Astrolojide gökyüzünün ışıkları olarak tabir edilen fakat bugün gezegen statüsünde kabul edilen Güneş ve Ay'dan sonra gökteki en büyük üçüncü gezegen Zühre'dir. Zühre, kaynaklarda Venüs, Kervankıran, Çoban Yıldızı, Tan Yıldızı, Kevkeb-i Seher, Kevkeb-i İ'şâ, Nâhid(e) gibi isimlerle anılmaktadır (And, 2000: 358).
Ayrıca Zühre, Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Bu gezegen adını Eski Roma tanrıçası Venüs (Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit)'ten almıştır. Venüs'ün astronomik sembolü ise kadınlık sembolü ile aynıdır. Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner.
Çoban Yıldızı, Venüs için kullanılan bir tabir.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır.
Dünya'nın eski Türkçe metinlerindeki isimleri; Cihan, Çambudivip, Yer, Yer suv, Udu yer, Yertünçü. Mars gezegeninin kızıl rengi Türklerin gözlerinden kaçmamıştır. Avrupa'da bu gezegene, Kırmızı yıldız denilmekteydi. Eski Türkler ise, Mars gezegenine Bakır Sokum da demişlerdi.
İlgili 30 soru bulundu
Satürn (eski Türkçede Sekentir(tiz), Arapçada Zühal), Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakınlık sırasına göre 6. gezegenidir.
Venüs veya Venus ile şu maddeler kastedilmiş olabilir: Venüs, Güneş sisteminde bir gezegen. Venüs (mitoloji), Yunan Mitolojisi'ndeki aşk tanrıçası Afrodit'in Roma Mitolojisi'nde geçen Latince adı
1- Mars'ın diğer adı Kızıl Gezegen…
Merkür, Güneş Sistemimizdeki en küçük gezegendir. Ay'dan sadece biraz daha büyüktür. Güneş'e en yakın gezegen olmasına rağmen en sıcak gezegen unvanı Venüs'e aittir.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars da bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Tarık, geleneksel olarak halk arasında Zühre, çoban yıldızı, sabah veya akşam yıldızı olarak da bilinen Venüs'tür.
Sabah yıldızı (akşam yıldızı ya da çoban yıldızı) aslında Venüs'tür. Dünya ile Güneş arasında kaldığı için, gökyüzünde hep Güneş'e yakın bir yerdedir. Bu nedenle ya sabah gün doğumlarında ya da akşam gün batımlarında görünür. Albedo'su (yansıtıcılığı) yüksek olduğu için de gökyüzünde çok belirgin olur.
Zühre gökyüzüne yükselip bir yıldıza dönüşürken onlar Babil kuyusunda baş aşağı vaziyette asılı kalmışlardır. Mevlâna Zühre'den bahsederken sıklıkla müzik aletlerinden, çalıp söylemekten, şaraptan, aşktan ve güzellikten söz eder. Zühre'nin kutsal günü ise Cuma'dır. Cuma aynı zamanda Müslümanların da mübarek günüdür.
seherde ve gurubda parlaklığıyla dikkati çeken ve halk arasında çobanyıldızı, kervankıran denilen zühre'bin harutla marutu baştan çıkartan güzel bir kadın olduğu ve bu iki melekten öğrendiği duayı okuyarak gökyüzüne ağıp yıldız olduğu anlatılıyor.
Zühre yıldızı: Venüs gezegenidir. Halk arasında Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Güneş Sisteminde, Güneşe uzaklık bakımından ikinci sıradaki gezegen. Ayrıca Zühre, Roma Astrolojisi'nde Lucifer isimleriyle bilinir.
Bu surede Dünya ayrıca anıldığı için, 11 gezegen ile birlikte Kur'an'ın toplam 12 gezegenin varlığından bahsettiği ifade edilir. Günümüzde gezegen sayısı 8 olarak kabul edilmektedir. Bilim insanlarının Güneş Sistemi'nde binlerce olabileceğini varsaydıkları cüce gezegenler de en az 5 adet olarak kabul edilir.
Mars (eski Türkçede Bakır Sokım, Merih), Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır.
Mars'ın kızıl görünmesinin nedeni, yüzeyinde ve atmosferinde bulunan demir oksittir. Mars'ın bir günü Dünya gününden sadece 40 dakika daha uzundur. Mars'ın eksen eğikliği, Dünya'nın eksen eğikliğine çok yakındır.
Zühre, gezegenlerin içerisinde Dünya'ya en yakın ve en parlak olanıdır. Güneş doğmadan biraz evvel güney doğudan, güneş battıktan sonra da güney batı tarafından göründüğü için bu gezegene hem “sabah yıldızı” hem de “akşam yıldızı” denilmiştir (Pakalın, 1993: 666).
Uranüs gezegeni ismini Yunan tanrılarından almıştır. Güneş sistemine en uzak olan 7. Gezegendir. Güneş sistemine uzak olduğu için sıcak değildir. Bu yüzden diğer adı buz devidir.
Venüs'ün Genel Özellikleri
Venüs yıl içerisinde Güneş doğmadan hemen önce doğu yönünde ufkun üzerinde ya da Güneş battıktan hemen sonra batı yönünde ufkun üzerinde görülebilir. Bu nedenle Venüs halk arasında “sabah yıldızı” ve “akşam yıldızı” olarak adlandırılır.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
İnsanlı uçuşlar. Sovyetler Birliği, Vostok serisi uzay araçları ile uzaya ilk insanı göndermeyi başardı. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok 1 aracıyla yaptığı uçuşla Dünya yörüngesine başarıyla ulaşan ilk insan olmuştur. Bu olayın yıldönümü Rusya'da ve birçok ülkede hâlâ kutlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri