Hazinenin tamamı New York'taki Metropolitan Müzesi'nde 1985 yılında bir sergide gazeteci Özgen Acar tarafından görülmeleriyle bulundu.
Ö. 6. yüzyılın ikinci yarısına ait bu eserlerin 1966 ve 1967 yıllarında alınan "Doğu Yunan Hazinesi" gibi Orta Anadolu'nun aynı bölgesinden geldiğinin ifade edildiği belirtilmiştir.
Bakan Günay, şunları kaydetti: ''2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Uşak bölgesine ait Karun Hazinesi eserlerinin en önemli parçası olan 'Kanatlı Denizatı' diye bilinen som altın ve milyonlarca lira değerindeki mücevher, Almanya'da bulundu, ele geçirildi.
Lidya Kralı Karun'un zenginliğine dair birçok rivayet vardır. Hatta bir rivayete göre, Firavun'la kurduğu yakınlık nedeniyle onun hazinedarı olduğu söylenir. Bu durum, onun servetinin daha da büyümesine vesile olmuştur. Başka bir rivayete göre, hazinelerinin anahtarlarını taşıması için tam 300 katır almıştır.
Karun Hazinesi, çoğu MÖ 560-546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Kroisos veya Krezüs (Karun) dönemine ait olan ve Uşak'ın 25 km batısında ve İzmir Karayolu üzerinde bulunan Güre Kasabası yakınlarındaki tümülüslerden 1960'lı yıllarda çıkarılarak ABD'ye kaçırılan ve 1993 yılında uzun bir hukukî süreç sonucunda ...
İlgili 17 soru bulundu
Hazinenin tamamı New York'taki Metropolitan Müzesi'nde 1985 yılında bir sergide gazeteci Özgen Acar tarafından görülmeleriyle bulundu.
Karun, Kur'an'a göre İsrailoğulları'ndan ve zenginliği sebebiyle şımaran birisidir. Serveti "Biz ona, anahtarlarını (bile taşımanın) güçlü bir topluluğa ağır geleceği hazineler verdik" şeklinde tanımlanır. Serveti için "Bunlar bana bendeki bilgi ve beceriden dolayı verilmiştir" der.
Anadolu uygarlıklarından Lidya'nın son kralı “Croesus” (Türkçede KARUN olarak bilinmektedir) tarihte parayı icat edip ilk defa para kullanan kral olarak bilinir ve hala dünyanın en zengin insanı olarak anılır. Dünyanın en zengin ölümlüsü olarak kabul edilen Karun, MÖ 566 yılında Lidya kralı olduğunda 35 yaşında idi.
KARUN, Hz. Musa'nın kavminin en zenginlerindendi. Öyle zengindi ki, hazinelerinin anahtarlarını bile kalabalık bir grup insan taşırdı.
Önceleri sâlih bir insan olan Kârun, Allâhʼın bir imtihan olarak ihsân ettiği nîmetleri kendinden bilip şımarınca, dayanıp güvendiği hazineleriyle birlikte yerin dibine gömülerek helâk oldu.
Uşak ili'nin 25 km batısında, Uşak-İzmir Devlet Karayolu üzerinde yer alan Güre köyü'nün kuzeyindeki Hermos(Gediz) Nehri'nin suladığı dar ovanın yakınlarında Lidya ve Greko-Pers(IVI.Ö. 6. yy.) tümülüsleri bulunmaktadır.
"Karun Hazinesi" olarak bilinen ve aralarında daha önce iki kez çalınarak yurt dışına kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu'nun da bulunduğu Lidya Kralı Kroisos'a ait 432 parça paha biçilmez koleksiyon, sergilendiği Uşak Arkeoloji Müzesinde ziyaretçilerini bekliyor.
(22. Dk. da söylüyor 650 bin ton altın olduğunu) Manisa Salihli Türkiye'nin Yeraltı Hazinesi sardes yöresindedir 1910 -1914 yıllarında Amerikalı arkeologları...
Lidyalılar parayı bularak tarihte bir çığır açmış ve adını tarihe yazdırmayı başarmıştır.Paktalos Deresi adı verilen dere kenarında bulunan altın rezervleri Lidya'yı zengin bir duruma getirmiştir. «–Sana bolca nîmet verdim, mülk verdim, bu kadar lutuf ve ihsanda bulundum.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Karun Lidya kralıdır, hazineleri tarihi eserdir. Doğal varlık olması için insan eliyle oluşturulmaması gerekiyor. Pamukkale gibi.
Kârûn, Hazret-i Mûsâ'nın amcası veya amcasının oğlu idi. Tevrât'ı, Mûsâ -aleyhisselâm-'dan sonra en güzel o okurdu. Çok fakirdi. Hazret-i Mûsâ'nın duâsı berekâtıyla kendisine simyâ, yâni kıymetli maddelerden altın yapma ilmi verildi.
Musa'nın yakınlarından biri olan Karun, Hz. Musa'ya önce iman etmiş, fakat daha sonra hırsı ve kıskançlığı yüzünden ona karşı çıkmıştır.
İslâmî kaynaklarda Kārûn'la ilgili çeşitli rivayetler vardır. Tevrat'taki şecere verilerek onun Mûsâ'nın amcasının oğlu olduğu belirtilir.
Meal (Kur'an Yolu)
Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”
Krallığı Lidya, 3000 yıl önce Orta Doğu'da ortaya çıkan yeni güçler arasındaydı ve bu paralar da Lidya uygarlığını ve Karun'u zengin eden paralardı.
Musa Keita 1280'li yıllarda Mali'de dünyaya geldi. 'Kralların kralı' anlamına gelen 'mansa' adıyla anılan Musa, babasının çıktığı seferden dönememesi üzerine 32 yaşında tahta geçip imparatorluğunu ilan etti. Çok geniş bir coğrafyadan sorumluydu, bu sebeple onun hükmedeceği yerleri çıplak gözle görmek imkansızdı.
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50).
Hayır. Civan adı kuranda kesinlikle geçmiyor.
Karun kimdir ve hazinelerinden bahsetmeye çalışacağım sizlere ve bunun yanı sıra tarihi de irdelemiş olacağız. Lidya'nın son kralı olan Karun M.Ö 560-540 yılları arasında Lidya'nın kralllığını yapan Karun zenginliği ve bolluğu ile ün salmıştır.
Alaverelerele, dalaverelerle zengin olanlar için kullanılan bir deyimdir bu: (Harun gibi geldiler, Karun gibi oldular) denilir ya! Aynen öyle! Harun gibi gelenler, sonunda Karun gibi olasalar bile, sonuç itibarıyla akıbetleri de aynı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri