Krom (Cr) : Krom paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementidir. Krom, korozyon ve oksidasyon direnci sağlar. Sertleşebilme kabiliyetini artırır.
Krom. Krom çeliğin paslanmaz özelliği kazanması için gereken en önemli elementtir. Oksijenle teması halinde krom oksit tabakası oluşturan bu element, çeliğin oksijenle temasını engeller. Bu sayede çelik paslanmaya karşı dayanıklı bir hal alır.
Bor çeliğinde karbon yüzdesi genellikle %0.15 ila %0.3 arasında değişir. Bor (B): Bor, çeliğin sertlik ve mukavemet özelliklerini artıran ve sertleşme sürecini hızlandıran bir alaşım elementidir. Bor çeliğinde bor miktarı tipik olarak %0.001 ila %0.005 arasında değişir.
Alaşımlı makine imal çeliklerinde bulunan vanadyum miktarı % 0,03 – 0,25 arasında değişmekle birlikte, çelik kesici uçlarının, daha uzun zaman keskin kalmasını sağlar. Çeliğin çekme dayanımını ve akma sınırı değerlerini artırır. Kükürt: Çeliğin işlenebilme özelliğinin arttırır.
Krom-molibden alaşımlı çelik (veya krom moly), yüksek basınç ve sıcaklık kullanımı için kullanılan bir alaşımdır. Korozyon direnci ve yüksek sıcaklık ve çekme dayanımı nedeniyle petrol ve gaz, enerji, inşaat ve otomotiv endüstrilerinde kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Paslanmaz çelik üretiminde olmazsa olmaz hammadde kromdur. Bir paslanmaz çeliğin paslanmaz çelik sınıfına girmesi için içeriğinde en az %10.5 krom elementi içermesi gerekmektedir.
Mangan (Mn) : Mangan da karbon gibi üretim işlemlerinde çelik yapısında yer alan bir elementtir ve çeliğin dayanımını arttıran etki gösterir. Bunun yanında sertleşebilme ve kaynak kabiliyetini de artırır, ostenit kararlaştırıcı bir elementtir.
Çeliğin Bileşiminde Bulunan Elementlerin Çeliğe Etkilerini Özetleyecek Olursak; Karbon: (C) Karbon çeliğin en temel alaşım elementidir. Çeliğin dayanımı ve sertliğini arttırma en önemli elementtir.
Kükürdün birçok kullanım alanı vardır. Ham kükürdün büyük bölümü, kükürt dioksit gazı, sülfürik asit, karbon sülfür, tiyosülfat vb. üretiminde kullanılır. Arı kükürt, kara barut ve havai fişeklerin bileşimine girer. Kükürtten ayrıca kibrit yapımında, kauçuğun kükürtlenmesinde, ebonit üretiminde yararlanılır.
14) Bakır Elementinin Etkisi
Çeliğin akma ve çekme dayanımını arttırır. Ancak elastikiyetini azaltır. Çeliğin kaynak edilme özelliğini etkilemez. Çeliğin korozyon direncini arttırmak için kullanılır.
Yüksek alaşımlı çelikler, mukavemet, korozyon direnci, termal direnç gibi özelliklerin geliştirilmesi amacıyla krom, nikel, molibden gibi alaşım elementlerini yüksek oranlarda içeren çelik türüdür. Bu çeliklerin en temel iki grubu takım çelikleri ve paslanmaz çeliklerdir.
Nitrasyon, ağırlıklı olarak alaşım bakımından zengin çeliklere uygulanan yüzey işlem süreci olarak tanımlanır. Her malzemenin nitrasyon yeteneği bulunur. Nitrasyon bazı çeliklerde korozyon dayanımı ve yorulma direncini artırır. Nitrasyon çeliğe difüzyon aracılığıyla azot verme işlemidir.
Sağlam oldukları için kullanılan bu çelikler mekanik özellikleri açısından da oldukça üstündür. Kullanılan çeliklerin korozyon direnci oldukça yüksektir. Aynı zamanda yüksek alaşımlı çelikler yüksek gerilimlere bile maruz kalsa herhangi bir problem yaşamaktadır.
Özellikleri. Periyodik tabloda Krom'un yeri Krom kristali (%99.999 saflık). Krom çok sert olması ve erime noktasının 1857 °C olması nedeniyle, metallere sertlik sağlanması ve zırhlı araç yapımı için kullanılır. En önemli kullanım alanı Nikel ile beraber paslanmaz çeliklerdedir.
Çeliği paslanmaya karşı koruyan şey kromdur. Krom sayesinde çelikte korozyona uğrama ve lekelenme gibi istenmeyen durumlar yaşanmamaktadır. Bu şekilde paslanma durumu görülmemekte ve paslanmaz çelik ismini de buradan almaktadır.
Krom, metalik bir elementtir. Çok sert oluşu ve erime noktasının 1857 °C olması nedeniyle, metallere sertlik ve dayanıklılık kazandırmaktadır. Krom Kaplamanın Avantajları; Yüksek yüzey sertliği (63°RC'ye kadardır).
Özellikler. Sülfür ya da diğer bilinen ismi ile kükürt, S sembolüne sahip ve atom numarası 16 olan bir elementtir. Doğada bol miktarda bulunur; fakat buna rağmen çok değerlidir.
TOZ KÜKÜRT (5 KG'LIK AMBALAJLARDA BULUNMAKTADIR) (500 m² alana yetmektedir) Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
Sertleşebilirlik ise çeliğin kimyasal bileşimine ( karbon ve alaşım elementleri ), yapısına ve su verme sırasında ostenit tane boyutuna bağlıdır.
Metalin önce ısıtılması daha sonra yavaş yavaş soğutulması şeklinde gerçekleştirilir. Malzeme genellikle çeliktir, Ac3 +30-50 derece arası ya da Ac1 (723°C) +30 –50 derece ısıtıp sonra yavaş yavaş soğutulmasıyla tavlama işlemi gerçekleşmiş olur.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Karbon, çeliğin meydana gelmesini sağlayan demirden sonraki ana alaşım elementidir. Ayrıca çeliğe sertlik ve dayanım sağlayan en önemli katık elemanıdır. Karbon, oksitlenmeyi azaltır, korozyon ve aşınma dayanımını sağlar.
Sertleştirme işlemi, çeliğin östenit bölgesine kadar ısıtılması ve bütün yapının östenit fazına dönüşene kadar beklenilmesi sonrasında hızlı bir şekilde soğutulması ile gerçekleştirilir. Bu dönüşüm sonucunda martenzit adı verilen yüksek sertliğe sahip yapı oluşur.
Bakır ve alüminyum, paslanmaz çeliğin sertleşmesini hızlandırmak için titanyum ile birlikte kullanılır. Bu elementler, yüksek sıcaklıkta ıslatma işlemi sırasında sert bir metalik mikro yapı oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri