Klasik Hakların başlıcaları şunlardır: Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar ya da “İkinci Kuşak” Haklar, istihdam, eğitim, sağlık gibi insan gelişimi için gerekli olan koşulların veya “ insani olanakların geliştirebilmesini sağlayan ön koşullara” yönelik haklardır.
Üçüncü kuşak haklar ise dayanışma hakları, halkların hakları veya grup hakları şeklinde tanımlanmaktadır. Bu haklara örnek olarak çevre hakkı, barış hakkı, ekonomik ve sosyal gelişme hakkı gösterilebilir.
Öncelikle dördüncü kuşak haklar şöyle sıralanabilir: Ekosistem(in) hakkı, gelecek (doğmamış) nesillerin hakkı, kent(in) hakkı. Ve bunların vazgeçilmez tamamlayıcısı ve yeni bir temel insan hakkı olarak, dördüncü kuşak hakları talep etme hakkı.
İlgili 24 soru bulundu
İkinci kuşak haklar, bir serbesti ve özgürlüğün ötesinde devletten bir hizmet/edim isteme yetkisi veren haklar olarak gelişmeye başlamıştır. Çalışma hakkı, sendikal haklar, sosyal güvenlik hakkı, sağlık hakkı, parasız öğrenim hakkı, konut hakkı ikinci kuşak veya sosyal hakların en önemlileri olarak bilinmektedir.
İşçi sınıfı-burjuvazi mücadelesinin ürünü olan sosyal ve ekonomik hakların yaygın biçimde anayasalarda yer almaya başlaması, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde gerçekleşmiştir. 1961 ve 1982 Anayasalarının “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” başlığı altında sayılan haklar büyük oranda “ikinci kuşak haklar”dır.
Modern çağın bir sonucu olan teknolojik ve bilimsel gelişmelerin yarattığı tehditler neticesinde ise dördüncü kuşak haklar ortaya çıkmıştır. Kişisel verilerin korunması hakkı, anılan dördüncü kuşak haklar arasındadır.
17 ve 18. yüzyılda ortaya çıkan klasik haklar birinci kuşak, 19 ve 20. yüzyılda or- taya çıkan sosyal haklar ikinci kuşak haklar olarak adlandırılırken, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra üçüncü kuşak hakları ortaya çıkmıştır.
Yaşama hakkı; en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi dokunulmazlığı hakkı; kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı; herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
İlk defa 1979 yılında Karel Vasak tarafından yapılan kuşaklara göre sınıflandırmada, insan hakları özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkelerinin bir uzantısı olarak birinci kuşak, ikinci kuşak ve üçüncü kuşak insan hakları olarak adlandırılmıştır.
2. Bağımlı Haklar : Bağımlı haklar, bir başka hakka sahip olunması dolayısıyla sahip olunan haklardır. Yani bir hak olmadan diğer bir hak kullanılamıyorsa ortada bağımlı hak vardır.
Sosyal ve ekonomik haklar “ikinci kuşak haklar” olarak da adlandırılmaktadır. Ailenin korunması hakkı, sosyal güvenlik hakkı, sözleşme özgürlüğü, çalışma hakkı, sağlık hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı gibi haklar ekonomik ve sosyal haklar kapsamındadır.
Yeni nesil ve dördüncü kuşak haklar olarak da nitelendirdiğimiz bu haklardan biri de unutulma hakkıdır. Daha önce DİJİTAL ORTAMDAKİ VERİLERİN SİLİNMESİNİ TALEP ETME VE UNUTULMA HAKKI başlıklı yazımızla sizlere unutulma hakkının Türkiye'deki tarihsel gelişimini ve önemini aktarmıştık.
Elbette gelecek (doğmamış) nesiller bizzat kendi hakkını talep edemeyeceğinden, başta da belirttiğimiz genel “dördüncü kuşak hakları talep etme” hakkının bir parçası olarak, “gelecek (doğmamış) nesillerin hakkını talep etme hakkı” kabul edilecektir.
3. Kuşak Haklar şöyle sıralanır: “Çevre hakkı, İnsanlığın ortak malvarlığına saygı hakkı, Gelişme hakkı, Barış hakkı, Yiyecek hakkı, İnsani yardım alma hakkı, Self determinasyon hakkı.”
Birinci kuşak haklar esas olarak kişi haklarını ve siyasal hakları içermektedir. Ayrıca bu haklara negatif statü hakları da denilmektedir. Birinci kuşak haklara yaşam hakkı, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, dilekçe hakkı, mülkiyet hakkı, seçme ve seçilme hakkı örnek olarak gösterilmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Üç kuşak; ben, annem ve anneannemi oluşturmaktadır.
İkinci Kuşak Haklar
İkinci kuşak hakların diğer tanımlaması ekonomik, sosyal ve kültürel haklardır.
Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir. Haklar varo- luşları itibariyle birbirlerini bütünleyici ve destekleyici niteliğe sahiptir.
İnsan hakları; tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk,din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri