Zonklayıcı Göze Vuran Şiddetli Baş Ağrısı Genellikle tek taraflı, göz çevresinde ve oyucu bir ağrıdır. Sık atakların olduğu dönem sonrasında iyileşme dönemi gelir fakat bu süreç haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. İlaçlar küme baş ağrısı dönemlerinin süresini ve sayısını azaltabilirler.
Şakak ağrısı, şakaklara baskı yapan baş ağrısı veya migren, stres, sinüslerin tıkanması ya da kafa travması gibi nedenlerle ortaya çıkan ağrıdır. Ağrı yaşatan zonklama sürekli bir baş ağrısı haline gelmişse ve şakaklara dokunulduğunda ağrı da eşlik ediyorsa, bu temporal arteritin bir işareti olabilir.
Soğuk veya sıcak kompres uygulamak, su içmek, kahve içerek az miktarda kafein almak, zerdeçal veya zencefil çayı içmek, nane veya lavanta yağı koklamak, sessiz ve karanlık bir odada dinlenerek yüksek seslerden kaçınmak da baş ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir.
Küme tipi baş ağrılarının kesin nedeni bilinmiyor ancak bu tipteki tipi ağrısında vücudun biyolojik saatindeki anormalliklerin rol oynadığını düşünülüyor. Migren ve gerilim baş ağrısının aksine, küme tipi baş ağrısının gıdalar, hormonal değişiklikler veya stres gibi tetikleyicilerle ilişkili olmadığı belirtiliyor.
Bazı türleri susuzluk, yorgunluk, stres, yüksek tansiyon, adet dönemi ya da migren gibi bir nedenden kaynaklanabilir, bazıları da önemli bir hastalığa işaret edebilir. Baş ağrıları iki grupta toplanabilir: Primer baş ağrıları; migren, vasküler baş ağrıları ve gerilim tipi baş ağrısı.
İlgili 35 soru bulundu
Tehlikeli baş ağrısı nedir? Aniden giren bir baş ağrısında sonra bulantı, kusma, vücutta kuvvet kaybı, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, yürümede dengesizlik, ateş ve bayılma gibi durumlar yaşanıyorsa ciddi bir rahatsızlığın sinyalleri ortaya çıkmış olabilir.
Zonklayıcı Göze Vuran Şiddetli Baş Ağrısı
Genellikle tek taraflı, göz çevresinde ve oyucu bir ağrıdır. Sık atakların olduğu dönem sonrasında iyileşme dönemi gelir fakat bu süreç haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. İlaçlar küme baş ağrısı dönemlerinin süresini ve sayısını azaltabilirler.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Ancak, kişinin hayatında daha önceleri yaşamadığı şiddetli baş ağrısı yaşanırsa ve ağrı enseden başlayıp başın ön kısmına doğru geliyorsa bu çok ciddiye alınmalıdır. Baş ağrısı bulantı, kusma ve çift görme gibi şikayetlerle yaşanırsa yine ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.
Göz bozuklukları: Çocuklarda göz bozuklukları, gözde enfeksiyon, alerji, göz tansiyonu, göz yaralanması, göz kapağı iltihabı, göz siniri iltihabı gibi durumlar baş ağrısının göze vurması olarak meydana gelebilir. Sinüzit: Sinüzit, burun ve alın bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
Baş ağrısının nedenini bulmak için öncelikle tanısını almak çok önemlidir. İlk olarak Nöroloji Uzmanı olmak üzere, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve Dahiliye Uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Migren, baş ağrılarına sebebiyet veren bir hastalık olmakla birlikte nöroloji muayenesinde tespit edilmektedir.
Geçmeyen baş ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu tür baş ağrıları genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı gibi yaygın nedenlerden kaynaklanırken bazı durumlarda beyin tümörü gibi daha ciddi nedenlere işaret edebilir.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Günümüzde birçok kişi, ensenin sağ kısmından gelen baş ağrısından şikayetçidir. Bunun nedeni tansiyon , migren, osteoporoz, postür bozukluğu, kas spazmı ve boyun fıtığı olabilir. Tüm ihtimaller, bir profesyonel tarafından değerlendirilmelidir.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle başta sıkışma, basınç ya da gerilme şeklinde bir his oluşturan ağrılardır. Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir.
Beyinden başlayıp bedenin uç bölgelerine kadar ulaşan sinirlerin farklı sebeplerle zarar görmesi ya da işlevinin bozulması ile beraber hissedilen ağrıya nöropatik ağrı denir. Ortaya çıkan ağrı herhangi bir belirti vermeden kendini göstermektedir.
Episodik gerilim baş ağrısı, 30 dakika ila bir hafta arasında değişiklik gösterebilir. Sık epizodik gerilim baş ağrısı üç ay süreyle ayda 15 günden az olarak ortaya çıkar. Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısı, kronik hale gelebilir. Ağrı saatler sürebilir veya sürekli olarak devam edebilir.
Baş ağrısı genellikle yavaş başlar ve zamanla şiddetini arttırarak devam edebilir. Gerilim tipi baş ağrısı süresi değişkenlik göstersede genellikle 30 dakika ile 7 gün arasında sürebilir. Gerilim tipi baş ağrısı kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyebilir ve yaşam kalitesini azaltabilir.
Gerilim kaynaklı baş ağrısının belirtileri şunlardır: Başın ön ve arka kısımlarında sıkışma basınç hissi. Boyun ve omuz kaslarında gerginlik ve hassasiyet. En az 30 dakika süren baş ağrısı
Özen Yetkin, sinir, kaygı bozuklukları, korku ve endişe nedeniyle oluşan, stres ve baskı altında kalındığında nükseden, öğleden sonra daha sık yaşanan baş ağrılarının gerilim tipi baş ağrısı olarak adlandırıldığını belirtti.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
Baş ağrısı nedenleri arasında migren hastalığı, öksürmek, egzersiz yapmak, alkol, özellikle kırmızı şarap tüketmek, içerisinde nitrat bulunan işlenmiş etler gibi bazı gıdalar, uyku bozuklukları veya yetersiz uyku, duruş bozuklukları, öğün atlamak, stresli bir yaşam biçimi, koronavirüs gibi pek çok neden bulunur.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Baş ağrısı varlığında kişinin bol miktarda su içmesi ve duş alması önerilebilir. Baş bölgesine ıslak bez ile kompres yapılabilir. Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması da baş ağrısı şikayetini hafifletmeye yardımcı olabilir. Baş ağrısı olan kişilerin sigara ve alkol kullanmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri