Arapça kökenli bir sözcük olan zuhur, zahir kelimesinden türetilmiştir. Zahir, hem görünen hem de dışta olan anlamına gelir. Zuhur etmek ise gizli bir şeyin aşikar olması ve ortaya çıkması demektir.
Osmanlıca'da zuhur kelimesi; meydana çıkmak, ansızın meydana gelmek, baş göstermek, görünmek anlamlarında kullanılmıştır. İslam Ansiklopedisi'ne göre zuhur, Hakk'ın isim ve fiillerinin alemde tecelli etmesi anlamında kullanılan bir tasavvuf terimidir.
zuhur - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen ẓuhūr ظُهُور “1. belirme, görünme, 2. görüntü, parıltı, gösteriş” sözcüğünden alıntıdır.
Zuhurat görmek; hiç düşünülmeyen, beklenmediği halde meydana gelen olaylar, olağandışı şekilde gerçekleşmekte olan şeyler olarak tanımlanmaktadır. Zuhurat görmek; imkansız olan durumlar ile karşı karşıya gelmek şeklinde de belirtilmektedir.
Zuhur etmek ifadesi daha çok ortaya çıkma ve baş gösterme anlamlarını ifade etmek amacı ile kullanılır. Eski bir ifade olmasından dolayı günlük yaşamda fazla rastlanmayan bir ifadedir.
İlgili 22 soru bulundu
Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir.
Mehdi (Arapça: المهدي), İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. "Kendisine rehberlik edilen", Allah tarafından yol gösterilen, hususi ve şahsi bir tarzda Allah'ın hidayetine nail olan (hidayete erdirilen) kişi manasındadır.
Zuhûrât: Zâhir olanlar, meydana gelenler, hâsıl olanlar.
Zuhurat ise; bir mana ve hakikatin akıl ve kalpte birden belirmesi ve aşikar olmasına denir. Birden meydana gelen, hesapta olmayan şeyler. Sünuhatın biraz daha kuvvetli haline denir. Bu da şahsın o alandaki maharet ve melekesinin daha keskin olmasındandır.
Zuhurat kelime anlamı bakımından olağan dışı olgu ve gerçekleşeceği düşünülmeyen demektir.
Arapça ẓhr kökünden gelen ẓuhūr ظهور "1. belirme, görünme, 2. görüntü, parıltı, gösteriş" sözcüğünden alıntıdır.
Salâ veya salât, modern Türkçede namaz için eskimiş bir kullanım olarak kabul edilmekte olup, Türkçede geçtiği ilk kaynaklar 14. yüzyılda yazılmış Yunus Emre şiirleri ile Erzurumlu Darîr'in Kıssa-i Yusuf tercümesidir.
Farsça'da “tâzim için eğilmek, kulluk, ibadet” anlamına gelen namâz, sözlükte “dua etmek, ibadet etmek, bağışlanma dilemek, yalvarmak” mânalarındaki Arapça salât kelimesinin (çoğulu salavât) karşılığı olarak Türkçe'ye geçmiştir.
Cîlî benzer kavramlar olan tecelli, zuhur ve taayyün arasında bazı farklılıklar öngörür. Ona göre tecelli ve taayyün Hakk'ın zâtının bütün varlık kategorilerindeki ortaya çıkışını kapsar, zuhur ise sadece halka ait varlık mertebelerini ifade eder.
Mezkur hadislerden anlaşıldığı üzere Mehdi, İslam aleminin tümden sıkıntıya girdiği, zulümlerin her yeri kapladığı, fitnelerin bir yağmur gibi ümmetin üzerine yağdığı, ümitlerin kesildiği, büyük kayıpların yaşandığı, maddi ve manevi tıkanıkların had safhaya vardığı bir zaman ve zeminde zuhur edecek.
Mehdi kıyamet gününe yaklaşırken ortaya çıkabilecek olan ve bütün iman eden kişileri hidayete erdirecek şahıs olarak kabul edilir. Bugün pek çok kişi Hz. hazreti mehdinin yakın bir zaman içerisinde ortaya çıkacağını düşünmektedir. Bunun temel sebebi ise kıyamet alametleri ile ilgili olmasından dolayıdır.
“İmam-ı Zaman (Hz. Mehdi) Suriye ve Irak'ta Türklerle savaşacaktır.
Mehdi'nin o güzel dönemleri aynı zamana (birlikte namaza kılacaklarına dair hadislerde olduğu gibi) tevafuk ettiğine göre, Hz. Mehdi'nin de aynı kırk yıllık devreyi onunla paylaşacağını anlayabiliriz. Mehdi'nin kırk yaşında (mehdi) olacağına dair diğer bazı rivayetler de vardır. (bk.
Şii inancında Mehdi'nin dönüşü son derece önemli. Mehdi'nin, 1141 yıl önce ortadan kaybolan 12'nci İmam olduğuna inanılıyor. Samarra'dan gözlerden kaybolan Mehdi'nin, İran'ın Kum kentinde ortaya çıkması bekleniyor. Buna göre, Mehdi, İran'ın Kum kentinde ortaya çıkacak.
Duhul kelimesi giriş anlamına gelmektedir. Kapı girişi gibi yerler, duhul kelimesi ile ifade ediliyordu. Giriş kelimesi yerine sizler de duhul kelimesini kullanabilirsiniz. Duhul kelimesi, Osmanlı döneminin Arap kültüründen en çok etkilenilen döneminde kullanılan kelimeler arasında yer alıyordu.
Zuhuri TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Orta oyununda taklitçi.
Avare TDK açısından, 'işsiz ya da İşsiz güçsüz ve aylak' anlamları üzerinden karşılık bulmaktadır. Gündelik hayatta sadece işsiz kişiler için değil aynı zamanda hayatında hiçbir şey yapmayan boş geçiren insanlar adına da kullanılmaktadır.
Şia uleması Kur'ân-i Kerim, Peygamber (s.a.a) ve Ehl-i Beyt İmâmlarından gelen sahih hadislere dayanarak namazların ayrı olarak beş vakitte kılınabileceği gibi üç vakitte de kılınabileceğine fetva vermişlerdir.
İsveç'in başkenti Stockholm, Norveç'in başkenti Oslo ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise üç vakit namaz, üç saat içinde kılınıyor. If playback doesn't begin shortly, try restarting your device.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri