06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 25 belediye, bu belediyelerde 178 mahalle ve ayrıca 380 köy vardır.
Zonguldak Merkezde 30 yerleşim .
Zonguldak'ın nüfusu 2021 yılına göre 589.684'tür. Zonguldak'ın plaka kodu 67, alan kodu ise 0372'dir. Zonguldak'ın 7 ilçesi vardır. Zonguldak'ın ilçeleri: Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Karadeniz Ereğli, Kilimli, Kozlu.
Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir.
Kent adını, "Sandraka / Sandrake" adıyla bilinen yerleşim, adını Sandra Çayından alarak Zonguldak'a dönüşmüştür. Bir başka görüşe göre; Göldağı' nın nirengi noktası alınması sonucu , Göldağı kesimi ya da bölgesi anlamına gelen “ Zone Ghuel Dagh” ın Türkçe okunuşundan almıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Yöreye Anadolu Selçuklu ordusu 1084 yılında gelmiş ve yöreyi fethetmiştir. Daha sonra ise yöreyi Cenevizliler ele geçirmiş, beylikler döneminde ise Candaroğulları bölgede hakimiyet kurmuştur. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Amasra'yı almasıyla birlikte Zonguldak ve çevresi tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.
Zonguldak'ın meşhur yemeklerinden ve atıştırmalıklarından olan Devrek Simidi, Cevizli Kömeç, Beyaz Baklava, Çaycuma Manda Yoğurdu, Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli, Kestane Balı, Fındık, Kestane ve Kara yemiş gibi ürünlerden satın alabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarını açıkladı. 2020 yılında 591 bin 204 olan Zonguldak nüfusu 2021 yılında 589 bin 684 olarak açıklandı. İl ve ilçe merkezlerinin nüfusu 2020 yılında 367 bin 758 olarak açıklanırken 2021 yılında 370 bin 430 olarak kayıtlara geçti.
Karakavuz Köyü, Zonguldak İli, Ereğli İlçesinde, Güvenç Abdal Türk Alevi-Bektaşi inancına bağlı köylerinden biridir. Köy nüfusu, yakın tarihsel kökleri bakımından Ordu ili, Gürgentepe ilçesinden göç yolu ile gelenlerden oluşmuştur. Alevilik inancı ve geleneği, Alevi Dedelerinin önderliğinde yaşatılmaktadır.
Zonguldak İlinin Nüfusu ve İlçeleri
67980 posta, 67 il plaka ve 0372 il alan koduna sahip olan ilin; Kilimli, Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Karadeniz Ereğli ve Kozlu olmak üzere yedi ayrı ilçesi bulunmaktadır. İlin güncel tahmini nüfus sayısı ise 596.053'tür.
Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir. 3.481 km2'lik yüz ölçümüyle Türkiye topraklarının binde altısını kaplar.
Doğu Karadeniz bölümünün kıyı şeridini teşkil eden terasların çe- şitli ve ekonomik değeri fazla olan tarıma elverişli bir ortam hazırlama- sı, bu dar kıyı şeridini memleketimizin kır nüfusu bakımından en yoğun alanı haline getirmiştir.
Almanya'da Zonguldaklı nüfusunun 518 bin civarında olduğunu dile getiren Karakulak, bu nüfusun hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Karakulak konuşmasında şunları söyledi; “Gurbetçiler eskiden arabalarıyla gelirdi bütün getireceklerini de ihtiyaçlarını da genelde yanlarında getirirlerdi gelirken.
Zonguldak İlinin madencilik sektörü ile ön plana çıkmış bir il konumunda olduğu görülmektedir. Madencilik sektöründe yaklaşık 15.000 kişi istihdam edilmektedir. İlde ikinci önemli sektör ise yaklaşık 8.000 kişinin istihdam edildiği demir-çelik sektörüdür.
Kömür havzasının merkezi olan Zonguldak, onun birer uzantıları olan Kozlu, Kilimli, Çatalağzı ve Gelik ile bir bütündür. 1940 yılında kömür havzasının devletleştirilmesi ve işçi alımının hızlan- masıyla göç almaya başlayan Zonguldak 1950 sonrasında sanayi şehri hâline gelmiştir.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
İÖ 1200 yılında ağırlığını Frig oymaklarının oluşturduğu Ege göç kavimleri, Trakya üzerinden İç Anadolu'ya yayıldılar. Bu kavimlerden Bythin, Mariandyn ve Migdonlar Zonguldak yöresine yerleşerek bölgenin bilinen ilk halkını oluşturdular.
Zonguldaklılar Oğuz boyundan gelmiş Kıpçak Türkmenidir.
"Laz" ortalama bir Türkiyeli için, en iyi ihtimalle Sinop'tan başlayarak -ki bunu Zonguldak'tan başlatanlar da vardır- Gürcistan sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridindeki herkesi kapsayan bir addır, bu birinci "tanım".
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri