Cevap: Allah'ın varlığını, birliğini ve dirliğini kabul etmek, Allah'ın emir ve yasaklarına uymak ve yerine getirmek, Allah'a ibadet etmeli ve yalnızca Allah'a secde etmeliyiz.
Kitabımızda değinilen başlıca kavramlar: ihlas, riya, takva, sabır ve kısımları, güvenilir olmak, ihsan, doğruluk, tevekkül, dua ve kısımlarıdır.
Allah'a karşı olan sorumluluklarımız;
Sadece ona ibadet etmek. O'nun emirlerini özenle yerine getirmek, yasaklarından da titizlikle kaçınmak. Allah'a karşı her zaman edepli ve terbiyeli olmak.
İbadet etmeli ve yalnızca Allah'a secde etmeliyiz. İyilik ve hayır işlemeye özen göstermeliyiz ve her yaptığımız işte Allah'ın rızasını kazanmayı amaçlamalıyız. Peygamberlerimizi kendimize örnek almalıyız. Her azman Allah'ı zikretmeliyiz ve anmalıyız.
Allah'a (c.c.) boyun eğmek, O'na gönülden bağlanmak ve sadece O'na kulluk etmektir. Allah'ın (c.c.) yücelik ve azametini kabul ve tasdik ederek O'nun karşısında saygılı ve edepli olmaktır. Ümitli olmak demektir. Müslüman, Allah'ın (c.c.) merhametinden, affından ve bağışlayıcılığından asla ümidini kesmez.
İlgili 28 soru bulundu
a– Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak. b– İbadet vazifelerini yerine getirmek. c– Emirlerine uygun hareket edip yasak ettiği şeylerden sakınmak. d– Allah sevgisini her şeyden üstün tutmak.
Allah Telala, O'na İman etmemizi, itaat etmemizi, ittiba etmemizi, salât ve selam etmemizi, O'nu sevmemizi, en güzel örnek kabul etmemizi, bizim için rahmet olduğunu bilmemizi ve çağrılarına icabet etmemiz gerektiğini vazife olarak vermektedir.
* Bir müslüman olarak Kur`an`a karşı ilk vazifemiz, onun ve ihtiva ettiği hakikatların hak olduğunu tasdik etmektir. Daha sonra, onu okumak, mânasını anlamak ve emirlerini tatbik edip yaşamak, ulvî düsturlarını, ferd ve cem`iyet olarak hayatımıza hâkim kılmak gibi diğer vazifeler gelir.
Bu kapsamda takvanın ne anlama geldiğini merak edenlere "Allah bilinci, Allah'a karşı sorumluluk bilinci" sahibi olmak ile eş değer denilmektedir. Takva sahibi kimseler günah ve kötü olan her şeye sırt dönüp hayır ve iyiliği önemserler.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
Bu bilinç, insana Allah'a (c.c.) karşı sorumluluklarını hatırlatır. Her insan,günü geldiğinde yükümlülüklerini hakkıyla yerine getirip getirmediğinden sorgulanacaktır. * İnsanın ilk ve en önemli sorumluluğu,kendisini yaratan Rabbine karşıdır. Bu sorumluluk, O'nu bilmek ve tanımaklabaşlar.
Bu bağlamda takvâ karşılığı olarak önerilen “Allah bilinci, Allah'a karşı sorumluluk bilinci” ifadeleri kavramın içeriğine daha uygun görünmektedir. Takvâ ve ittikā kelimelerinin içerdiği korku Allah'a duyulan saygıdan kaynaklanır. Böyle bir duygu müminleri kötülükten ve günahtan vazgeçirir, iyiliğe ve hayra sevkeder.
İbadet, insanların günlük hayatlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bütün dinlerde, icra şekilleri farklı olmakla beraber ibadet vardır. Allah ile kul arasında kurulan iliş- kide imandan sonra, ibadet aşaması gelmektedir. Bu makalede ibadet kelimesinin sözlük ve terim anlamları ortaya konulmuş- tur.
Diğer varlıklarda bulunmayan akıl ve iradeye sahip olan insan kendine özgü inancı, değer yargıları ve yaşama tarzıyla bir şahsiyettir. Bu sebeple onun dinî, ahlâkî, içtimaî ve hukukî bakımdan doğru yolu seçmesi istenir ve bu hususlarda sorumlu tutulur.
Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Masiyetten takva: Büyük günahları işlemekten, küçüklerde de ısrardan sakınmak. Takvanın en yaygın mânâsı budur. Masivadan takva: Kalbini, Hak'tan alıkoyan her şeyden uzak tutmak.
Sonuç olarak takva, Allah (cc) ve Resûlü'nün (sas) hoşnutluğunu kazanmanın ölçütü, müttaki ise bu hoşnutluğu elde etmiş mümindir. Takva, insanın her hâlinde Allah'a (cc) karşı saygılı olması, O'na (cc) itaatsizlik etmekten sakınmasıdır.
Bunlar adalet, hikmet, şecaat (cesaret) ve iffettir.51 Bu erdemler can, mal, din, akıl ve neslin korunması ilkeleriyle ilişkilendir. Can ve malın korunması adalet ve şecaat erdeminin gereğidir. Din ve aklın korunması hikmet erdeminin, neslin korunması da iffet erdeminin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Allah'tan gelen emirlerin kullara doğru bir şekilde iletilmesinden peygamberler sorumluydu. Peygamberlerin en büyük görevleri Allah'tan gelen buyrukları insanlara ulaştırmaktır.
Neden Peygamberimizi Örnek Almalıyız? Çünkü peygamber efendimiz , dünyanın en güzel ahlaklı bireyidir. Günahsızdır. Bize iyiliği öğretmiş ve yüce kitabımız Kur-an'ı Kerim Hz.
İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir. İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri