Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
O yüzden çarpım tablosundaki sıfırları ezberlemeniz gerekmiyor. çünkü sıfırla çarpılan her şey yine sıfırdır. Peki 2 kere 2 kaç eder? 2 kere 2 iki kere 2'yi toplayacağımız için ne ediyor 4 ediyor.
sıfır ile multiply etmek ortada değer bırakmamak olacağından sonuç sıfırdır..
Sıfır tane sıfır, sıfıra denktir de ondan.
Bu ifadenin sıfıra eşit olduğunu (3x0=0) söyleriz.
İlgili 32 soru bulundu
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Çünkü hiçbir sayının 0 ile çarpımı 1 olamaz. Bu nedenle 01 (veya daha genel bir ifadeyle 0N) tanımsızdır.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
0 ⋅ ∞ belirsizliği limiti 0 olan bir ifade ile limiti pozitif ya da negatif sonsuz olan bir ifadenin çarpımının limiti alındığında oluşur. lim x → a [ f ( x ) ⋅ g ( x ) ] limitinde, lim x → a f ( x ) = 0 ve lim x → a g ( x ) = ± ∞ değerleri elde ediliyorsa, bu limit için 0 ⋅ ∞ belirsizliği vardır.
Üslü sayılarda bilinmesi gereken bilgiler bulunuyor. 0 üssü 1 sayısı her ne kadar şaşırtmalı bir işlem olsa da, cevap sıfırdır.
"1 bölü 0?"ın işleminin sonucunu ne kadar bulmak istesek de, bu işlemin sonucunu bulmak ne yazık ki imkansızdır. Neden diyecek olursanız, kısaca, sonuç olarak ne bulursak bulalım, o sonucu sıfırla çarptığımızda 1 elde edeceğimizi otomatik olarak kabul etmemiz gerekir.
Oysa 0 özünde sonsuz küçüklükte olan, yani sıfıra yakınsayan bir sayı demektir. Sonsuzluğu ise ∞ simgesiyle gösteririz. Kolaylık olsun diye bundan böyle ∞ yazacağız.
, ∞, ya da unicode'da ∞) yana doğru sekiz sayısına benzeyen, sonu olmayan ve ebediyet anlamına gelen bir matematiksel simgedir. Sonsuzluk simgesi en çok matematik ve fizik alanında kullanılmakta olup, soyut bir kavramdır.
Çarpma İşleminde Yutan Eleman
Çarpma işlemlerinde herhangi bir sayı 0 ile çarpıldığında sonuç 0 olur. Bu nedenle 0 yutan eleman olarak isimlendirilmektedir.
Matematikte sıfır sayısı toplama ve çıkarma işlemlerinde etkisizdir. Bir sayıyı sıfıra bölmek ise tanımsızdır. Ama çarpmada sıfır yutan elemandır.
herhangi bir sayıyı 0 ile çarparsak sonuç 0 olur mesela 1 milyon çarpı 0=0.
0 üssü 0 hala belirsiz olarak kabul edilse bile 0 üssü 0 yine 0 olarak kabul edilmiştir.
Herhangi bir reel sayının sıfıra bölümü tanımsızdır. Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir.
Eğer bir noktada hem f(x), hem g(x) fonksiyonunun limiti sıfıra gidiyorsa, bu iki fonksiyonun oranının limiti '0/0 tipindeki belirsizlik' olarak geçer, sayısal değeri bu fonksiyonların ne olduğuna göre değişir. Ancak fonksiyonlar belirlendikten sonra oranlarının limiti de belirlenmiş olur.
Çarpma işleminde 0 yutan elemandır. Çarpma işleminde etkisiz eleman 1'dir.
Çarpma işleminde 0, yutan elemandır çünkü bir sayı ne kadar büyük olursa olsun 0 ile çarpıldığında sonuç 0 olur. 12 x 1 = 12 - Çarpma işleminin sonucu 1 ile çarpılan sayının kendisi olduğu için 1 etkisiz elemandır.
1'in birim eleman özelliğine göre, 1 ile çarpılan sayılar değişmezler. Sayının değişmemesinin nedeni, 1 ile çarpmanın sayıdan 1 kopya almakla aynı anlama gelmesidir.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
0/0 Belirsizliği vardır. Limit belirtir ve belirsizdir.
Bir sayıyı sıfır ile çarparsak sonuç "0" olur. Çünkü 0 yutan elemandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri