görüntüye sahip olması da beklenir. Yapay duran kaplama dişler estetik açıdan sınıfta kalır.
Zirkonyumların sınıflandırılması, sağlamlığa göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 5 farklı kaplama tipinden bahsedilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar. Fakat porselen kaplama materyal olarak camsı bir yapıda olması nedeniyle daha kırılgandır.
İşlem ortalama 1 hafta ile 10 gün arasında sürer. Bu süre içinde ilk gün dişin kesim işlemi yapılır. Sonrasında iki kez prova yapılır. Provaların amacı zirkonyum kaplamaların diş ile uyumunu kontrol etmek ve estetik olarak değerlendirmektedir.
Aklınızda ortalama bir zirkonyum diş fiyatı olsun istiyorsanız, en ucuz zirkonyum diş fiyatı 2023 yılı için 1500 TL olacaktır. Bunun üst sınırı için bir fiyat belirtmek çok doğru olmasa da 6000 TL – 7000 TL arasında olacağını söyleyebilirim.
Zirkonyum sağlıklı bir ağız yapısında 15 yıla kadar dayanır. Zirkonyumun dayanıklılığını desteklemek için düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.
Renk skalası yardımıyla hastanın isteği doğrultusunda dişlerin renk seçimi yapılır. Zirkonyum kaplamalar hazırlanana kadar hassasiyet olmasını önlemek ve estetik görünümü bozmamak amacıyla geçici dişler takılır. Ortalama 3-5 gün içerisinde ölçüsü alınan zirkonyum dişler hazırlanır.
Zirkonyum uygulaması, diş tedavisinde kullanılan oldukça avantajlı bir uygulamadır. Zirkonyum kaplama yaptıranlar bu işlem sonunda oldukça memnun kalmaktadırlar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır: Zirkonyum diş kaplama, tamamen metalsiz olarak üretilmiştir ve özellikle metal alerjisi olan kişiler için uygundur.
Gülüş tasarımında, Zirkonyum, Lamine veya E-Max rengi seçerken en çok B1 diş rengi tercih edilir.
Zirkonyum Diş Ne Zaman Oturur? Uygun dişlerin belirlenmesi ve röntgen görüntülerinin değerlendirilmesi gibi pek çok süreç dahil olmak üzere, iki hafta içinde zirkonyum kaplamalar tamamlanır.
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir. Yapışkan ve sert gıdalardan da uzak durmanız gerekir.
Zirkonyum kaplama öncesi varsa gerekli diğer tedaviler (dolgu, kanal, periodontal tedaviler) tamamlanarak ağız ve dişler hazır hale getirilir. Daha sonra dişlere lokal anestezi uygulandıktan sonra dişler küçültülür. Aynı seansta geçici kaplamalar hazırlanır ve küçültülmüş dişlere geçici olarak yapıştırılır.
Bu nedenle, zirkonyum kaplama, klasik metal destekli porselen kaplamaya göre daha maliyetlidir. Fakat porselen kaplamaya göre çok daha uzun yıllar, sorunsuz ve sağlıklı bir kullanım seçeneği sunduğundan, zirkonyum kaplamanın uzun vadede daha avantajlı olduğunu belirtmek gerekir.
Devlet hastanelerinde diş estetiği uygulamaları başlamıştır ve artık SGK zirkonyum diş kaplama tedavisini kapsamaktadır.
Çarpık olan dişlerde genellikle metal alt yapılar tercih edilmezken zirkonyum ve güçlü seramikler kullanılarak uzun ömürlü kaplamalar tercih edilmelidir.
Diş kesilmeden kaplama yapılmamaktadır ancak lamine yapılabilmektedir.
Kesilen dişin yerine ölçü alındıktan sonra geçici diş yapıştırılır. Bu işlemlerden sonra kişinin doğal diş rengine uygun bir renk seçilir. Ortalama 3-4 gün içinde hazırlanan kaplama dişin, yerine uyum sağlayıp sağlamadığı bir süre kontrol edildikten sonra eğer sorun yoksa diş, 4-7 gün sonra kalıcı olarak yapıştırılır.
Çıtçıtlı diş protezi, çene kemiği içerisine implantların yerleştirilmesinin ardından 3 ay sonra implantların üzerine yapılan bir protez çeşididir. Bu protez dizaynında; dişetinde dişi parça, protezde ise erkek parça bulunmaktadır.
Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Porselen ve zirkonyum kaplamalar, doğal dişlerinizin rengine en uygun olanı seçerek, doğal bir görünüm sağlarlar. Tüm kaplama çeşitleri, diş yüzeylerine göre daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptirler, bu da dişlerinizin daha az lekelenmesine ve daha kolay temizlenmesine yardımcı olabilir.
Eğer kaplama altındaki dişte bir çürük tespit edilirse, bu durum acilen tedavi edilmelidir. Öncelikle kaplama çıkarılır ve altındaki çürük temizlenir. Ardından, diş tekrar kaplanmadan önce tam anlamıyla sağlığına kavuşturulmalıdır. Çürük çok derinse ve dişin sinirine ulaşmışsa, kanal tedavisi de gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri