Zirkonyum çok dayanıklı bir madde olduğundan bu kaplamalar kolay kolay kırılmasa da çok sert ve kabuklu besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle kuruyemiş gibi sert kabuklu gıdaları dişinizle kırmaya çalışmak kaplamalarınıza zarar verebilir.
Zirkonyum kaplamanın dişe herhangi bir zararı olmaz. Bu tedavi yöntemi, dişin özel olarak ölçüsü alınması ile yapılmaktadır. Alınan bu ölçüler ise laboratuvar ortamında CAD / CAM teknolojisi ile üretilmektedir.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Eğer kaplamanın altındaki diş çürürse, kaplamada çatlama veya kırılma gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.. Bu nedenle, diş hekimleri diş kaplama tedavi öncesi, ağız içi röntgenini detaylıca kontrol etmeli ve detaylı bir ağız içi muayene yapmalıdır. Dişlerde eğer çürük varsa öncelik diş çürüğünü tedavi etmelidir.
Gülüş tasarımı hedeflense ve hastanın ağız içinde farklı sorun bulunmasa dahi 18 yaşın altındaki hastalara uygulama yapılmaz. Diş hekimliği tarafından zirkonyum kaplamalar, 18 yaşını doldurmuş bireylere yapılmaktadır. Reşit olmayan bireyin ebeveyn rızası olsa dahi diş hekimi bu tarz bir uygulamayı önermez.
İlgili 37 soru bulundu
Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir.
Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır. Zirkonyum kaplamaların bakımı nasıl yapılır? Dişler, normal dişleri fırçalar gibi fırçalanır. 6 ayda bir yapılan düzenli hekim kontrolleri ile zaten oluşabilecek problemler öngörülüp bu problemler için tedbir alınır.
Biouyumlu bir materyal olan zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen zirkonyum diş kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir.
Zirkonyum kron yapılan hastaları yeni dişleri yüksek oranda yarı saydamdır, doğal dişlerin görünüşünü ve verdiği hissi taklit ederler. Beyaz toz formunda bulunan zirkonyum kolayca şekillendirilip preslenerek doğal diş gibi görünmesi sağlanabilir.
Özel yapıştırıcı içeriği ile doğal dişe sabitlenen zirkonyum kaplama, dişten düşme, yerinden oynama gibi durumlara neden olmaz. Tıpkı doğal dişiniz gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim? Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss (özel diş ipi) kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
Diş Eti Problemleri: Diş etleriniz, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı olmadığında bakteriler tarafından enfekte olabilir. Bu, diş eti iltihabına (gingivitis) yol açabilir. Gingivitis tedavi edilmezse, ilerleyen bir aşama olan periodontitis gelişebilir, bu da diş eti çekilmelerine ve diş kaybına neden olabilir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Ek olarak zirkonya, titanyum implantlara göre plak birikimlerine daha az duyarlıdır. Zirkonyum diş kırılır mı sorusuna cavap olarak zirkonyum dayanıklı bir malzemedir ve kolay kolay kırılmamaktadır.
Zirkonyum dişler cilalı ve pürüzsüz yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.
Zirkonyum kaplama dişe özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırıldığından dişten düşmesi ya da yerinden oynaması gibi sorunlar yaşanmaz. Bu sayede zirkonyum diş kaplamaların doğal dişler gibi konforlu bir şekilde kullanılması mümkün olur.
Kaplamaların değiştirilmesi gerektiğinde, dişe zarar vermeden kolayca çıkartır yapıda olması zirkonyumun avantajlarından biridir. Zirkonyum kaplamaları yaptıranlar bu sebeplerle işlem sonrasında oldukça memnun kalmaktadırlar. Aynı zamanda zirkonyum kaplama yorumları da genellikle olumludur.
Hatta bu tür kaplamaların evde kendi kendine çıkarılması bile mümkündür. Zirkonyum ve porselen kaplamalar çıkarılırken, aradaki sert yapıştırıcının serbestleştirilmesi oldukça zordur. Bu nedenle restorasyonun yenisi yapılacaksa, söküm esnasında doğal diş zarar vermemek amacıyla kaplama ortadan kesilerek çıkartılır.
Zirkonyum kaplama aynı zamanda taç kron (kuron) olarak da bilinir. Genelde çürük dişlerin restorasyonu için kullanılır. Ancak estetik bir gülümsemeye ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilere de diş kaplaması yapılır. Ön ve arka dişlerde kullanılabilir.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Garanti Süresi
Diş hekiminin uzmanlığı ve kullandığı malzeme kalite listesine göre bu kullanım süresi 5 yıl ila 8 yıl arasında değişir. Düzenli doktor kontrolü, dikkatli bakım, hassas kullanım ile bu kullanım süresi 10 yıla kadar uzayabilir.
Zirkonyum kaplamalar tek tek ya da çift şekilde çıkarılabilir. Yapılan kaplamalar dişlerin boşluğuna doldurulan malzemenin sökülmesi ile yapılır. Yapışkan malzeme sökülerek dişler çıkarılır.
Zirkonyum Kaplama Ağızda Koku Yapar mı? Daha önce de belirttiğimiz gibi zirkonyum kaplama metal içermez. Bu nedene ağızda tat değişikliği ya da kokuya sebebiyet vermez. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi, ağızda kötü koku oluşumuna sebebiyet verebilir.
Zirkonyum dişlerin uzun ömürlü olabilmesi için günde en az 2 kez dişler fırçalanmalıdır. Dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılmalıdır.
Zirkonyum Diş Sararır Mı? Diş Estetiği Zirkonyumlara ya da hiçbir porselene beyazlatma işlemi uygulanamaz, beyazlatma tedavilerinden etkilenmezler. Aynı şekilde sararmazlar. Çünkü pürüzsüz ve kaygan yüzeyleri olduğu için hiçbir şekide renklendirici ajanlar yüzeylerine tutunamazlar.
Zirkonyum diş uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler dişçiye ait sorunlardır. Bunların başında diş ölçüsünün düzgün alınması ve kaplamanın bu ölçülere uygun, tam oranlarda hazırlanmasıdır. Ölçüsü düzgün alınmayan veya kaplama ölçüye göre hazırlanmadığı durumlarda çok büyük problemlere sebebiyet verebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri