Sınai haklara örnek olarak ise sanayi ve tarımdaki buluşlar, yenilikler, tasarım ve özgün çalışmalar, marka ve ticaret unvanı gibi ayırt edici ad ve işaretleri taşıyan ürünler sayılabilir.
Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi; Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi ortaya çıkarmasıyla birlikte, yaşanan gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimine katkı sağlamasına ve artırmasına denmektedir.
Sınai kelimesi, genellikle sanayi ile ilgili ve endüstriyel anlamına gelir. Sınai kelimesinin TDK sözlük anlamı, sanayi ile ilgili ve endüstriyel demektir. Pek çok farklı anlamda kullanılan bu kelime dilimize Arapçadan geçmiştir.
Şinanay kelimesinin karşılığı olarak hoşnutluk, mutluluk olarak verilmektedir. Şinanay kelimesi kıvanç veya sevinç belirtmek için kullanılan bir kelimedir. Şinanay kelimesi cicili bicili sıfatı yerine de kullanılan bir kelimedir. Şinanay kelimesi genellikle sevinç belirtmek için kullanılmaktadır.
Sinsi Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Gizlice Başlayan, Yavaş Gelişen Ve Ağır Sonuçlar Doğurabilen (Hastalık Vb.)
İlgili 24 soru bulundu
Kurnazca tüm kötülüklerini planlayıp büyük bir gizlilik içerisinde bunu hayata geçiren bir kimseye sinsi denir.
Sinsi kelimesinin ilk anlamı gizli saklı olandır. Ancak bu kelime daha çok insanlar için ''samimiyetsiz'' manasında kullanılır. Samimi ve içten kelimeleriyle zıt anlamlı olan sinsi sözcüğü, Dil Devriminden sonra literatüre girmiştir.
Şinasi isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Tanımaya, anlamaya özgü, tanımak, bilmekle ilgili.
Amel, yapmak, üretmek, işlemek anlamına gelirken mamul, yapılan, imal edilen şey demektir. Bu kelime daha çok sanayi ve gıda ürünleri için kullanılır.
TTA sıypak/ sıyhal/ sıyhıl/ sıykıl “düz, parlak, cilalı” (DS: 3626), saykal2/ sayḫal/ sıyḫal “düz, düzgün, doğru, pürüzsüz (yol, iş vb.)” (DS: 3559)6] (DS 4694).
ürün ve hizmetlerin en verimli bir şekilde üretim ve dağıtımını, makina, iş gücü, hammadde, bilgi, enerji, çevre ve para gibi kısıtlı kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarımını, işletilmesini ve yönetilmesini, ve bu sistemlerin üretkenliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayan mühendislik dalıdır.
Sıngın TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,halk ağzında Gözü korkmuş, sinmiş (kimse) Çekingen, ürkek. Üzgün, düşünceli.
Arapça kökenli bir sözcük olan satıh, bir nesnenin dış görünüşü anlamına gelir. Bu kelime coğrafya ve geometri gibi bilimlerde terim anlamında kullanılır. Satıh coğrafyada yamaç, geometride ise yüzey demektir.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserleride denen alanı kapsar. Sınai mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlardaki markaları, buluşları, tasarımları kapsar. Gerek fikri, gerekse sınai mülkiyet hakları hukukumuzda ayrı ayrı kanunlarla düzenlenmiştir.
Fikri haklar, ilim-edebiyat eserleri, musiki eserleri, güzel sanat eserleri ve sinema eserlerinden doğan haklar ile bunlara bağlı komşu hakları kapsar. Sınai haklar ise marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları, tasarım, patent ve faydalı modeller ve benzer modellere ilişkin hakları ifade eder.
Madde 5 — Bu kanuna göre imal, bir maddenin teıkıbini, vas fını, hassasını veya şeklini değiştirmek suretile işlenmesidir. Bu suretle işlenen maddelere mamul madde ve bunu vücuda getiren müesseselere sınaî müessese denilir.
Üretilerek satışa sunulan, ihtiyacı karşılayan çıktı, somut ve soyut özelliklerin bütünüdür. Mamul kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir ve yeni Türkçede "ürün" kelimesi ile karşılanmaktadır.
Hammadde: Üretimde, bir ürün oluşturmak için gerekli maddelerin işlenmeden önceki haline, doğal durumuna hammadde denir. Yarı Mamûl: Hammaddenin tam işlenmemiş, mamûl şeklini almamış halidir. Mamûl: Hammadde ve yarı mamûl kullanılarak işlenmiş ve imal edilmiş her türlü ürüne mamûl denir.
Sınai mülkiyet, sanayi sektöründe ve tarım sektöründeki buluş ya da yeniliklerin, ilgi çekici ve ilk olarak nitelendirilen tasarımların kişiye ya da kuruma sağladığı hakları barındıran ve bu hakları yasalar çerçevesinde oluşturan hak tanımı olarak karşılık buluyor.
Arap Yarımadasının Mısır ile birleştiği yerde bir üçgen oluşturan yarımada. 2. Bu yarımadada bulunan ve Hz. Musa´ya Tanrı sözlerinin burada geldiğine inanılan dağ.
Tasavvufta hüsn batinî/iç, cemâl ise zahiri/dış güzelliği ifade etmektedir. Hüsn ü Aşk mesnevisi bir bakıma şairin iç yolculuğu (Miraç) olduğuna göre, yolculuğun en sonunda Hüsnü kendi içinde görmesi, bu güzelliği farkına varması, gerçekte seyr ü sülûkta geçirdiği iç yolculuğun sonucudur.
Sinsi insanlar çoğunlukla güçlü olanın yanında saf tutar. Her iki tarafa da oynar ama finalde her zaman güçlüye yanaşır. Sinsi insanlar yaptıkları çeşitli iyilikler üzerinden prim yapmaya çalışırlar. Kendilerini bir üst mertebeye yerleştirirler ve ona bir iyilik borcu olduğunuzu hissettirirler.
i. 1. Sinsi olma durumu: Bu seste bile ben bir sinsilik, bir hilekârlık, örtünen, değişen, gizlenen ve aldatan bir şey keşfediyordum (Peyâmi Safâ). 2. Sinsice davranış: “Karda yürüyüp izini belli etmemek…” cümlesiyle târif edilen bu sinsilik, hedefine asla varamayan âdî bir hîledir (Peyâmi Safâ).
Kaliteli insanın güzel ahlaklı, dürüst, anlayışlı olduğu, empati kurabildiği, hayatına ve çevresine pozitif katkı sağlayabildiği, yaşamının sorumluluğunu aldığı ve daha birçok olumlu özelliği taşıdığı bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri