İlçe halkının ise köken olarak Karamanoğullarının kıvırcık boyundan geldiği söylenmektedir. Alaplı I. Deprem kuşağında 41/53 Kuzey enlemi ile 31/25 Doğu boylamında yer almaktadır.
Arkeolojik kanıtlara göre MÖ 2500'lere uzanan bir geçmişi bulunan bölgeye ilk yerleşenler Hattiler, daha sonra ise Hititler olmuştur. Yörenin ilk sakinleri Frig boylarından oluşan Bitinler, Mariandin ve Migdon adlı göç topluluklarıdır.
Beyliklerin hangi boylardan geldiği belli değil. Ama araştırmalar Batı Karadeniz'in Türk yerleşimlerini incelenmiş ve ortaya şöyle bir sonuç çıkmış. Görüldüğü gibi Zonguldak yöresine yerleşen Türk boyları olarak Oğuzların Boz-ok boyunun Gün-Han soydan, Karaevli kolundan geldiği gösteriliyor.
Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
İlkçağda “Sandraka/Sandrake” adıyla bilinen yerleşim yeri, adını Sandra Çayından (Üzülmez/Zonguldak Deresi) almıştır. Bir başka görüşe göre, yörenin sazlarla kaplı olması nedeniyle “sazlık, bataklık” anlamına gelen “Zonguralık, Zunguralık, Zongalık, Zungalık” sözcüğü zamanla değişerek Zonguldak'a dönüşmüştür.
İlgili 31 soru bulundu
Görüldüğü gibi Zonguldak yöresine yerleşen Türk boyları olarak Oğuzların Boz-ok boyunun Gün-Han soyundan Karaevli kolundan geldiği gösteriliyor. Ayrıca Ereğli'ye de Üç-Ok boyundan Deniz Han soyundan İğdir kolu yerleşmiş gözüküyor.
Zonguldak ve havalisinin yerli insanına dışarıdan gelenler tarafından ''kıvırcık'' denir. Bu sözün çıkış noktasını da Büyük önder M.Kemal Atatürk'ün Zonguldak ziyareti esnasında ki bir diyaloğa dayandırırlar. Böyle bir diyalog hiç yapılmadığı gibi Gazi Paşa bu kelimeyi Zonguldaklılar için hiç kullanmamıştır.
Şehir adını "Sandraka / Sandrake" adıyla bilinen yerleşim yeri, adını Sandra Çayından alarak Zonguldak şekline dönüşmüştür. Diğer bir inanışa göre de Göldağı' nın nirengi noktası alınması sonucu, Göldağı kesimi ya da bölgesi anlamına gelen “ Zone Ghuel Dagh” ın Türkçe okunuşundan aldığı iddia ediliyor.
Batı Karadeniz'in ilk sakinleri; M.Ö 2.bin yılında, Anadolu toplumu olan "Palalar "olmuştu. Palaların Hatti kolonisi olup olmadığı netlik kazanmamıştır. Fakat Anadolu topraklarında yaşamış en eski Kasım olarak Hattiler geçmektedir. Hititler ise Hattilerden sonra gelir.
Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Zonguldak'ın kuzeyinde 80 kilometre uzunluğunda Karadeniz sahili yer almaktadır. Kuzeydoğuda Bartın, doğuda Karabük, batıda Düzce, güneyde ise Bolu illeri ile çevrilidir. Zonguldak ili 3.310 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahiptir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin 1920 yılında gerçekleştirdiği çeşitli idari düzenlemeler sonucunda Zonguldak, önceden bağlı olduğu Bolu Müstakil Mutasarrıflığı'ndan ayrılarak Kastamonu iline bağlanmıştır. Ancak bu durum çok kısa sürmüş ve aynı yılın Mayıs ayında Zonguldak, mutasarrıflık olarak düzenlenmiştir.
Zonguldaklı olmak işçinin gücü ile siyasi tarihimizde hükumetleri yıkan yürüyüşlere katılmak demek.
Günümüzde 596.053 olan Zonguldak nüfusunun %2'i Kürtlerden oluşmaktadır. Kürtler, Zonguldak merkez ve Ereğli ilçelerinde daha çok yaşamaktadırlar. Zonguldak'ta Kürt kökenli vatandaşların Nüfusu 23 bin olarak tahmin edilmektedir.
Tarih öncesi dönemde Çaycuma'nında içinde bulunduğu bölgenin adı Paflagonya idi. Paflagonya Bölgesinin batı sınırını Filyos Çayı oluşturuyordu. Karadeniz kıyısındaki Tios (Filyos) bir Miletos kolonisiydi. Paflagonya bölgesine yerleştiği bilinen en eski topluluklar Frigya boylarıdır.
Zonguldak, Türkiye'nin 81 ilinden biridir. Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır.
Yapılan açıklamaya göre Zonguldaklılar Zonguldak dışında en fazla İstanbul'da yaşıyor. İstanbul'da 122 bin 592 Zonguldaklı yaşıyor. İstanbul'u sırasıyla 20 bin 19 ile Bursa, ve 16 bin 90 ile Ankara takip ediyor. Ardahan, Iğdır ve Kilis ise Zonguldaklıların en az yaşadığı iller arasında yer aldı.
Batı Karadeniz Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak, turistik veya ticari açıdan güçlü bir yere sahiptir. Özellikle beyaz baklavası ile meşhur bir şehir olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Lezzet katları haline getirilmiş şekli üzerinden bol cevizli olarak muazzam bir lezzet sağlar.
Doğu Karadeniz bölümünün kıyı şeridini teşkil eden terasların çe- şitli ve ekonomik değeri fazla olan tarıma elverişli bir ortam hazırlama- sı, bu dar kıyı şeridini memleketimizin kır nüfusu bakımından en yoğun alanı haline getirmiştir.
Kuruluşları, Cumhuriyetin ilanından (29 Ekim 1923) sonra olan, illerin ilki Zonguldak'tır. 1 Nisan 1924'te teşkil edilen Zonguldak Vilayetine, 1927'de Safranbolu kazası da bağlandı. Sonraki yıllarda ilin bazı kasabaları da birer ilçe merkezi olarak teşkilatlandırıldı.
Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir. 3.310 km²lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının binde altısını kaplar. Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan Karabük, güneyden Bolu, batıda Düzce illeriyle çevrilidir.
İlin tarımsal potansiyelini oluşturan zirai faaliyetleri hububat (buğday, arpa, mısır vb.) yetiştiriciliği, meyve (fındık, çilek, elma vb.) yetiştiriciliği ve sebzecilik (yazlık ve kışlık) yanında patates ve ayçiçeği gibi sanayi bitkileri oluşturmaktadır.
Saç tipimi nasıl anlarım diye merak ediyorsanız öncelikle saçınızın kendi kendine havayla kurumasına izin vermelisiniz. - Herhangi bir dalga ya da bukle olmadan kurursa düz, - S şeklinde dalgalar oluşuyorsa dalgalı, - Belirgin bukleleriniz varsa kıvırcık saçlara sahipsiniz demektir.
''Kıvırcık'' kelimesi başka anlamlara da gelebilir ama bu yazının konusu Zonguldak'ın yerli halkıdır. Zonguldak'a dışarıdan gelenlerin buradaki yerli halka ''Kıvırcık'' dediğini herkes bilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri