Başkaldırma, sık yalan söyleme, evden kaçma, okuldan kaçma, hırsızlık, saldırganlık, kavgacılık, yangın çıkarma, insanlara, hayvanlara, eşyaya ve mala zarar verme eğilimi gibi aile ve toplum değerlerine ters düşen hareketler en sık görülen belirtilerdir.
Aynı zamanda tırnak yeme, parmak emme, toprak kireç vb. maddeleri yeme, saldırganlık (agresyon), söz dinlememe, alt ıslatma (enürezis), dışkı kaçırma (enkoprezis), savurganlık, kıskançlık, utangaçlık, inatçılık, yalan söyleme, çalma davranışı, tikler, korkular, okul fobisi gibi davranışlar da sorun olarak ...
Başlangıç yaşı 4-8 olmakla birlikte bu duruma Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ya da Kaygı Bozukluğu, Depresyongibi tanıların da eşlik ettiği durumlar söz konusudur. Davranış Bozuklukları, Karşıt olma-karşıt gelme ve Davranım Bozukluğu olarak iki ayrı başlıkta ele alınmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Mülke zarar verme, hilekarlık, çalma, kuralları ciddi şekilde ihlal etme, yalan söyleme, karşı gelme, küfürlü konuşma gibi davranışlar davranış bozukluklarına girer. Bu davranışların 1 kere bile yapılmış olması bu tanı için yeterlidir.
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Davranım bozukluğunun tedavisi çok zor olup, çok yönlü bir terapi uygulanmasını gerektirir. Davranım bozukluğunun tedavisinde çocuk ve ergenle birlikte sorunlu davranıșlarda etkisi olan çevrenin (aile, okul, toplum) hedef alındığı multisistematik terapiyle daha etkin sonuç elde edilebilmektedir.
Davranış Bozukluğu Olan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır? Öncelikle davranış bozukluğunun çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle genel olarak baskıcı ve ayıplayıcı söylem ve davranışlardan uzak durulmalıdır. Çocukların düşüncelerinin sorulması ve onların dinlenmesi gerekmektedir.
Bunlar Okuma Bozukluğu, Matematik Bozukluğu ve Yazılı Anlatım Bozukluğudur. Bu 3 alt tipten en çok görüleni Okuma Bozukuğudur. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu %60 oranında Öğrenme Bozuklularıyla beraber görülür. Erken tanı çok önemlidir.
Kişilik Problemi: Bu çocuklar; aşağılık ve güvensizlik duyguları, içe dönüklük, kaygı, aşırı duyarlılık, çöküntü ve ürkeklik gösterirler. Nadiren gülümserler, tırnaklarını kemirirler, endişelidirler. Yakın arkadaşları yoktur, başkalarına aşırı derecede bağımlıdırlar.
Davranım Bozukluğu tedavi edilmediğinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Davranım Bozukluğu tedavi edilmediğinde erişkin yaşamda Antisosyal Kişilik Bozukluğu, adli sorunlar, madde bağımlılığı, evlilik sorunları ve diğer ruhsal hastalıkların üzerine eklenmesi sıklıkla görülür.
Davranım Bozukluğu çocuk ve ergenlerin, kurallara, toplumsal değerlere uymaması ve başkalarının haklarını ihlal eder şekilde davranışlar göstermesi durumudur.
Çocuk kendini sürekli mutsuz hissediyor olabilir, hiçbir şey yapmayı istemiyor olabilir, alınganlaşabilir, gözleri çok sık doluyor ağlıyor olabilir. Bunu yanında kilo alma ya da kilo verme durumu görülebilir ve uykusu bozulabilir, tüm bunlar çocuğunuzda depresyon geliştiğinin habercisidir.
Çocuklarda 2 yaş sendromunda genellikle; aşırı bir inatlaşma, sebepsiz ağlama krizleri, tutturmalar, sinirlenince kendine ya da başkasına zarar verme, ısırma, vurma gibi bir takım davranışlar görülür. Hatta bunların büyük bir kısmı, daha önce ya hiç yoktur ya da çok azdır. Ancak bu dönemde birden artmaya başlar.
Çocukların ruhsal ve içsel dünyaları ile ilgilenen ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış doktorlara pedagog adı verilir. Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Psikiyatri zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan tıp dalıdır. Psikiyatrist ise ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
Şizoid Kişilik Bozukluğunun Kökenleri
Genellikle 1-3 yaş arasındaki yanlış ebeveyn tutumlarına bağlanmaktadır.
Borderline kişilik bozukluğu, ilişkiler, davranış ve benlik imajında istikrarsızlıkla karakterize, ani duygusal geçişlerin yaşandığı psikolojik bir rahatsızlıktır. Kısa süreli olan psikotik dönemleri olmayan borderline kişilik bozukuğunda ani ve yoğun duygu geçişleri söz konusudur.
A tipi kişilik özellikleri ağır basan bireyler genelde aceleci olup, aynı anda birden fazla işi yapmak isterler. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek başarıya odaklanmışlardır. İktidar sahibi olmak isterler. Toplumda göz önünde olur, tanınmaktan, rekabetten hoşlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri