İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.
İki önermenin koşul eklemi olan "ise ⇒" ile bağlanmasıyla oluşan bileşik önermeye "koşullu önerme" denir. p ve q önermelerinin "ise" önerme eklemi ile bağlanmasıyla oluşan bileşik önermeye "koşullu önerme" denir.
Koşullu önermeler. Yargı bir koşula bağlıdır. Bu önermeler, iki basit önermenin “ise” bağlacıyla birleştirilmesiyle oluşur. Bunun sonucunda “ön bileşen” ve “art bileşen” ortaya çıkar.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
İki basit önerme “ancak ve ancak” ile birleştirilmişse, ortaya çıkan bileşik önermeye de karşılıklı koşul önermesi adı verilir. Bu önerme türünde, bileşenlerin hepsi de aynı değeri almışsa önerme doğru, diğer hâllerde yanlıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır. Ancak ve ancak (⇔): İki basit önerme "ancak ve ancak ... ise" ile birleştirilmişse, ortaya çıkan bileşik önermeye karşılıklı koşul önermesi adı verilir.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
A herhangi bir önerme olduğunda CIA ile OB biçimindeki önermelere kiplik önermeleri denir. A biçimindeki önermelere zorunluluk önermeleri, OB biçimindeki önermelere de imkân önermeleri denir. onermeler mantığı denir. Kiplik değişmezleri öbür mantık sistemlerine de katılarak çeşitli kiplik mantıkları oluşturulur.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
p′ ⇒ q′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin tersi denilmektedir. q′ ⇒ p′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin karşıt tersi denilmektedir. Bir tek hal dışında (p ⇒ q) önermesinin mevcut doğruluk değeri her daim doğrudur. Koşullu önermenin yanlış olduğu hal p ≡ 1 iken q ≡ 0 olduğu durumdur.
|| Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur.
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
p & q koşullu önermesinin doğruluk değeri “1” ise bu koşullu önermeye gerektirme denir.
Günlük dilde konuşurken “ve”, “hem…hem de”, “da…da” gibi sözcüklerle ifade ettiğimiz ekleme, tümel evetleme eklemi adı verilir.
1) Tümel Niceleme İmi: 'V' olarak ifade edilir. Tümel niceleyiciler "her", "bütün", "tüm", "hepsi", "hiçbir" türünden ifadeler için kullanılır. 2) Tikel Niceleme İmi: '3' olarak ifade edilir. Tikel niceleyiciler "bazı", "kimi", "birçok" "pek çok", "birkaç" türünden ifadeler için kullanılır.
Modalite, önermenin unsurlarından konu ile yüklemin birbirine “bir şekilde” bağlanma durumunu ifade eder. Yüklemin konu ile ilişkisi veya konuya yüklenmesi, zorunluluk ve imkân gibi veya bunların dışında herhangi bir modal işlemci almaksızın mutlak olarak, bir kayıtla gerçekleşmesine önermenin modalitesi denilir.
Klasik Mantıkta kavram çeşitleri
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
İfade ettiği grubun tümü kadar büyük, bir tek üyesi kadar küçük olmayan bir kısmını kapsıyorsa (bazı insanlar, bir kısım gezegenler, birkaç çiçek…) “tikel“, Gruptaki yalnızca bir elemanı kapsıyorsa (Ali, Ayşe, Dünya, papatya…) “tekil“
Felsefeye Göre Tümel Nedir? Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.
Sembolik mantığın kapsamı içinde; iki değerli mantık (önermeler mantığı, niceleme mantığı), çok değerli mantık (üç değerli mantık, bulanık mantık) gibi mantık sistemleri yer alır. Önerme doğruluk değeri olan bir cümledir. Doğruluk değeri olan bir cümle ya doğru ya yanlış olur.
Ana eklem; bir bileşik önermede, önermenin tümünü etkileyen, belirleyen, ana yöneten eklemdir. Ana bileşen; bir bileşik önermede ana eklemin bağladığı, etkilediği bileşenlere denir. ❖ Örnekler: 1.) ( p ∨q) bileşik önermesinde (∨) ana eklem, (p), (q) da ana bileşenlerdir.
Her nesne ve olay tekildir, bundan ötürü tüm öbür nesne ve olaylardan ayrılır. Ama her tekil nesne ve olay, aynı zamanda, öbür nesne ve olaylarla ortak yanlar da taşır. Bu ortak yanlar, bir grup nesne ve olaya özgüyse tikel, tüm nesne ve olaylara özgüyse tümeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri