Ön yıkama, özellikle çok kirli veya lekeli giysilerin yıkanmadan önce önceden ıslatılması ve lekelerin çıkarılması için yapılan bir işlemdir.
"akşamdan suya bastırma" işleminin makine dilindeki adı.
Makineniz açıkken yıkama yapmak istediğiniz programı çevirme düğmesi ile seçip “Ön yıkama” tuşuna basın. Ardından Başla/Bekle tuşuna bir kez bastığınızda makineniz ön yıkama ile yıkama işlemine başlayacaktır. Ön yıkama nedir?
Ön yıkamada kirli olan çamaşırlar kirlerinden arındırılır ve ardından normal suda yıkamaya başlar. Böylelikle çamaşırlarda yer alan koku, leke ve diğer tüm olumsuz unsurlar yok edilir.
Doğrusu: Bazılarımız bunu daha verimli bulsa da gerçekte bulaşıkları yerleştirmeden önce sudan geçirmek su tasarrufu açısından verimliliği düşürür. Bulaşık makineleri tabakların yıkama sonunda hijyenik temizliğe kavuşması için yüksek sıcaklıklarda yıkama yapar.
İlgili 37 soru bulundu
Lekeli çamaşırlarınız varsa mutlaka ön yıkama yapmalısınız. Lekeleri ön işlemden geçirirseniz kolayca çıkacaklardır. Yağ, çamur, çimen gibi lekeler söz konusuysa öncesinde lekenin üzerine bir miktar deterjan koymayı ihmal etmeyin. Çamaşırları yıkamadan önce mutlaka ters çevirin.
Ön yıkamalı bir programda, ön yıkama için sıvı deterjan kullanmayın. Sıvı deterjan, Gecikmeli başlatmak için "Bitiş Süresi" fonksiyonu kullanıldığında çamaşırlarınızın üzerinde leke bırakır.
1 Ön yıkama için deterjan ekleyin.
Deterjan çekmecesinin; Sol bölmesine(II) ana yıkama deterjanını ekleyin. Sağ bölmesine(I) ön yıkama için toz deterjan ilave edin.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Deterjanınız, makinenin ön üst kısmında yer alan deterjan çekmecesini açtığınızda II sembolü ile ifade edilen ana yıkama gözüne koyulmalıdır. I sembolü ile ifade edilen ön yıkama gözü sadece "Ön yıkama programı" seçildiğinde kullanılmalıdır.
Eğer cihazda parlatıcı yerine sirke kullanımında ise; Sirkenin buhar olma özelliği omadığından bulaşıkların üzerinde kalarak bulaşıkların kurumamasını sağlamaktadır.Sirke kullanımında diğer bir ayırt edici özellik ise sirkenin sıcaklıkla birlikte bulaşık makinesi içerisinde koku oluşmasına neden olmasıdır.
Cevap : Yıkama tamamlandıktan sonra makinenizin kapısını hemen açıp boşaltmaya başlamayınız. Kapıyı en az 15 dakika sonra açıp ,15-20 dakika kadar havalandırıp buharın çıkmasını sağlayınız.
Ön temizleme işleminden geçmiş az kirli bulaşıkların yıkanması için 35°C yıkama sıcaklığı sunan Mini 30' programını kullanabilirsiniz. Narin cam eşyalara özel bir seçenek olan ve 40°C sıcaklık ile yıkama yapan Hassas programı ise yine az kirli bulaşıklar için ideal.
Ön yıkama nedir? Önceden kirli çamaşırların daha iyi temizlenmesi için bir gün önceden çamaşır suyunda bekletme işlemine günümüzde makineler tarafından yapılmasına ' Ön Yıkama ' adı verilmektedir.
Ön yıkama gözüne yarım, ana yıkamaya bir çay bardağı kadar ekliyorum ve de yeterli geliyor.
-Bulaşıklarınızın iyi yıkanması için mutlaka tuz ve parlatıcı kullanmalısınız. Bunun nedeni tuz ve parlatıcının suyun içinde bulunan kireç oranını düşürmesidir. -Eğer sularınız çok kireçliyse ve bardaklarınız da kireç sebebi ile lekeler oluşuyorsa bunu engellemek için makinenin parlatıcı haznesine sirke koyabilirsiniz.
Genellikle ön yıkama işlemi 15-30 dakika arasında sürer.
Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir. Makine bu programda çalıştırıldığında çamaşırlar, kumaşları zarar görmeyecek şekilde yıkanır. Su sıcaklığından sıkmaya kadar yıkamanın her aşaması, sentetik çamaşırlara göre programlanır.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Her çamaşır makinesinin içerisinde deterjanlar için ayrılmış özel gözler mevcuttur. Bu gözlerden iki tanesi deterjan kısmı bir tanesi de yumuşatıcı içindir. Ortada kalan küçük kısma bir kapak kadar yumuşatıcı dökülür.
Makineye Yumuşatıcı Ne Zaman Konur? Makinenizi çalıştırmaya başlamadan evvel, ilgili gözlere deterjanla birlikte leke çıkarıcı ve kireç koruyucu gibi yardımcı ürünlerin yanı sıra yumuşatıcıyı da koymanız gerekir.
Doğru yumuşatıcı miktarı
Deterjan çekmecesini açtığınızda renkli olan bölüme Max (Maksimum) yazan seviyeyi aşmayacak miktarda yumuşatıcı koyun. Max. yazısını aşacak miktarda yumuşatıcı koyarsanız makine yıkamanın başında yumuşatıcının tamamını alır.
Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
Bu kısmın temizlenmesi için, sirke ve deterjan tozu ilk önce dikkatli biçimde karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışım deterjan gözüne aktarılarak, 90 derecelik ısıda bir buçuk saat boyunca çamaşır makinesi boş bir biçimde çalıştırılmalıdır. Daha sonra çamaşır makinesi gözünün iç bölümü tertemiz olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri