0 bir doğal sayıdır. Doğal sayılar, negatif olmayan tam sayılar kümesidir ve sıfır da bunun bir parçasıdır.
Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür. Mutlak değer, sayının başlangıç noktasına uzaklığını ifade eder. Başlangıç noktasına eşit uzaklıktaki sayılar mutlak değere eşittir.
Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gitmektedir. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz.
Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır. Örneğin onluk sistemde 4 ve 8 rakamlarının her ikisi de çift olduğu için "aynı pariteye sahip" kabul edilirler. Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
İlgili 33 soru bulundu
Diğer taraftan, ikiye bölebildiğiniz her tam sayı çifttir. Sıfır bu koşulu sağladığı için yine çift bir sayı olmuş olur.
Bu doğrultuda 0 rakamı ne negatif ne de pozitif olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle bu rakam nötr sayısı olarak da anlatılır. O yüzden herhangi bir şekilde çift ya da tek olarak da ele alınmaz.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
0 bir doğal sayı değildir. Nötr bir sayıyı saymak anlamsızdır. Üstelik doğal sayılar, pozitif tam sayılar kümesidir.
Sıfırdan küçük olan sayılar ise negatif tam sayılar olarak adlandırılır. Pozitif tam sayılar içinde en büyük ya da en küçük sayılar gibi soruların da çeşitli sınavlarda sorulduğu görülür. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar devam eder. bu nedenle en büyük pozitif tam sayı sonsuzdur.
Negatif sayılar, -1 sayısından uzaklaştıkça küçülmektedir. En büyük negatif tam sayı -1 olduğuna göre, tam sayılar da sınırsız olduklarına göre en küçük negatif tam sayı – sonsuzdur.
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
Bunun yanında tek sayılar da 1 ile başlayarak 2'şer şekilde artarak devam etmektedir. 0'dan sonsuza kadar giden sayılar doğal sayı olarak ifade edilir. Dolayısıyla 0'da doğal sayı olarak kabul edilir.
Rakamlar 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 olarak kabul edilmektedir. Bu bakımdan sıfır da rakam olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra 0 sayı olarak da kabul ediliyor. Fakat 0 sayısı sayma sayısı değildir.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur.
Sıfır hem reel hem de hayali bir sayı olarak kabul edilir. Bildiğimiz gibi, hayali sayılar pozitif olmayan gerçek sayıların kareköküdür. 0!da pozitif olmayan bir sayı olduğundan, sanal sayının kriterlerini karşılar. Oysa 0 aynı zamanda bir sayı doğrusunda tanımlanan bir rasyonel sayıdır ve dolayısıyla reel bir sayıdır.
Paydaları sıfır olmayan herhangi bir kesir, rasyonel bir sayıdır. Dolayısıyla, 0/1, 0/2, 0/3 vb. gibi birçok formda temsil edebileceğimiz için '0'ın da bir rasyonel sayı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 1/0, 2/0, 3 / 0 vb. Bize sonsuz değerler verdiği için rasyonel değildir.
1 – 10 – 256 – 38975 gibi tam sayı olarak gördüğümüz sayılar ile devirli ondalık sayılar rasyonel sayılardır. İrrasyonel sayıların devreden kısımları yoktur.
Tam sayı 0'dan artı ve eksi sonsuza gidebilen sayılar olarak karşımıza çıkar. Bu tür sayılar, doğal sayılardan farklı olarak negatif sayıları da içerir. Böylece 0 rakamının tam sayı olup olmadığı sorusu karşımıza çıkar. 0, tam sayılar arasında yer almaz.
Evet. 0 sayısı, tüm negatif sayılardan büyüktür.
EN BÜYÜK TEK VE ÇİFT SAYILAR
Üç basamaklı en büyük tek sayı 999'dur. İki basamaklı en büyük tek sayı 99'dur. Bir basamaklı en büyük tek sayı 9'dur.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
n bir tamsayı olmak üzere, 2n şeklinde yazılabilen sayılar çift, 2n+1 şeklinde yazılabilen sayılar tek sayıdır. n yerine 0 yazdığımız zaman 0=2.0 eşitliği sağlandığı için 0 çift sayıdır. hatta abartıp, 2n+1=0 eşitliğini sağlayan bir n tamsayısı olmadığı için, 0'ın tek sayı olamayacağını da ispatlayabiliriz.
3 sayısının 0 katı 0 dır. 0 tüm reel sayıların katıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri