Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir. Ancak paketlendikleri fabrikalarda çapraz bulaşmaya maruz kalmadıklarına dikkat etmelisiniz. Bu glütensiz yemişlerden yapılan ezmeler de glütensizdir ve diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem. *Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuru yemişler gluten içermektedir.
Kuruyemişte glüten bulunmuyor. Ancak üretim aşamasında glüten bulaşı riski olduğundan, glütensiz üretim için ayrı makine ve teknolojiler kullanılması gerekiyor.
Gluten içermeyen ürünler arasında ise mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, peynir, mandıra sütü, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu ve nar ekşisi sayabiliriz” diye konuştu.
İlgili 26 soru bulundu
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir.
Çölyak hastaları hangi kuruyemiş yiyebilir mi? Kuruyemişler sonradan glutenle temas etmediği sürece çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği gıdalar arasında gösterilmektedir. Tahıl tüketimi konusunda sorun yaşayan çölyak hastaları kuruyemiş tüketerek ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayabilmektedir.
Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (tahıl, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketilmemesidir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır. Çölyak hastaları, gluten içeren buğday unlarının yerine nohut ununu tercih edebilmektedirler. Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.
Leblebinin içersinde gluten bulunmamaktadır. Leblebi unundan birçok çeşitli yiyecekler, kurabiyeler, ekmek, çeşitli tatlılar yapılabilmektedir. Bu tatlılardan biride leblebi unu helvası.
Kuruyemiş ve tohumlar doğal olarak glütensizdir ve çinko, kalsiyum, lif gibi besin maddelerinin harika kaynaklarıdır. Diyetinize ekleyebileceğiniz kuruyemiş ve tohumlar: Badem. Kaju fıstığı
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Çikolata ve bitter çikolata saf haliyle gluten içermez. Ancak birçok çikolata türü üretilme biçimleri veya katkı maddeleri nedeniyle gluten içerebilir. Çikolata işlenirken içerisine diğer bileşenler girer. Süt, tuz ve şeker gibi bileşenler çikolata üretilirken kullanılır.
Patates tahıl ürünü olmadığı için nişasta içeren faydalı bir sebze olduğundan dolayı gluten içermez.
Glütenin bulunduğu diğer besinlerin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır: Ekmek başta olmak üzere simit, pide ve lavaş gibi hamur ürünleri.
Diğer tüm çikolata çeşitleri gibi, beyaz çikolata da glutenli mamuller ile kontamine olmadığı sürece gluten içermiyor.
Süt, doğal haliyle gluten içermediğinden laktozsuz sütte de gluten bulunmuyor.
2) Glutensiz Kalmak Kilo Kaybına Yol Açacaktır
Porsiyon boyutlarınızı, glutensiz ürünlerinizdeki kalorileri kontrol etmezseniz ve yeterince lif tüketmezseniz kilo alma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Hangi gıdalar tüketilebilir? Gluten içermeyen başlıca tahıllar mısır ve pirinçtir. Diyetteki ana tahıl grubunu bunlar oluşturur. Tüm sebzeler, tüm meyveler, tüm bakliyatlar, tüm katkısız yağlar, yumurta, bal, reçel, toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk rahatlıkla tüketilebilir.
Fruktan, tahılların yanı sıra kuşkonmaz, enginar, pırasa, soğan, sarımsak gibi bazı bitkisel besinlerde de bulunmaktadır. Glutensiz beslenme sağlıklı beslenme anlamına gelmeyip, kronik bir hastalık olan Çölyak'ın tedavisi için gereken bir zorunluluktur.
Özellikle de köri gibi baharatlar, gluten içermektedir. Pek çok baharat kökleriyle beraber öğütülür. Öğütüldüğü ortamda glutenli gıdalarla temas halinde olabilir. Bu nedenle uzmanlar karışım baharatların gluten içerdiğini ifade eder ve tüketim esnasında dikkat etmenizi ekler.
Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı gibi yağlar da glüten içermemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri