Zımba, klips, yapıştırıcı da geri kalan cerrahi dikiş malzemelerini oluşturur.
Doktorunuzun önerdiği süre geldiğinde, genellikle 5 ila 14 gün arasında, zımba dikişler alınabilir.
Yaralanma ya da kesilmeler sonrasında açık kısmın birbirine tutturulması amacıyla dikiş yerine stapler kullanılmaktadır. Stapler, bir çeşit zımba olarak da tanımlanabilen bir üründür. Cildin birbirine tutturulmasını sağlarken dikişlerden farklı olarak vücuttan çıkarılması gereken unsurlardır.
90-120 günde hidrolize olur.
Açık yaraların ya da 1,25 cm'den daha uzun kesiklerin dikilmesi gerekir. Cerrahi sütürler iyileşme sırasında yaraları bir arada tutmak için kullanılır ve sütürlerin çıkarılması yara iyileşmesi ve kalıcı skar dokusu oluşumu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
İngiltere'nin Dundee Üniversitesi'nde Alfred Cuschieri tarafından geliştirilen kendi kendine şekillenen zımbalar, ameliyat dikişlerini çevre dokulara zarar vermeden kapatıyor. 5 mm uzunluğundaki, nikel titanyum alaşımından yapılmış zımbaların fareler üzerindeki uygulamasından olumlu sonuçlar alınmış.
DİKİŞ(SÜTÜR)ALMA İŞLEMİ Ameliyat veya yaralanma gibi durumların sonrasında atılan cerrahi dikişlerin ya da zımba dikişin(stapler) yaklaşık 10 gün sonra alınması gerekir. Bu süre dikişin yeri ve iyileşme sürecine göre değişiklik gösterebilir.Dikiş alma işlemi steril şartlarda ve ekipmanlar ile yapılmalıdır.
Dikişler zamanında alınmazsa yara bölgesinde skar dokusu oluşumunun yanı sıra, bazen "demiryolu izleri" olarak adlandırılan dikiş izleri kalıcı olabilir. Uygun olmayan bir dikiş materyalinin seçilmesi de komplikasyonlara yol açabilir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Dikişler en geç 15-20 gün içinde alınması lazım, ciltte kalması iyi bir şey değil, enfeksiyon gelişebilir olduğu yerden.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
Bağırsak duvarının sarkmış iç katını makat kanalı içinde alttan-üstten sıkıştırıp fazlalığı ısırarak keser. Girimden 4-5 cm içeride 1-2 cm eninde bir halka çıkartır. Aynı anda alt tarafı içeriye-yukarıya çekip birleştirir. Kanalın en alt kısmını astarı kumaşa yapıştırır biçimde sabitler.
Korkmana gerek yok kadan rahat git eğer iyi ve anlayışlı bir sağlıköının yanındaysan acıtmaz ben bir hastane de stajyerlik yapıyorum şu an bir adamdan çıkarmıştık bağırmadı bile sakin ve rahat olursan acımazz.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir.
Zımba; Mobilya döşeme ve ahşap ürünlerin yanında karton, oyuncak ve panjur gibi daha birçok alanda kullanılabilen, sabitleştiren ve sağlamlık kazandıran yapısı ile birçok ürünün imalatında kullanılan bir el aletidir.
Cilt stapler sökücü ile vücuda uygulanan zımbaları kolayca çıkarmak mümkün kılınır. Bu işlemler cilde zarar vermez ve tasarımları sayesinde kolayca kullanılır.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
CanTe. İçerde kalan kısımlar kuvvetle muhtemel eriyecektir, o diktikleri ipimsi şey eriyor zaten bir süre sonra. Bu sebeple içerdekiler ne olur diye korkmayın.
Dikişler alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz.
Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir. Yaraya tekrar sütür atılması gerekebilir ya da doktor yaranın doğal olarak kendisini kapatmasına izin verebilir.
Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır. Bölgenin su ile temasından kaçınılmalıdır.
hasta acil servisten ayrıldıktan sonra da saklanmalıdır. ∎ Yüksek enfeksiyon riski olan hastalar daha yakından takip edilmelidir. acil servise gelmesi gerektiği ve gelebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. ∎ Erken alınırsa deri iyileşmesi tamamlanmaz. ∎ Geç alınırsa kalıcı dikiş izleri oluşur.
Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Normal şartlarda kesi alanı ilk 3-4 gün su görmemelidir. Buna karşın deri dikildikten sonra saatler içinde kesi alanı kendisini izole eder. Fakat gene de biz her ihtimale karşın pansumanı 3-4 gün tutarız. Hasta bu durumda ameliyat alanı dışındaki bölgelerini yıkayabilir veya su geçirmez pansuman ile yıkanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri