Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. Meyve dış rengi olarak değil, iç rengi olarak ikiye ayrılır. Meyvenin içerisinde küçük susam tanelerine benzer çekirdekler bulunur.
Pardon, kimlerdendiniz: Pitaya (Ejder meyvesi)
Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.
-Meyve dış rengi pembe-kırmızı, iç rengi beyazdır.
Dış kabuk kısmı genelde pembedir ve iç et kısmı kırmızı, pembe ve mor olan farklı lezzetlerde bir çok daha farklı çeşitleri bulunmaktadır. İç et kısmı beyaz olup dış kabuk kısmı pembe ve sarı olan birçok çeşitler daha mevcuttur.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur. Meyvenin içi ise, yumuşak kremamsı bir yapıya sahiptir ve kiviye benzeyen siyah tohumları vardır.
İlgili 36 soru bulundu
İç et kısmı beyaz, kırmızı, mor, pembe gibi renklerden oluşan muhteşem lezzetlere sahip bir çok çeşidi mevcuttur.
Ejder meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Tükettikten sonra alerji belirtilerinizin olup olmadığına dikkat edin. Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Olgun olan meyveyi seç.
Ejder meyvesinin tadı aynen kivi ve şeftali gibi tam olgunlaştığında güzel olur. Ejder meyvesinin üzerine bastır. Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır. Çok fazla yumuşaksa fazla olgundur ve içi o kadar da iyi olmaz.
Aynı zamanda, hayati organların uygun oksijenasyonuna yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinin (RBC), üretimine katkı sağlar. * Ejder meyveleri lif ve antioksidanlarla dolu olduğundan, her ikisi de kalbi sağlıklı ve genç tutmaya katkıda bulunur.
Kırmızı pitaya nasıl anlaşılır? Filiz genelde saçaklı uçları kırmızı cinslerde kırmızı beyaz cinslerde koyu yeşil olur. Tomurcuk ise kırmızılarda da beyaz cinslerde de sarımsı açık yeşil bir renkte ve nohut başı gibi olur biraz daha büyüdüğünde nohutu andırır.
Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir. Bu yüzden buzdolabında soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Pitaya olarak da bilinen ejder meyvesinin anavatanı ise Meksika, Orta ve Güney Amerika. Ticari olarak gelişimi ise Malezya, Tayvan, Vietnam ile başlayıp İsrail, Avustralya ve ABD'nin güneyine kadar yayıldı.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Ejder meyvesini tüketmek için bir bıçağa ihtiyacınız vardır. Bıçak ile ortasından kesildikten sonra etli kısmı yani yenilecek kısmı dışarı çıkarılır. Etli kısmını direkt olarak çiğ şeklinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz bu etli kısmın suyunu da çıkartarak o şekilde tüketebilirsiniz.
Ejder meyvesi ağacı her sene veya 1,5 senede bir meyve vermektedir. Daha fazla verim almak için ejder meyvesini kumlu topraklarda yetiştirmek gerekir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Genel olarak faydalı bir içeriğe sahip olan ejder meyvesi nadir olarak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Bu reaksiyonlara dair belirtiler dilde şişme, kurdeşen, ağız çevresinde şişme, kusma ve kaşıntı şeklindedir.
Ülkemizde pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi bazı ülkelerde çilek armudu olarak bilinir. Dış kısmı pembe olan ve iç kısmı beyazın üstünde siyah benekleri olan bir meyvedir. Ekşi ve ferahlatıcı bir tadı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri