engel, güçlük, zorluk.
Bu soruların cevaplarını sizler için derledik. Eş anlamlı kelimeler arasında güç kelimesi de bulunmaktadır. Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Zor Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz. Yani zor kelimesinin zıt anlamlısı ''kolay'' kelimesidir.
İmtihan kelimesi eş anlamlısı, yakın anlamı veya anlamdaşı ise sınav kelimesidir.
Cimri Eş Anlamlısı
Eş anlamlı kelimeler birbirinin yerlerine kullanılabilen kelimelerdir. Cimri eş anlamlısı ise pinti, hasis, eli sıkı, nekes kelimeleridir.
İlgili 26 soru bulundu
“Adi, alçak, soysuz” anlamındaki Farsça cimrî kelimesinden Türkçeleştirilmiş olup genellikle “pintilik, hasislik” mânasında kullanılır. İslâm ahlâk literatüründe aynı kavramlar şuh ve buhl kelimeleriyle ifade edilir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Yasa kelimesinin eş anlamlısı 'kanun' olarak ne çıkmaktadır. Gündelik yaşam içerisinde her iki kelime de aynı anlam üzerinden değerlendirilebilir. TDK'ya göre hem yatay hem de kanun kelimeleri eş anlamlı olarak kabul ediliyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan izahat kelimesinin sözlük anlamı açıklamalardır.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Düşünce kelimesinin eş anlamlıları olarak fikir, İdea, kanaat ile beraber görüş gibi sözcüklerini çıkmaktadır.
Vazife Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Hatıra kelimesinin eş anlamlısı olarak Türk Dil Kurumu'na göre 'anı' sözcüğü karşılamaktadır. Hem gündelik yaşamda hem de yazılı olarak hatıra kelimesinin aynı şekilde anı sözcüğünü değerlendirmek mümkün.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Bireyler ister cilt, ister ise ten kelimesini tercih ederek aynı anlamda kullanabilir. Cilt sözcüğünün eş anlamı olan sözcüklerden biri de, ten sözcüğüdür.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Türkçede kur kökeninden türemiş olan kural kelimesinin eş anlamlısı, 'kaide' kelimesidir. İkisi birbirinin yerine kullanılabilir.
Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Harp ve Cenk Kelimeleri Karşılaştırılması
TDK'nın sözlüğüne baktığımızda Harp, Cenk, Cidal, Mücadele, Kavga ve Uğraşma aynı zamanda savaş kelimesi ile de eş değer olduğunu görmekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri