Erken neonatal ölüm hızı: 0-7 günlük ölümler için geçerlidir. Paydada canlı doğum sayısı vardır. Geç neonatal ölüm hızı: 8-28 günlük ölümler için geçerlidir. Paydada canlı doğum sayısı vardır.
Ölüm zamanına göre bebek ölümleri erken yeni doğan (erken neonatal) dönem (0-7 gün), geç yeni doğan (geç neonatal) dönem (8-28 gün) ve yeni doğan sonrası (postneonatal) dönem (29-365 gün) olmak üzere üç dönemde incelenmiştir.
Perinatal Ölüm Hızı=Bir toplumda, bir yılda ölü doğan veya canlı doğup 0-7 günlük ölen bebek sayısı/Aynı toplumda aynı süre içindeki toplam (canlı+ölü) doğum sayısı) x k (1000) (9).
Amaç: Bebek ölüm hızı bir yılda, birinci yaş gününden önce ölen bebek sayısının o yıl canlı doğan bebek sayısına bölünmesi ile elde edilen bir ölçüttür.
II.1.2.Geç Yenidoğan (Bebek) Ölüm Hızı: Doğumdan sonraki 8-28. günler arasında ölen bebek sayısının, aynı bölge ve süre içerisinde meydana gelen, canlı doğum sayısına bölümünün 1000 ile çarpılması sonucu elde edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Epizod hızı: Bağışıklık bırakmayan ve tekrarlayan hastalıkların sıklığını ölçmek için uygun bir ölçüttür. Örneğin; streptokok enfeksiyonları, gastroenteritler gibi. Kaba Ölüm Hızı: En sık kullanılan ölüm ölçütüdür. Çok duyarlı bir ölçüt değildir.
PERİNATAL ÖLÜM HIZI:
Ana sağlığını gösteren bir ölçüttür. Gebeliğin 28. haftasından önceki doğumlar düşük, 28. haftadan sonrakiler doğumdur. Perinatal ölüm hızı hesaplanırken; ister ölü, ister canlı olsun, gebeliğin 28. haftasından sonraki doğumlar kullanılır.
Perinatal mortalite oranı, 1000 doğumda fetal ve erken neonatal ölümlerin toplamı olarak tanımlanır. Fetal mortalite oranı 1000 doğumda 20 gebelik haftası üzerindeki ölü doğum oranı, erken neonatal mortalite ise 1000 canlı doğumda ilk 7 gün içindeki yenidoğan ölüm oranı olarak tarif edilmektedir.
Ölüm; ölümlülük. Çoğunlukla tek kişi değil, topluluk için kullanılır. Açıklama: Mortalite hızı, bir hastalığa bağlı ölümlerin toplam nüfusa bölünmesiyle elde edilir.
Bebek ölümü, bir yaşın altındaki bir çocuğun ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölüm hızı ile ölçülür, bu değer bir yılda canlı doğan 1000 bebekten bir yıl içinde kaçının öldüğünü gösterir.
Amaç: Bebek ölüm hızı bir yılda, birinci yaş gününden önce ölen bebek sayısının o yıl canlı doğan bebek sayısına bölünmesi ile elde edilen bir ölçüttür.
Kaba ölüm hızı (bir hastalıktan veya genel olarak) genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranıdır[1].
ve lohusalıkta oluşan obstetrik komplikasyonlardan ya da eksik sağaltımdan kaynaklanan ölümlerdir. İndirekt maternal mortalite: Gebelik öncesi bir sağlık sorunu olan ve gebeliğin agreve ettiği ölümlerdir. Maternal mortalite oranı: 100 000 canlı doğuma düşen maternal mortalite sayısıdır (4).
Primer Atak Hızı: Primer olgu sayısı/risk altındaki duyarlı kişi sayısı Salgının boyutunu verir. İlk olgu (indeks olgu) görüldükten sonra o hastalık için en uzun kuluçka dönemi içinde görülen tüm olgular aynı kaynaktan bulaşmış kabul edilir. Sekonder Atak Hızı: İnfeksiyonun ne kadar yayıldığını gösterir.
Belirli bir toplumda belirli bir sürede saptanan yeni vaka sayısının o toplumun yıl ortasındaki nüfusuna veya risk altındaki kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Bebek ölüm hızı, yaşamın ilk yılında ölme olasılığını gösteren istatistiki bir değer olup bir bölgede bir yıl içerisinde ölen 0-364 günlük bebeklerin aynı bölgede aynı yıl içerisinde canlı doğanlara bölünmesi ile bulunur ve “binde” olarak ifade edilir.
Morbidite oranı, bir hastalık veya hastalığın bir popülasyonda ortaya çıkma oranını ifade eder ve bir popülasyonun sağlığını ve sağlık ihtiyaçlarını belirlemek için kullanılabilir. Hastalıklar akuttan kronik, uzun süreli durumlara kadar değişebilir.
Hasta olma oranını tanımlamak ve açıklamak için morbidite kelimesi kullanılır. Örneğin ortaya çıkan bir salgının halkın yüzde kaçını öldürdüğünü belirtmek adına morbitide kelimesi her daim kullanılır.
İyilik hali dışında olduğu düşünülen herhangi bir fiziksel veya psikolojik durum; hastalık.
Fetal ölüm hızı; 1 000 doğumda, 22 gebelik haftası üzerindeki ölüm oranı, erken yenidoğan Page 2 ölüm hızı ise 1 000 canlı doğumda ilk yedi gün içindeki ölüm oranı olarak tanımlanır.
Perinatal morbidite ve mortaliteyi arttıran gebeliklere riskli gebelikler denir. Uteroservikal anomaliler, akut plasental ablasyon, ciddi oligohidroamnioz, preek- lampsi, diabetes mellitus, intrauterin infeksiyonlar en önemli nedenler sıklık % 10-20 olarak bildirilmiştir (1).
Postneonatal ölümler ise beslenme düzeyi, sağlık hizmetlerinin niteliği, çevre koşulları gibi daha çok sosyoekonomik nedenlere bağlı ölümleri kapsamaktadır. Birinci ve beşinci doğum yılları arasında meydana gelen ölümler, çocuk ölümü olarak tanımlanmaktadır.
Kaba doğum hızı, bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade etmektedir. Kaba doğum hızı, 2001 yılında binde 20,3 iken 2021 yılında binde 12,8 oldu. Diğer bir ifade ile 2001 yılında bin nüfus başına 20,3 doğum düşerken, 2021 yılında 12,8 doğum düştü.
Belirli bir süre içinde veya anda toplumda bulunan (eski ve yeni) vaka sayısının risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle elde edilen bir ölçüttür.
Sekonder Atak Hızı: Hastalığın ikinci inkübasyon süresi içinde hastalanan kişileri gösteren ölçüttür. Hastalığın, ikinci en uzun inkübasyon süresi içinde görülen vaka sayısının duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri