ESET, Kaspersky, Bitdefender, Norton, Avast, McAfee, F-Secure, avg gibi yazılımlar Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen antivirüs programları arasında yer alıyor.
AV-TEST tarafından yapılan testler nihayetinde en başarılı antivirüs yazılımları Avast, Avira, Bitdefender, G DATA, Kaspersky ve Trend Micro olarak belirlendi. Dünya genelinde oldukça popüler olan bu yazılımlar; koruma, performans, kullanılabilir testlerinden tam puan almayı başardılar.
Antivirüs programı nedir? Antivirüs programları, virüslere karşı yazılmış, temizleme, kurtarma işlemlerini yerine getiren koruyucu programlara verilen genel isimdir. Antivirüs programları virüsleri bulmak, karantina altına almak/silmek için çeşitli yöntemler izler.
Bugünkü kullanımı ile “antivirus” terimi birden çok koruma katmanı ile sadece virüsleri değil aynı zamanda genel anlamda tüm zararlı yazılımları tespit edip, engelleyen ve silen, kullanıcıları siber tehditlere karşı koruyan güvenlik yazılımlarına verilen addır.
İlgili 31 soru bulundu
Anti-virüs yazılımları, virüslere karşı sistemleri savunan yazılımlardır. Daha iyi açıklamak adına bir benzetme yapmak gerekirse anti-virüs yazılımları vücudumuzdaki bağışıklık sistemine benzerlik göstermektedir.
Firewall cihazları antivirüs programı gibi olsa da aslında bazı açıkları vardır. Antivirüs programı, yüklendiği bilgisayarda ya da sistemde çalıştırılabilir. Firewall ise birden çok ve geniş alandaki cihazlar üzerinde kullanılabilir. İçeriden ve dışarıdan ağ trafiğini sürekli olarak denetler.
Virüslerden korunmak için birçok anti-virüs programı bulunmaktadır. Örneğin; AVAST, NOD32, KASPERSKY, PANDA VE SYMANTEC vb. Bu programlar internet koruma paketi olarak güvenlik duvarı da bulundurabildiği gibi işletim sisteminizin de güvenlik duvarını kullanabilirsiniz.
Antivirüs programları, kötü amaçlı bir yazılımla karşılaştığında ilk olarak ilk olarak kullanıcıya bir mesaj iletir ve ardından virüs içerdiğini düşünüyorsa yazılımı karantinaya alır. Bu karantinanın ardından çoğunlukla siler. Ancak bazı durumlarda aşırı bir tehdit görmüyorsa silip silmeme konusunda sizden onay alır.
Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir.
Telefonumda virüs var mı sorusunu sormaya başladıysanız ilk olarak telefonunuza güvenilir bir virüs tarama programı indirin. Google Play'da çok sayıda virüs tarama programı mevcut. Virüs tarama programını çalıştırıp kolaylıkla cihazınızda casus yazılım olup olmadığını tespit etmeniz mümkündür.
Yazılımın ilk sürümü 1988 yılında yapılmıştır. Avast Antivirüs uygulaması En iyi PC ve Mac güvenliği ödülleri dalında; En İyi Ücretsiz Kötü Amaçlı Yazılım Koruması (2020), Olağanüstü Güvenlik Ürünü (2021) ve En İyi Ürün (2021) ödüllerini almıştır.
Bol sıvı tüketmek ve dinlenmek de, virüsten korunmak için önemli bir etkendir. Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızın ve burnunuzun kapalı olmasına özen gösterilmelidir. Kişi eğer hastaysa evde kalması ve evin mutlaka havalandırılması önemlidir.
Kısaca söylemek gerekirse bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeyen veya bootloader kilidini kaldırmayan hiçbir kullanıcının herhangi bir antivirüs uygulamasına ihtiyacı yoktur. En önemli şey, çeşitli güvenlik ayarlarını kurcalamamaktan ve bilinçli bir kullanım sürdürmekten geçer.
SİRCAM. W32.Sircam.Worm@mm adlı zararlı yazılım ilk olarak 2001 yılında ortaya çıktı. Yerleştiği bilgisayarları ele geçiren ve sistemden seçtiği dosyaları rastgele iletişim listesindeki kişilere yollayan bu zararlı yazılım birçok kişiyi kandırmıştı.
İnternet erişiminiz sırasında veriler bilgisayarlar, sunucular ve routerlar gibi network cihazları arasında yapılır. Firewall ise bu veriyi kontrol ederek güvenli olup olmadığını tespit eder ve güvenli olmayan durumlara karşı bağlantınızı temizleyerek ağ güvenliği ile koruma sağlar.
Windows bilgisayarlar için antivirüs yazılımı
Norton, Windows bilgisayarlar için ilk antivirüs çözümlerinden birisidir ve yıllardır PC'lerin korunmasına yardımcı olan yeni yöntemler geliştirmek için yenilikler yapmaya devam etmektedir.
Firewall Olmazsa Ne Olur? Modem firewall, iç ve dış trafiği kontrol altına ederek ağ güvenliğini önemli ölçüde korumaya yarayan bir sistemdir. Modem firewall'u kapatmanız ya da hiç olmaması halinde güvenlik duvarı aktif bir şekilde çalışamaz ve bunun sonucunda da siber saldırılardan da korunamazsınız.
Windows 10'un güvenlik yazılımını bulma
Sistem tepsisinde bir güvenlik yazılımı simgesi bulamadıysanız veya bilgisayarınızın güvenlik yazılımına sahip olup olmadığından hala emin değilseniz, güvenlik yazılımı için Windows Güvenliği'nde Virüs ve tehdit koruması'nı kontrol edin.
Önyükleme virüsleri hala var olsa da yeni çağ zararlı yazılımlarına nispeten çok nadirler. Yaygın olmamalarının diğer bir sebebi ise işletim sistemlerinin artık önyükleme sektörlerini koruma altına almasıdır. Polyboot.B ve AntiEXE önyükleme virüslerine örnektirler.
Bir bilgisayar virüsü bilgisayardaki verileri bozabilir veya silebilir, e-posta programını kullanarak diğer bilgisayarlara yayılabilir ve hatta sabit diskteki tüm öğeleri silebilir. Bilgisayar virüsleri genellikle e-posta iletilerindeki ekler veya anlık ileti iletileri tarafından yayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri