Ne sıklıkta yapılır? Steril gazlı bez kullanılıyorsa 2 günde bir değiştirilmelidir. Şeffaf (transparan) pansuman ortuleri kullanılıyorsa 7 günde bir değiştirilmelidir. Kirlendikçe, ıslandıkça ya da kenarından açılmışsa hemen değiştirilmelidir.
Kateterin güvenliğini sağlar, böylece yerinden çıkmasını önler. Ne sıklıkta yapılır? Steril gazlı bez kullanılıyorsa 2 günde bir değiştirilmelidir. Şeffaf (transparan) pansuman örtüleri kullanılıyorsa 7 günde bir değiştirilmelidir.
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) acil durum- larda takılan kateterin 48 saat içinde, normal durumlarda 72-96 saat içinde değiştirilmesi gerektiğini belirtmekte- dir5,6,13,15,16,22,25.
Kateterizasyonun sınıflandırılması: Kısa süreli kateterizasyon: 1 - 7 gün kateterin takılı kalmasıdır. Ameliyat sonrası uygulamalar genellikle böyledir. Kateterler olguların üçtebirinden daha fazlasında bir günden daha kısa süre kalırken, ortalama uygulama süresi 2-4 gündür.
7.1.17.Kateter tespit yerinde tahriş olup olmadığı kontrol edilmelidir. 7.1.18.Üriner kateter gerekliliği her gün değerlendirilmelidir. Ameliyat sonrası dönemde endikasyon yoksa 24 saat sonra kateter çıkarılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kateter bakımında ilk aşama kateter kullanımından önce yıkama ya da alkol bazlı sprey ile hijyenik el temizliğinin ya- pılmasıdır. Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir.
Kateterin gerilmesini ve cıkmasını onlemek icin steril gazlı bir bezle kateter cıkış yerine yakın bir yerden tutulur. Tum kateter govdesine antiseptik sprey sıkılır. Kateteri temizlemek icin başka bir steril gazlı bez alınarak kateter cıkışından kateter kapağına doğru tum kateter govdesi silinir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Katater bakımı ile ilgili yayınlanan bir kılavuzda ise silikon ve hidrofilik lateks sondaların 12 haftaya kadar dayanabildiği ancak bu süre içinde bu sondaların genellikle tıkandığı belirtilmiş. bu sondaların da yukarıda belirtilen durumlar olduğunda daha erken değiştirilmesi gerektiğinden bahsedilmiş.
♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Port yerleştirilen hastalar dikişler alındıktan sonra banyo yapmalarında sakınca yoktur. Sağ boyun toplardamarından (IJV) girilerek yerleştirilen portun anjiografi görünümü. Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir.
Kateter kullanımında infeksiyon oranları zamanla artmaktadır. Bu nedenle geçici juguler ya da subklav yen kateterier üç haftadan uzun kullanılmamalıdır. Geçici femoral kateterlerde ise bu süre en fazla beş gündür.
Diyaliz bitiminde, kateter 20 ml'lik serum fizyolojik ile yıkanır ve arkasından kateterin iç hacmi kadar heparinle veya kapama solüsyonları ile doldurularak kapaklar kapatılır. Her diyalizden sonra katater çevresi antiseptik solüsyonla temizlenmeli ve pansuman yeniden kapatılmalıdır.
Port takılan hastanın yürüyüş yapması, duş alması ve yüzme gibi aktiviteleri yapması konusunda bir sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta, altı saat sonra taburcu edilir. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığı sürece port uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Herhangi bir risk teşkil etmiyor.
Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
Lazerle varis tedavisinde kullanılan kateter yaklaşık 1-2 mm lik bir delikten yerleştirildiği için, bu kadar küçük bir delik fark edilebilir bir iz bırakmaz.
Kateterle ilişkili enfeksiyonlari önlemek için santral venöz kateterleri, PICC'leri, hemodiyaliz kateterlerini veya pulmoner arter kateterlerini rutin olarak değiştirmeyiniz. Tek başına ateş nedeniyle santral venöz kateterleri veya PICC'leri çıkarmayınız.
İdrar sondası takma işlemi hastaya uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hekim veya hemşire tarafından takılmalıdır.
Kateter temiz olmalı ve travma oluşturmayacak bir şekilde takılmalıdır. Yeteri kadar kaygan ve uygun boyuttaki kateter üretradan ve mesane boynundan nazik bir şekilde idrar gelinceye kadar ilerletilmelidir. Kateter idrar bitinceye kadar bekletilmelidir. Gerekirse içerde kalan idrar için mesaneye nazikçe bastırılabilir.
Foley sondanın balonu 5–30 ml. sıvı alacak hacimdedir. Balon hacmi sondanın üzerinde yazılıdır; ancak özel bir durum söz konusu değilse genellikle balonu 8–10 ml. sıvı ile şişirmek yeterlidir. Balon, sıvı ile şişirilerek sondanın mesanede sabitlenmesi sağlanır.
Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
Sonda tipleri
Foley kateterin aksine ucunda balon yoktur ve bu nedenle yerinde kalaması mümkün değildir. Çocuklarda veya sadece idrar numunesi almak için kullanılabilir. Tiemann kateteri,prostatik üretranın eğriliğinden geçmeyi kolaylaştıran kavisli bir uçla tasarlanmıştır.
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Kalıcı katater; yumuşak silikondan yapılmış, üzerinde dakrondan keçe bulunan bir yapıdır. Yapıldığı madde sayesinde uzun süre kullanılabilen katater, genellikle boyundan ya da köprücük kemiğinin altından büyük damarlara takılır. Kalıcı katater ponksiyon sonrası tünelden geçirilerek hedef damara yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri