Çocuğunuza karşı sabırlı, hoşgörülü ve anlayışlı olun. Zorlandığı durumlarda öfkeli davranmayın. Sizin için de çok zorlu bir süreç ama hedefiniz çocuğunuzun daha iyi olması, bunu unutmayın. Davranışlarınızın tutarlı olmasına özen gösterin.
Çocuğunuza kitap okumak, özellikle de onunla birlikte okumak iyi bir yöntemdir. Beraber oyunlar oynayın. Masaüstü oyunları ile etkileşime dayalı oyunların hepsi; sorunları çözmek için gereken sosyal becerileri geliştirmesine, işleri sırasıyla yapmayı ve kendi kararlarını vermeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.
Çocuğunuzda öğrenme güçlüğünü fark ettiğiniz belirtiler varsa mutlaka uzman bir klinik psikoloğa gitmeniz gerekir. Bu nokta da uzmanlar çocukların zayıf olan yönlerini güçlendirmeye yönelik bir takım çalışmalar yapacakladır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü'nün tek tedavisi eğitimdir.
özellikle öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği alanlarında eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir. Öğrenme Güçlüğü'nün tedavisi / terapisi evde özel ders alınması ya da normal sınıflarda verilen eğitim müfredatı ile yapılamaz.
Özellikle konuşma gecikmeleri, kelimeleri yanlış telaffuz etme, konuşurken harf ve hecelerin yer değiştirmesi gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğüne işaret edebilir. Özellikle bir şey anlatırken zorlanma, az konuşma ya da kelime dağarcığının yetersiz olması da bu belirtiler arasında kabul edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Öğrenme güçlüğü zeka düzeyi ile ilgili bir problem değildir. Bireyin öğrenme güçlüğü tanısı alabilmesi için normal ya da normal üzeri zeka düzeyine sahip olması şartı aranmaktadır. Öğrenme güçlüğünün tanı kriterlerinin başında zeka düzeyinin normal ya da normal üzeri olması yer alır.
Görülme sıklığı nedir? Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor ve okul öncesi dönemde bazı belirtiler olmasına karşın genellikle okul çağındaki çocukların yüzde 15-20'sine tanı konuluyor. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarda buna sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da eşlik ediyor.
Beyindeki bir işleme sorunu olduğu için, öğrenme güçlüğü tedavi edilemez. Ancak bazı yöntemlerle üstesinden gelinebilir. Öğrenme güçlüğü tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar etkili olur.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
0-6 yaş arasında da gözlemlenebilir. Ancak genellikle ilkokula başlanması ve okuma-yazma etkinliğinin başlaması ile tam tanı konur. Özgül öğrenme güçlüğü normal ya da normalden daha zeki çocukların yaşadığı bir sorundur.
Bu değerlendirme ve gözlemler psikologlar ve psikiyatrlar tarafından yapılır. Ülkemizde öğrenme güçlüğü tanısı psikiyatrlar tarafından konulmaktadır.
Çocuk okula gidiyorsa okulun bağlı olduğu ilçenin Rehberlik Araştırma Merkezi' ne; gitmiyorsa ikamet edilen bölgenin Rehberlik Araştırma Merkezi'ne başvurulur ve randevu alınır. RAM ' nin verdiği tarihte istenilen belgelerle randevuya gidilir. RAM' ne başvurabilirsiniz.
Öğrenme güçlüğü neden olur? Öğrenme güçlüğünün nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte araştırmalar beyin yapısındaki işlevsel farklılar ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Bu farklılıklar doğuştan gelir ve kalıtımsaldır.
Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve disleksi gibi durumlar çocukların akranlarından daha geç okuma yazma öğrenmesine neden olabiliyor. Öğrenme güçlüğünün erken fark edilmesi çocukların ilerideki okul başarısını olumlu etkiliyor.
Yazma güçlüğü (disgrafi) yaşayan çocuklar yaşıtlarına göre daha yavaş yazarlar. Harf, hece, noktalama ve dil bilgisi alanlarında problem yaşarlar. Yazı yazarken kelimeler arasında boşluk bırakmaz ya da bir kelimeyi parçalara bölerek düzensiz bir şekilde yazarlar.
Disleksi aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak da bilinir. Genellikle çocukluk çağında fark edilen disleksi problemi nadir olarak görülse de bilinen bir sorundur ve yaşam boyu süregelebilir. Yaşam boyu süren disleksi durumu da gelişimsel disleksi şeklinde adlandırılır.
Özgül öğrenme güçlüğü, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı varsayılan, nörobiyolojik temelli bir durumdur. Çoğunlukla ilkokul çağında tanı konmaktadır ve toplumda sıklıkla görülmektedir.
Öğrenme güçlüğü gelişimsel bir sorundur. Öğrenme ve algılama sorunu çocuğun doğumu ile başlar, yaşam boyu sürer. Eğitim süreci içinde edinilmez.
Disleksi tarama testi ve beraberinde diğer öğrenme güçlüğü testleri, rehberlik araştırma merkezlerinde (RAM) , okullardaki rehberlik servislerinde veya özel eğitim kurumlarında öğrencilerin velileri veya öğretmenleri tarafından ölçeğin doldurulması ile uygulanabilir.
Bunlar okuma güçlüğü (disleksi), yazma güçlüğü (disgrafi) ve matematik güçlüğüdür (diskalkuli). Sıklıkla bu durumlar beraber görülürler. Tanıma göre sıklık değişmekle birlikte bu bozuklukların ilkokul çocuklarında sıklığın %5 – 7 olduğu tahmin edilmektedir.
Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, yaşı, zekası ve verilen eğitim düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesi Disleksi (özel öğrenme güçlüğü) olarak tanımlanır.
Okuma bozukluğu olarak belirtilen disleksi, kelimeleri hecelemede güçlük çekme, hızlı okurken zorluk yaşama, kelimeleri yazarken zorlanma veya yanlış adlandırma gibi durumlarda gözlemlenmektedir. Okul öncesi zamanda belirtiler göstermesine rağmen en fazla ilkokul zamanında belirgin hale gelmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) nörolojik temelli olup hayat boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. Bu kişiler anlama, dinleme, düşünme, kendini ifade etme, okuma-yazma ve matematik becerilerinde yeteri kadar başarı gösteremeyebilir.
Motor beceri, görsel ve işitsel algı sorunları nedeniyle duyduğu kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik ya da ters yazma gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışır. Sıklıkla b-d, b-p, m-n, z-s, d-t, f-v, ğ-g ve noktalı harfleri birbiri ile karıştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri