Şikâyetnâmeler, gerek şairlerin psikolojini yansıtması gerek dönem ve muhitle ilgili bilgiler vermesi açısından önemli birer eser hüviyetindedir. Edebiyatımızda kaleme alınan manzum şikâyetnâmelerden biri 16. yüzyıl divan şairlerinden Fevrî'nin Şikâyetnâme'sidir.
Muhasebe kavramının söz konusu üç boyutunun görüldüğü mektup türündeki edebi eser olan Şikâyetname, Fuzulî tarafından kaleme alınmıştır. Vakfa aylığını almak üzere giden Fuzulî, kurumda çalışan memurlarla arasında geçen diyaloğu, çağlara kök salan sanatkârane bir üslupla dile getirmiştir.
Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
I. Süleyman'nin Bağdat'ı fethinden sonra (1534) padişaha kasideler (Arapça: قصيدة, çoğul qasā'id, قــصــائـد; Farsça: قصیده) sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Maaşını alamayınca Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
1. ŞİKÂYETNÂME. Konumuzu teşkil eden Fuzûlî'nin türkçe 4 mektubundan ilki, Nişancı Paşa Mektubu ve daha çok Şikâyet- nâ me adı ile şöhret bulmuş oian ve hakikatte, Nişancı Celâl-zade Mustafa Çelebi'ye hitaben yazılmış bulunan mektuptur.
İlgili 20 soru bulundu
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi
Bilindiği gibi bu iki eserden birincisi mesnevi, ikincisi mektup formundadır.
"Yavuz Sultan Selim babasını zehirleyerek öldürtmüştür" #shorts #muratbardakçı #tarihinarkaodası - YouTube.
Fuzûlî, “Irâk-ı Arab" adı verilen bölgede yaşayan Akkoyunlu Türkmenlerinin Bayat boyundandır. Şairin mahlası olan Fuzûlî kelimesi, hem “kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen, edebe aykırı 11 hareket eden kimse" hem de “yüce, üstün, erdemli, olgun" anlamlarını içermektedir.
Bunun önündeki en büyük engel olarak gördükleri Sultan Abdülhamid'i de baskıcı ve yasakçı bir Padişah olarak takdim ediyorlardı.
Edebi değeri her türlü tenkidin üstünde olan Eser üzerinde çalışması olan Albülkadir Karahan'a göre Şikayetnâme'yi mensur şaheserlerimizin başında saymak isabetlidir. Eser aynı zamanda ilk edebi mektup örnekleri arasında yer alır.
Elimizdeki Arapça Dîvân'a ait şiirler 11 kaside ve 1 yarım kasideden oluşmaktadır. Günümüze ulaşan tek nüshası Leningrad'daki Asya Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan Arapça Dîvân'daki şiirler 465 beyitten ibarettir.
Fuzûlî'nin Farsça kasidelerinin ilki Kanunî Sultan Süleyman'a sunulan Enîsü'l-Kalb'dir.
Nedim'in başlıca eserleri arasında; bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rübai ve 23 müfred ve matla' ayrıca 5 Arapça, 39 Farsça ...
Divan şiiri estetiğinde bir objenin, bir halin kendisini açıkça söylemek yerine onun, arka planda bağlı bulunduğu unsurlarda mevcut vasıflarından birini veya daha fazlasını bulmaya yarayacak ipuçlarını vererek dolaylı fakat ince, zarif ve orijinal bir şekilde ifade edilmesi.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır. Azerice şiirini önemli ölçüde etkilemiştir. Alevilik ve bölge Şiiliğinde Yedi Ulu Ozan'dan biri kabul edilir.
*Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn'u kendisinden önce ve sonra yazılmış olan Leylâ vü Mecnûn mesnevilerinin en güzeli olup, Türk edebiyatının ünlü eserlerindendir. *Mesnevi olan eser, 3096 beyitten oluşmuştur. *Fuzûlî, Leylâ vü Mecnûn'u 1534 tarihinde tamamlayarak, Bağdat valisi Üveys (Veys) Bey'e sunmuştur.
Divan edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Fuzûlî, 16. yüzyılda kendi ifadesiyle Irak-ı Arap bölgesinde yaşamıştır. Yaşadığı coğrafyada Akkoyunlu, Safevî ve Osmanlı hâkimiyetlerine tanıklık eden şair, hak ettiği ilgi ve alakayı döneminin devlet büyüklerinden görememiştir.
Fuzuli de bu durumu bildiren bir mektup yazıp vaktin maliye işlerine bakan Nişancı Celalzade Mustafa Çelebi'ye gönderir." Nişancı Paşa Mektubu ve daha çok Şikayetnâme adıyla bilinen bu mektup esasen Nişancı Celâl-zâde Mustafa Çelebi'ye hitaben yazılmış mektuptur.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
I. Mustafa, annesinin ve kızlar ağasının özendirmelerine rağmen kadınlara ilgi ve alaka duymamış ve çocuğu olmamıştır.
1595'te Sultan Murad'ın vefatı üzerine 29 yaşında tahta oturan Sultan Mehmed (1595-1603) kendinden önceki padişahlar gibi kardeş katlini uygulamış ve on dokuz kardeşini öldürtmüştür. III. Mehmed'in cülusunda öldürülen şehzade sayısı Osmanlı ta- rihindeki en yüksek sayıdır.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir.
Fuzuli şaşırır, mücadeleden vazgeçer ve “Şikayetname” isimli eserinde olayı anlattıktan sonra şu meşhur sözlerini yazar: “Selam verdim, rüşvet değildir deyu almadılar. Hüküm (belge) gösterdim, faydasızdır diye iltifat etmediler. Gördüm ki sualime cevaptan başka nesne vermezler, çaresiz mücadeleyi terk ettim...”
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri