Tedavi genel olarak 16 ila 24 hafta arasında sürer. Çoğu hastaya 1 tedavi dönemi yeter. Akneniz, tedaviden sonraki 8 haftaya kadar iyileşme göstermeye devam edebilir. Bu süre içerisinde yeni bir tedaviye başlamayınız.
Tedavi süresi 3-4 ayı geçmemeli. Asla tek kullanılmamalı, hekimin önereceği antibiyotik direncini önleyecek kremle birlikte kullanılmalıdır.
Mide bulantısı ve kusma ile birlikte sürekli baş ağrısı ve bulanık görme dahil görüş bozuklukları. Bunlar, özellikle ZORETANIN terasiklinler olarak adlandırılan antibiyotikler ile birlikte alındığında, selim intrakraniyal hipertansiyonun belirtileri olabilir. Şiddetli kas kasılması, halsizlik, sersemlik.
Kullanım süresi geçen cilt ürünleri kullanılmamalıdır. Kalitesinden emin olunmayan kozmetik ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Ciltte makyaj varken uyunmamalıdır.
Çoğu hasta için doz günde 0,5-1,0 mg/kg arasında değişir. Çok şiddetli hastalığı olan veya vücudunda akne olan hastalarda 2,0 mg/kg'a varan yüksek dozlar gerekebilir. Tedavide 120-150 mg/kg'lık kümülatif tedavi dozunun remisyon oranlarını artırdığı ve relapsı önlediği gösterilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Oral retinoid tedavisi çoğu hastada 6 aylık bir kullanımla ve yanında genellikle başka akne ilacı kullanılmadan çok iyi sonuçlar sağlayan bir tedavidir. Hasta eğitimi ve dermatoloji hekiminin iyi takibi sağlanırsa çoğunlukla ciddi olmayan yan etkilerle tedavi bitirilir.
İlacın en önemli yan etkisi teratojenik potansiyele sahip olmasıdır. Yani ilacı kullanırken hamile kalınması durumunda bebek sakat olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle korunmak gerekmektedir. Ancak bu etki tedavi süresince ve sonrasında sadece 1 ay devam etmekte, 1 ay sonra ilaç vücuttan tamamen atılmaktadır.
Dikkatlice ve iyi bir cımbızla gözünüze batanları alabilirsiniz... İzotretinoin içeren bu ilacı kullandığınız süre boyunca ve tedaviden sonraki en az 6 ay boyunca ağda, iple tüy alma, lazer tedavisi SAKIN yaptırmayın!. Böyle bir durumda ciltte yara izleri, tahriş veya renk değişiklikleri meydana gelebilir.
Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. ZORETANİN kullanırken, A vitamini takviyesi veya tetrasiklin (bir antibiyotik çeşidi) almayınız veya akne için herhangi bir cilt tedavisi görmeyiniz. Nemlendirici ve yumuşatıcılar (su kaybını önleyen ve cilde yumuşaklık veren cilt kremleri ve preparatlarını) kullanabilirsiniz.
Çünkü Roccutane kullanımı bu uygulamalar sonrasında yara izi ve leke olasılığını arttırabilmektedir. Cilt bakım rutininizin oluşturulmasında ve size özel ürünlerin seçiminde uzmanlarımızın yardımlarından yararlanabilirsiniz .
Roaccutane'nin en yaygın yan etkileri arasında, dudak kuruluğu, vilt kuruluğu ve artan Güneş hassasiyeti bulunuyor. Ancak, yeni çalışmada güçlü akne karşıtı ilacı alan hastaların ayrıca depresyon, anksiyete ve psikotik semptomlar, cinsel işlev bozukluğu, libido azalması ve vajinal kuruluk yaşadığı belirtildi.
Benzer şekilde kadın doğum hapları ve sivilce ilaçları içerisinde yer alan zoretanin isimli madde Biotin eksikliğine neden olması ile saç dökülmesine neden olmaktadır.
ROACCUTANE karaciğer enzim seviyelerini arttırabilir.
Eğer değerleriniz yükselirse, doktorunuz dozunuza azaltabilir veya ROACCUTANE tedavinizi kesebilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
A vitamininden yapılan izotretinoin (roaccutane, zoretanin ve aknetrent) tedavisi ise sivilce tedavisinde kesin çözüm de olabilen ve kalıcı iyileşme sağlayan tek ilaçtır.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
Ayrıca ilaç derinin yenilenmesine neden olduğundan cilt yapısının duyarlılığı oldukça artar: cildi mümkün olduğu kadar çevresel faktorlere karşı korumak gerekir. Örn. güneş bu tedavi sırasında vücudun çok hızlı koyulaşmasına ve yanmasına neden olur. Bu yüzden yazın mümkün oldukça güneşe maruz kalınmamalıdır.
Kremlerin yeterli olmadığı durumlarda ise hap tedavisi verilmektedir. Çeşitli antibiyotikler ve izotretinoin (Roaccutane, Zoretanin, Aknetrent, Acnegen ticari ismiyle satılan ilaçlar) akne tedavisinde kullandığımız hap tedavileridir.
25°C altındaki oda sıcaklığında, ışıktan ve nemden koruyarak saklayınız. Artan kapsülleri eczacınıza teslim ediniz. Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
-İzotretinoin (ülkemizdeki adıyla Roaccutane, Zoretanin, Acnegen, Acnetrent) kullanan hastalar. Bu hastalarda tedavi sonrası 6 ay beklenmelidir. - Tetrasiklin grubu ışığa duyarlılığı arttırıcı ilaç kullananlar. Bu hastalarda tedavi sonrası 2 hafta beklenir.
İlacın kullanımı bittikten sonra 6 ay kadar yine lazer epilasyon yaptırılmaması gerekir.
Roaccutane, Aknegen, Aknetrent, Zoretanin gibi ilaçları kullananlar hastalar burun estetiği olabilir mi? Bu ilaçları kullanan hastalar burun estetiği olabilirler. Bu ilaç çok nadiren karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep olabilir. Düşük doz (10-20 mg) kullananlarda bu olasılık daha azdır.
İz kalma riski yüksek hastalar için farklı tedaviler
Tedavinin en az altı ay boyunca kullanılması ve yeni sivilce çıkışı tamamen durduktan en az 2 ay sonrasına kadar tedaviye devam edilmesi gerekmektedir. Yaz aylarında deri kuruluğunda artış olacağı için tedavi başlangıcında kış ayları tercih edilmektedir.
Şiddetli akne tedavisinde isotretinoin yaygın olarak kullanılmaktadır. İlaç çok sayıda yan etki oluşturmaktadır; deri ve mukoz membranlar ise sıklıkla etkilenmektedir. Ayrıca böbrek hasarı gibi ciddi ve ölümcül yan etkiler de görülebilmektedir.
Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir ve bu durum özellikle yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. Cildin yağ dengesini düzenleyen doğru kozmetik ürünler sivilce oluşma riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri