Temo isimli köylü, Zerzevan Kalesi'nde evini sıvamak için toprak kazarken bir kova buldu. Toprak altında kararmış kovayı bir süre hayvanlarına su vermek için kullanan Temo, köye gelen çerçiye bir çift çarık karşılığında takas etti. Roma'dan kalma kovanın İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne nasıl gittiği ise bilinmiyor.
Diyarbakır'da Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'ndeki kazılarda, 1600 yıllık kemik flüt ve bronz anahtarlı yüzük bulundu.
Konutların bulunduğu alanda aynı zamanda su sarnıçları, yeraltı kilisesi, yer altı sığınağı, Roma'nın doğu sınırındaki Mithras Tapınağı tespit edildi. Surların dışında ise yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları, nekropol alanında ise kaya mezarları ve tonozlu mezarlar dikkat çekiyor.
Bu kalenin Pers döneminde de kullanıldığı düşünülür. Zerzevan Kalesi'nin antik ismi büyük ihtimalle Samachi'dir. Mevcut mimari kalıntılar ve kazı çalışmalarında ele geçen buluntular, alanın M.S. 3. yy'da kullanıldığını; 639'da İslam ordularının gelişine kadar önemini koruduğunu gösterir.
Aytaç Coşkun, şu bilgileri veriyor: “Tapınak, Zerzevan kalesinin altındaki ana kayaya oyularak inşa edilmiş. Roma'nın gizem dinine ait olan tapınakta Mithras'a ait semboller günümüze kadar ulaşmış. Mithras dini ritüellerini en iyi anlatan ve en iyi korunmuş tapınak.
İlgili 22 soru bulundu
Özünde İran kaynaklı olabileceği düşünülen Mithra dininde, ışık-tanrı Mithra, bir kayadan doğar ve boğayı kurban ederek dünyayı yaratır. Bütün canlılar boğanın kanından meydana gelir. Mithra, ışık-tanrı olarak kötülüklerle mücadele edecek ve onları yendikten sonra güneş-tanrıyla birleşip göğe çıkacaktır.
MS 2 ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğunda özellikle askerler arasında oldukça yaygınlaşan, MS 4. yüzyılda Hıristiyanlığın yayılmasıyla önemini kaybeden Mitras dinine aittir. Anadolu'daki iki Mitras tapınağından birisi olan (diğeri Antep'te) bu tapınak, 2017 yılında Zerzevan Kales'nde tesadüfen keşfedilmiştir.
M.S. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır.
Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı.
ZERZEVAN KALESİ GİRİŞ ÜCRETİ
Kalenin bir giriş ücreti bulunmuyor.
Zerzevan Kalesi Tarihi
Diyarbakır ve Mardin sınırında yer alan Zerzevan Kalesi, 2014 yılında başlayan kazılarda tarihin en öneli garnizonu olduğu ortaya çıkar. Günümüze ulaşan kaleni Roma İmparatorluğuna ait olduğu belirlense de kalenin bulunduğu yerde binlerce yıldır bir karakolun olduğu aktarılır.
Zerzevan Kalesi ve kalenin içerisinde yer alan Mithraeum (Mithras Tapınağı); Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, Demirölçek mahallesinde yer almaktadır. Bu bölgede, Asur Dönemi'nde (M.Ö. 882-611) Kinabu olarak adlandırılan bir kalenin var olduğu ileri sürülmektedir.
Cevap: Bursa Kalesi, bölgedeki birçok diğer kale gibi halkın bu konumda barınması ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı kendilerini savunabilmeleri amacıyla inşa edilmiştir. Açıklama: Bursa Kalesi, günümüzde Osmangazi ilçesi sınırları içerisinde bulunan kaledir.
Üçüncüsü, Çınar Zerzevan Kalesi yerleşkesinde yer alan ve Mithraizm inancının mabedi “Mithras Tapınağı” olduğu kabul edilen yapay kaya mağarasıdır.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesine yaklaşık olarak 15 km mesafede bulunan Zerzevan Kalesi'ne sorunsuz olarak gitmenin en iyi yolu kendi aracınızdır. Özel olarak kaleye ulaşım için Diyarbakır ve Mardin karayolunu kullanmanız tavsiye edilir.
Kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir.
Halep Kalesi (Arapça: قلعة حلب), kuzey Suriye'nin Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük Orta Çağ sarayı. Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır.
Almanlar tarafından inşa edilen gizli sığınağa giriş 3 ayrı kapıdan sağlanıyor. Kısa süreli 3 bin 600, uzun süreli 1200 kişinin kalabileceği sığınakta, havalandırma, ısıtma, elektrik, jeneratör ve su tesisatı birimleri yer alıyor. Sığınağın içerisi tam 1200 metrekarelik kapalı bir alan.
1918 başında Osmanlı ve müttefiklerine yenilen Rusya, silâhlarını bırakıp, Brest-litovsk Antlaşması ile Kars'ı Osmanlı Devletine terk eder.
Kars Muharebesi, 30 Ekim 1920'de Ankara Hükûmeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan savaştır. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun Kars'ı geri almasıyla sonuçlanmıştır.
Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında yer alıyor. Alan, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde bulunuyor. Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk tapınağın dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından önemli.
Mithra, Zerdüşt'ün ortaya çıkışından asırlarca önce İran'daki halklar tarafından kutsanan ve tapılan tanrılar arasında yer almıştı. Zerdüşt öncesi İran'ında, Mithra, Hindistan'da olduğu gibi ışık ve doğruluk tanrısıydı.
Mitraizm, Mitra tarikatı ya da Mitras Gizemleri, Antik Pers dünyasının, Eleusis ve İsis Sırları olarak bilinen diğer gizli kültlerde, yani ezoterik olarak nitelendirilebilecek geleneklerde olduğu gibi sadece bu tarîkata kabul edilenlere açıklanan sırlar etrafında gelişmiş bir mistik iran kültüdür.
Mitra, güneş tanrısı olup sözleşme, sevgi, merhamet, doğruluk, dürüstlük, vefa, sadakat demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri