Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Önermelerin doğruluk değeri belirlenirken önerme doğru ise D veya 1 ile, yanlış ise Y veya 0 ile gösterilir. 11 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. N tane önermenin doğruluk değeri için alabileceği 2n tane farklı durum vardır. 11 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kural: Bir bileşik önermenin modern mantıkta “ise” önerme ikilemiyle kurulmasıyla doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 şeklinde yanlış, diğer bütün hallerde ise doğru olur. (1 ⇒ 0)' ⇒ 1 ≡ (0)' ⇒ 1 ≡ 1 ⇒ 1 ≡ 1 şeklinde olmaktadır.
Koşullu önermenin yanlış olduğu durum p ≡ 1 iken q ≡ 0 olduğu halidir. Modern mantıkta "ise" önerme eklemi ile kurulan bir bileşik önermenin doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 iken yanlış, diğer durumlarda doğru olur.
The Institution of Structural Engineers, yapı mühendisliği alanında dünyanın önde gelen profesyonel kuruluşudur.
İlgili 45 soru bulundu
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Cevap: 0/0 = Belirsiz.
Doğru ve yanlış, doğruluk değerleridir. Doğru doğruluk değerini 1 olarak yazalım; yanlış doğruluk değerini de 0 olarak.∗ Belli bir durumda, bir önerme doğru ise, o önermenin o durumdaki doğruluk değeri 1'dir; yanlış ise, önermenin durumdaki doğruluk değeri 0'dır.
Doğru ya da yanlış kesin hüküm bildiren ifadelere önerme de- nir. Önermeler genellikle p, q, r, s,... gibi küçük harflerle gösterilir. Önerme doğru ise doğruluk değeri “1”, yanlış ise doğruluk de- ğeri “0” dır.
p'^1=1^1≡1olur.
İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
bile, da (de), dahî, değil, ise, ki, ya gibi edatlardır. Bunlardan bile, da (de), dahî, ise, ya edatları kelimesi önceki unsurlara; değil, ki edatları getirildiği kelimesi sonraki unsurlara bağlar.
p ⇒ q koşullu önermesinin tersi hem ön hem de art bileşenin sıralaması değiştirilmeden değillenmesi ile oluşturulur. Böylece p' ⇒ q' önermesi elde edilir. p ⇒ q koşullu önermesinin karşıt tersi, karşıtı alındıktan sonra tersinin alınmasıyla elde edilir.
Yani ise bağlacı ile kurulmuş olayın ilk önermesinin değili alınır, araya veya sembolü konur ve ikinci önerme q sabit kalır. Bu kural ile sorudaki işlemleri yapacak olursak, p ⇒ q' ≡ p' ∨ q' olur. Bir de bunun değili parantez dışında alınmıştır.
"Ya da" bağlacı ⊻ sembolü ile gösterilir. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p ⊻ q şeklinde gösterilir. "Ya da" bağlacıyla bağlanmış önermelerin (bileşenlerin) yalnızca bir tanesi doğru olduğunda bileşik önermenin doğruluk değeri doğru, aksi halde yanlış olur.
Cevap: “ ya da” nın tersi; yoktur. Yani cevabımız “ya da nın tersi bulunmaz olmalıdır.
" ise " önermesi, önermesini doğru kabul ediyorsak, önermesini de doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelir. p ⇒ q önermesi, doğru ve yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur.
Tek kuvvet özelliği: Bir önermede veya bağlacının kullanılması ile birlikte kendi doğruluk değerine eşit olmaktadır. Bu önerme ise şu şekilde gösterilir. 0 ∨ 0 ≡ 0 şeklinde olmaktadır.
Ancak ve ancak (⇔) bağlacı nedir? p ile q önermelerinin ancak ve ancak bağlacı ile bağlanarak elde edilen bileşik önermeye iki yönlü koşullu önerme denir. İki yönlü koşullu önerme p ⇔ q şeklinde yazılır ve “p ancak ve ancak q” şeklinde ifade edilir.
Doğruluk değeri nedir? Verilen bir önermenin doğru ya da yanlış olmasına o önermenin doğruluk değeri denir. Önerme doğru ise “D” veya “1” ile ifade edilir. Önerme yanlış ise “Y” veya “0” ile ifade edilir.
2 sayısı bir asal sayı olduğu için önerme doğru bir önermedir. O halde doğruluk değeri 1 olur.
Doğruluk değerinin belirlenmesine yorumlama denir. Yorumlamada bir p önermesi doğru ise 1 (ya da D), yanlış ise 0 (ya da Y) şeklinde gösterilir.
Üslü sayılarda bilinmesi gereken bilgiler bulunuyor. 0 üssü 1 sayısı her ne kadar şaşırtmalı bir işlem olsa da, cevap sıfırdır.
0 sayısı tabanda olduğu yutucu bir sayı olma özelliği taşımaktadır. Bundan dolayı 0 üzeri 2 sayısı yine 0 sayısına eşit olmaktadır.
0'ın 3.kuvveti demek 0'ı 3 kere yan yana yaz çarp demektir. Çarpma işleminde 0 yutan elemandır. Cevbımız ise 0.0.0= 0' dır. Yani kısaca cevabımız 0'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri