Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı. Cebir ilmini, metodik ve sistematik olarak, ilk defa kendisi ortaya koydu.
Kökeni Hindistan
Fakat sıfırın tüm matematiksel kapasitesiyle normal bir sayı olarak kabul edilmesi iki bin yıl aldı. Ve bu Hindistan'da gerçekleşti.
Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür. Harezmi sıfır rakamını (0) ve x bilinmeyenini kullandığı bilinen ilk kişidir.
12. yüzyıla kadar Avrupa'da “hiçliği” temsil eden bir sayı yoktu. Sıfırın kökenleri, Antik Mezopotamya'nın bereketli hilaline kadar uzanır. Sümerli kâtipler, bundan 4.000 yıl kadar önce yokluğu belirtmek için boşluklar kullandılar ancak sıfıra benzer bir sembolün kaydedilen ilk kullanımı MÖ 3. yüzyılda Babillere ait.
Kabın üstüne, madalyonların tür ve sayısını işaretleyen Sümerler ilk “rakamları” geliştirmeye başladı.
İlgili 38 soru bulundu
Adım adım açıklama: İlk kullanılan sayıyı belirtiniz = İlk kullanılan sayıyı romen rakamlarıdır, romen rakamları ilk kullanılan yazıdır bu eskiden kullanılan rakamları çizgi veya harf ile gösteririz, hatta günümüzde saatlerin üzerinde bile romen rakamları kullanılmaktadır.
Fibonacci sayıları: :1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765... Leonardo Fibonacci'nin en büyük hizmeti, Hârizmî'nin matematiği ile, çok kullanışlı olan Hint ve Arap karışımı sayılarını batıya tanıtmakla çok büyük bir görev yapmıştır.
Sıfırın MÖ 1770 itibarıyla Antik Mısırlılar, MÖ ikinci binyılın ortalarında Babiller, MÖ 450 yıllarında Orta Amerika'da yaşayan Mayalılar tarafından kullanıldığına dair kanıtlar vardır.
Bir hiçlik olarak kabul gören sıfırın sayı olarak kullanımına MS 7. yüzyılda Hintli bir matematikçi olan Brahmagupta (598–668) öncülük etmiştir. Brahmagupta'nın matematiğe en önemli katkılarından biri, sıfırın kendi başına bir sayı olarak tanıtılmasıydı. “Herhangi bir sayıdan kendisinin çıkarılması sıfırdır.
0 ise çift sayıdır.
Asıl adı, Muhammed bin Musa El Harezmi'dir. 780 tarihinde Harezm'de (Özbekistan) doğdu. Bağdat Saray Kütüphanesi Müdürlüğü yaptı.
Thales Antik Yunanistan'da matematiğin öncülerinden biri olarak kabul edilir ve Matematiğin Babası olarak anılır.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Dünyadaki ilk rakamlar Sümerler tarafından M.Ö. 3200 yıllarında kullanılmıştır.
Rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 olurken sayılar ise tüm sayıları kapsamaktadır. Buna ek olarak doğal sayılar 0'dan başlar ve +sonsuza kadar devam eder. Rakamlar dediğimiz gibi toplamda 10 tanedir ve 0 da dahil 9'a kadar olan sayılar rakam olarak geçmektedir. Her rakam bir sayıdır fakat her sayı bir rakam değildir.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
Öncelikle sıfır faktöriyelin tanım gereği bire eşit olduğunu söylemeliyiz. Yani aslında 0! =1 ifadesi ispatlanabilen bir eşitlik değildir.
Antik çağlarda bilimsel etkinliklerde önemli bir rol oynayan Hint bilginleri bir çok matematiksel keşfe daha imza atmıştır. Sıfır sayısı yalnızca bir rakam olmaktan öte aynı zamanda yeni hesaplama tekniklerine ve bilimsel yeniliklere yol açmıştır. Sıfır önce Arap dünyasına oradan da Avrupaya yayıldı.
Sıfırın keşfi ateşin ve tekerliğin keşfi gibi, insanlık tarihindeki en onemli birkaç büyük keşiften biridir. Sıfır olmasaydı ne bugünkü matematik, ne cebir, ne eksi sayılar, ne uzay gemileri, hiç biri olamazdı.
Peki bildiğimiz en eski medeniyet hangisi? Ur zigguratı. Yaklaşık 30 yıl önce, bu sorunun basit bir cevabı varmış gibi görünüyordu. MÖ 4000 civarında, Sümer kültürünün en erken evresi, Mezopotamya bölgesinde, günümüzde çoğunlukla Irak'ta bulunan en eski uygarlık olarak ortaya çıktı.
Anadolu'da ilk dönem
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Sıfır Bir (S1 F1R B1R olarak stilize edilir), BluTV'de yayınlanan, Kadri Beran Taşkın'ın yönettiği, Adana'da çekilmiş polisiye ve suç türündeki Türk yapımı internet dizisi. İlk bölümü 1 Haziran 2016'da tarihinde ekrana gelen dizinin final bölümü ise 12 Haziran 2019'da yayımlanmıştır.
Yaklaşık yirmi yıl kadar sonra, 1642 yılında Fransız filozof Blaise Pascal dört işlemi yapabilen bir hesap makinesi tasarladı.
Sümerler matematik ve geometrinin temellerini attılar. (Dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır.)
Sümerler tarafından geliştirilen ve 60'lık sayı sistemi olarak bilinen bu sistemdeki ilk rakamsal gösterimler, sonraki dönemlerde çivi yazısı ile yazılan simgelere dönüşmüştü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri